Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

“We hebben vreselijke nachten gehad”: Schurft valt al enkele maanden sterk aan in de Charente

“We hebben vreselijke nachten gehad”: Schurft valt al enkele maanden sterk aan in de Charente

“is terug?” “Je bent nooit weggegaan”

“Is ze terug?” “, vraagt ​​Julien Lecanti zich hardop af, hoofd van de apotheek Elzas-Lotharingen, in La Bossate, in Angoulême. “Eigenlijk is ze nooit weggegaan. Ik ben al 24 jaar apotheker en ik heb al 24 jaar schurft gezien in Angoulême…

“is terug?” “Je bent nooit weggegaan”

“Is ze terug?” “, vraagt ​​Julien Lecanti zich hardop af, hoofd van de apotheek Elzas-Lotharingen, in La Bossate, in Angoulême. “Eigenlijk is ze nooit weggegaan. Ik ben al 24 jaar apotheker en ik heb al 24 jaar schurft gezien in Angoulême…” In zijn kantoor in Chateaubernard bevestigt dermatoloog Jean-Charles Martin “de heropleving van de ziekte. De afgelopen tien jaar heeft er een opleving plaatsgevonden, en dit heeft gevolgen voor alle sociale kringen. Mensen die geen hygiëne hebben, worden niet meer ziek. »

“Er is een bodem, met frequente pieken”, bevestigt hij Een apotheker de Mansel, Frédéric Pagon. Een snelle blik op de verkoopstatistieken van medicijnen die zijn verstrekt om deze parasitaire infectie te behandelen, wijst op een piek in de Mansley-sector in februari 2024, of zelfs in november 2023. “We hadden een behoorlijk aantal recepten in november en december 2023”, legt Florian Bornet uit. . , een apotheker in de Rue Hergé, in Angoulême.

“In Angoulême en Grande Angoulême hebben we eigenlijk elk jaar twee grote afleveringen”, vervolgt Julien Locanti. Het wijst ook op een toename van het aantal gevallen in november. “Het is altijd zeer aanwezig geweest.” Schurft is echter niet onderworpen aan een verplichte melding bij de Regionale Gezondheidsdienst (ARS), dus het is onmogelijk om de omvang van het fenomeen in cijfers te kennen.

READ  7 goede redenen om meer kool te eten voor een betere gezondheid

Een zeer besmettelijke ziekte

Schurft is een huidziekte die 'plaatselijk hevige jeuk veroorzaakt en 's avonds en 's nachts intenser wordt', legt Charente-arts Gilles Raymond uit, gevestigd in Lille-Despagnac en lid van de vakbond MG 16.

“Patiënten krabben in de plooien, tussen de vingers, in de lies, in de onderbuik en dan verspreidt het zich. » Oorspronkelijk: een kleine parasiet genaamd Sarcoptus. “Het is een mijt die in de huid van mensen leeft en daar voor onbepaalde tijd kan blijven zitten “, legt Jean-Charles Martin uit. Opgemerkt door fysiek contact. “En als je in een besmet bed gaat slapen, ben je mogelijk besmet. » “Het is erg besmettelijk”, merkt Florian Burnet op. Onder de factoren die het risico op het ontwikkelen van schurft vergroten: “socialisatie”, “uitwisseling van woonplaats”, “reizen”, noemt de dermatoloog Cognac, die de piek opmerkt bij terugkeer van vakantie.

De gehele omgeving moet worden gedesinfecteerd

Zodra een diagnose is gesteld, worden medicijnen voorgeschreven aan mensen met schurft. “De orale behandeling is ivermectine”, zegt Florian Borns. Een behandeling die op de huid wordt toegepast is benzylbenzoaat (escabiol) of permethrin om sarcopticus te doden. Dat is niet alles. Milieureiniging is niet minder belangrijk. Om eventuele infecties te voorkomen, moeten de bedden ook worden behandeld. “Net als linnengoed, beddengoed en kleding.” Kortom: “iedereen die in contact is geweest met de getroffenen”, benadrukt Julian Locanti. Om van de parasiet af te komen, wordt aangeraden kleding te wassen op een temperatuur van 60 graden. Of doe ze in een vuilniszak, bespuit ze met een acaricide en laat de zak een bepaalde tijd gesloten (tussen één en drie dagen) totdat het effect heeft.

READ  Meer doden maar minder vervuiling -

Belangrijke verduidelijking: deze spray wordt niet vergoed door de sociale zekerheid, in tegenstelling tot orale behandelingen en lotions die op het lichaam worden aangebracht. Maar deze omgevingsbehandeling is nodig om van schurft af te komen, zoals opgemerkt door verschillende specialisten.

Ten slotte wijst dermatoloog Jean-Charles Martin erop dat “resistentie” tegen behandelingen merkbaar begint te worden. “Daarom moet je het voorschrift van de arts nauwgezet opvolgen. Het mislukken van de behandeling is vooral te wijten aan een slechte toepassing van de instructies, die door een specialist moeten worden gegeven.”

“We hebben pijnlijke nachten gehad.”

‘Ondraaglijke jeuk’, zo beschrijft Frédéric Pagon, een apotheker in Mansley, de symptomen van schurft. Het is niet de vader van dit achtjarige jongetje die anders zou zeggen. “Mijn zoon had wekenlang last van jeuk, vooral ‘s nachts”, herinnert de vader zich. “Het was verschrikkelijk.”
“We hebben vreselijke nachten gehad. Tot drie uur 's ochtends krabde hij koortsachtig en wilde niet slapen. Hij kon niet stoppen.' Na nog een nacht waarin hij zijn huid kwelde, brachten zijn ouders hem naar de kinderafdeling van Jirac. er was een afspraak met de huisarts. Wie niet. Hij kreeg de diagnose schurft. Hij vertelde over stress en angst waardoor de jongen jeuk kreeg. De familie zag ook een magneet, maar niets hielp. Zelfs dit ging via een ziekenhuis Vervolgens moest alles op hoge temperatuur worden gewassen en gedesinfecteerd, van de lakens tot de kleding, gordijnen en zelfs de binnenkant van de auto.In totaal staan ​​er zo'n twintig vuilniszakken vol spullen in de wasruimte.
Dit voorbeeld laat echter zien dat het stellen van een diagnose niet altijd eenvoudig is. Het is niet ongewoon dat patiënten met schurft in plaats daarvan de diagnose eczeem krijgen… “In eerste instantie is het niet per se heel duidelijk, het beeld ziet er niet zo veel uit”, geeft Dr. Gilles Raymond toe. Omdat sarcoptus niet zichtbaar is voor het blote oog. Met behulp van een dermatoscoop “kunnen we naar de jeukende plekken kijken op tekenen van doorgang van parasieten. „Het eerste is om er de hele tijd over na te denken”, merkt dermatoloog Jean-Charles Martin op.
“Het is waar dat het niet gemakkelijk is”, zegt Florian Born, apotheker aan de Rue Hergé in Angoulême. “Er zijn vormen van schurft die niet altijd zo voor de hand liggend zijn en die we over het hoofd kunnen zien. Dermatologen zijn daar meer aan gewend.” Het probleem is dat in de Charente de medische woestijn een afspraak met een huidspecialist vereist, wat een moeilijke weg is. In Mansell wijst Frédéric Pagon er bijvoorbeeld in zijn apotheek op dat hij sinds 2020 slechts één recept voor schurft van een dermatoloog heeft gezien, en dat alle andere gevallen zijn uitgevoerd door huisartsen of kinderartsen.