Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Op Mars gooit de Curiosity-rover de aannames over het bestaan ​​van water omver

Op Mars gooit de Curiosity-rover de aannames over het bestaan ​​van water omver

Terwijl NASA de missies van Ingenuity heeft beëindigd vanwege een technisch probleem, blijft Curiosity de bodem van Mars verkennen. De rover vaart al tien jaar over Mount Sharp, nadat hij zijn kleine helikopter was kwijtgeraakt, en richt zich nu meer op het Gediz Valles-kanaal, waarvan de kronkelende structuur lijkt te zijn uitgehouwen door een oude rivier.

Voor wetenschappers sluiten de steile wanden van de kanaalformatie een windgerelateerde oorsprong uit. Dit suggereert de hypothese van puinstromen of de aanwezigheid van een rivier die materiaal transporteert met voldoende energie om zich in het gesteentesubstraat te nestelen.

Miljarden jaren geleden was het klimaat op Mars natter en misschien wel warmer dan nu, en Curiosity kan daar met zijn beelden het bewijs van leveren.

Nieuwsgierigheid wekt nieuwsgierigheid op

Het nieuwste is een panorama gemaakt met behulp van een zwart-wit navigatiecamera die op de mast van de machine is gemonteerd. daar Filmdatum: 1 februari 2024, de 4084e sol, of sol, van de missie. Het panorama bestaat uit tien beelden die zijn verzameld nadat ze naar de aarde zijn gestuurd.

Het Gedes Valles-kanaal is een van de laatste verschijnselen die zich hebben gevormd op de 5 kilometer hoge Mount Sharp, waarvan de basis Curiosity sinds 2014 aan het beklimmen is. Het kanaal is gevuld met stapels stenen en ander puin dat mogelijk hierheen is gebracht door scheepswrakken. . Stromen (snelle, natte aardverschuivingen) of droge lawines.

Is het water verdwenen en vervolgens weer verschenen?

In feite kunnen we op de beelden grond zien die rijk is aan sulfaat, dat vaak wordt gevormd tijdens de verdamping van water. Deze verkenning zou waardevolle aanwijzingen kunnen opleveren over hoe de aanwezigheid van water en de chemische componenten ervan die verband houden met het leven in de loop van de tijd zijn veranderd.

READ  Is het aantal meisjes dat wiskunde doet gedaald op de middelbare school?

“Als het kanaal of de puinhoop werd gevormd door vloeibaar water, is dat heel interessant. Dat betekent dat heel laat in de geschiedenis van Mount Sharp – na een lange periode van droogte – het water terugkwam, en op grote schaal.” Hij wordt opgewonden Aswin VasavadaCuriosity-projectwetenschapper, bij het Jet Propulsion Laboratory van NASA in Zuid-Californië.

Bron afbeelding: NASA/JPL-Caltech

Een puzzel voor onderzoekers

Met andere woorden: het blijven verkennen van het Gedes Valles-kanaal zou het begrip van de chronologie van de vorming van Mount Sharp kunnen veranderen, maar ook de evolutie van water op Mars. De hypothese dat vloeibaar water mogelijk aanwezig was in latere stadia van de geschiedenis van Mount Sharp intrigeert onderzoekers.

Dit zou duiden op een fluctuatie in de aanwezigheid van water, in plaats van op een geleidelijke verdwijning. Waarnemingen van NASA-rovers duiden op cycli van hydrologische activiteit, met bewijsmateriaal zoals modderspleten en ondiepe meren. De nabijheid van het kanaal tot catastrofale puinstromen versterkt deze hypothese.