Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat weten we over Tedopi, het nieuwe therapeutische vaccin dat wordt gepresenteerd als effectief tegen gevorderde kankers?

Wat weten we over Tedopi, het nieuwe therapeutische vaccin dat wordt gepresenteerd als effectief tegen gevorderde kankers?

Uit een fase 3-onderzoek blijkt dat dit vaccin, dat eigenlijk geen vaccin is, de ziekteprogressie vermindert. Het is een Frans biotechnologiebedrijf, gevestigd in Nantes, dat het produceert.

gepubliceerd


leestijd :
2 minuten

MRI van een patiënt met longkanker (illustratie).  (Darick Zoster/Max BP)

Ruim 44% van de longkankerpatiënten bleef een jaar na inname van het vaccin ontwikkeld door het Franse bedrijf Ose Immunotherapeutics in leven, volgens de resultaten van een klinische proef die op maandag 11 september in het tijdschrift werd gepubliceerd. Annalen van de oncologie. Wat weten we over deze nieuwe behandeling die werkt als een vaccin?

>> Een therapeutisch vaccin tegen longkanker: dit “opent werkelijk grote hoop”, bevestigt een kankerspecialist

Daarom is Tidobi een therapeutisch vaccin. Dit zijn immunotherapie-injecties die het immuunsysteem versterken en leren zichzelf te verdedigen tegen kankercellen.

In hun laboratorium selecteren onderzoekers vijf eiwitten die lijken op de tumor van een patiënt. Vervolgens selecteren ze antigenen die vergelijkbaar zijn met deze eiwitten en die de immuunrespons zullen veroorzaken. T-lymfocyten, de killercellen van het immuunsysteem, zullen de kankercellen herkennen en voldoende kracht hebben om ze te elimineren.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Annalen van de oncologieEr is aangetoond dat het Tidobi-vaccin het risico op overlijden met meer dan 40% vermindert in vergelijking met chemotherapie, wat neerkomt op een gemiddelde overlevingswinst van ongeveer drie en een halve maand. Bijwerkingen zijn drie keer minder, en dus een betere kwaliteit van leven voor deze patiënten.

Andere soorten kanker kunnen reageren op de behandeling

Dit vaccin is niet bedoeld voor alle patiënten met longkanker, maar alleen voor de ernstigste gevallen: patiënten met een recidief, patiënten met uitzaaiingen en patiënten die resistent zijn tegen alle huidige behandelingen, maar al gunstig hebben gereageerd op immunotherapie. Volgens de auteur van deze studie, professor Benjamin Pace, vertegenwoordigt dit tussen de 5.000 en 7.000 patiënten in Frankrijk. Nantes Biotechnology, die dit vaccin produceert, richt zich jaarlijks op 100.000 patiënten over de hele wereld. Maar Tedopi moet begin volgend jaar nog worden getest in een nieuwe proef voordat in 2027 een vergunning voor het in de handel brengen wordt aangevraagd.

READ  Ben jij een van de 10% van de bevolking die deze puzzel kan oplossen?

Tedopi wordt ook getest tegen alvleesklierkanker met uitzaaiingen en tegen recidiverende eierstokkanker. De proef bevindt zich nog in de tweede fase en levert opnieuw veelbelovende resultaten op. Andere laboratoria ontwikkelen dit soort therapeutische vaccins die op het immuunsysteem werken. Moderna en Merck hebben goede eerste resultaten bekendgemaakt met hun vaccin tegen melanoom, een zeer agressieve huidkanker. In combinatie met een antikankermedicijn en na een operatie vermindert hun vaccin het terugkeren van de ziekte en de mortaliteit met 44%.