Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat we weten over de aardbeving waarbij minstens 9 doden en 800 gewonden vielen

Wat we weten over de aardbeving waarbij minstens 9 doden en 800 gewonden vielen

Dit is de sterkste aardbeving die het eiland in meer dan vijfentwintig jaar heeft getroffen.

gepubliceerd

updaten


Leestijd: 5 minuten

Een beschadigd gebouw in Hualien, nadat een zeer sterke aardbeving Oost-Taiwan trof, op 3 april 2024. (CNA / AFP)

hier De op een na grootste ramp in de moderne geschiedenis van Taiwan. Al Jazeera Ik werd getroffen door een aardbeving met een kracht van meer dan 7 graden, Woensdag 3 april, rond 8.00 uur (lokale tijd). Het gaat over De sterkste aardbeving in de regio in vijfentwintig jaar. In september 1999 kwamen bij een aardbeving met een kracht van 7,6 ruim 2.000 mensen om het leven.. naarH De beoordeling lijkt deze keer minder dramatisch te zijn, Ook al blijft het tijdelijk: de autoriteitenBezit Zaak 9 doden en meer dan 800 gewond. hier Wat wij hiervan wetenDit is de grootste schok.

De sterkte wordt geschat tussen 7,2 en 7,5

De aardbeving vond plaats rond 8.00 uur (lokale tijd) en werd gevolgd door verschillende naschokken. Het epicentrum van de aardbeving werd gedetecteerd in ondiepe wateren voor de oostkust van Taiwan. Het Japan Meteorological Agency (JMA) schatte de omvang van de aardbeving op 7,5, de US Geological Survey (USGS) op 7,4 en de Taiwan Meteorological Agency (CWA) op 7,2.

Omdat het eiland Taiwan op de grens van verschillende tektonische platen ligt, wordt het net als Japan regelmatig getroffen door aardbevingen. Om de risico’s zoveel mogelijk te beperken, passen beide landen enkele van de strengste bouwnormen ter wereld toe. Dit zal, gezien de kracht van de aardbeving, niet voldoende zijn om schade te voorkomen.

READ  De Verenigde Staten overwegen scenario's om hun militaire aanwezigheid in Niger te heroverwegen

Deze aardbeving is de derde sinds begin dit jaar die deze drempel overschrijdt. Volgens schattingen werden er in 2023 wereldwijd 19 aardbevingen met een kracht groter dan 7 geregistreerd. Amerikaans geologisch onderzoek.

Verschillende sterfgevallen in de regio Hualien

De door de autoriteiten verstrekte tol is nog voorlopig, maar wijst op minstens negen doden en 821 gewonden. Hulpdiensten zeiden dat alle sterfgevallen plaatsvonden in het Hualien-gebied, vlakbij het epicentrum in het oosten van het eiland. Drie van de slachtoffers stierven tijdens het lopen nadat ze door de aardbeving waren verpletterd door rotsen. Een ander slachtoffer, een vrachtwagenchauffeur, kwam om bij een aardverschuiving terwijl hij een tunnel naderde. Het bureau heeft de omstandigheden van de andere sterfgevallen niet gespecificeerd.

Dat blijkt uit een persbericht van de regeringPresident Tsai Ing-wen en CEO Chen Jianren bezochten 's ochtends het rampenbestrijdingscentrum. Het nationale leger wordt gemobiliseerd en centrale en lokale overheden worden opgeroepen zoveel mogelijk samen te werken. Uit beelden uitgezonden op televisiezenders bleek dat bulldozers werden gemobiliseerd om stenen te verwijderen die de wegen naar Hualien blokkeerden. Lokale televisie.

Volledig of gedeeltelijk ingestorte gebouwen

In Hualien-stad, 'Twee gebouwen stortten in' Een brandweerfunctionaris in deze haven, die ongeveer 100.000 inwoners telt en aan de voet van een bergketen en valleien ligt, zei dat er mensen vastzitten. daarChina Nationaal Nieuw Nieuwsagentschap genoemd “Dr“Veel woongebouwen” gedeeltelijk Dat stortte in “Het leidde tot de evacuatie van honderden bewoners.”.

Op lokale televisiebeelden was te zien hoe gebouwen met meerdere verdiepingen in Hualien en andere plaatsen gevaarlijk scheef stonden als gevolg van de aardbeving, terwijl een pakhuis in New Taipei City instortte. De burgemeester zei dat ruim zestig overlevenden onder het puin vandaan zijn gehaald.

READ  Oekraïne beweert een Russische cyberaanval op zijn elektriciteitsnet te hebben verijdeld

Andere opmerkelijke gevolgen:Activiteit van enkele fabrieken in Taiwan Halfgeleiders productie een bedrijf (TSMC), 's werelds grootste chipmaker, stopte kortstondig, aldus een groepsfunctionaris. door op een andere plaats, De metro stopte even in de Taiwanese hoofdstad, maar een uur later hervatte het verkeer eindelijk. Bewoners werden vervolgens uitgenodigd om te controleren op mogelijke gaslekken als gevolg van de aardbeving.

Er werd een tsunami-alarm afgegeven, dat vervolgens werd opgeheven

Er zijn tsunami-waarschuwingen afgegeven voor Taiwan, de zuidwestelijke eilanden van Japan en verschillende provincies op de Filippijnen. Laten we beginnen met, Kustbewoners werd gevraagd hoger gelegen gebieden te bereiken. De Japanse en Filippijnse autoriteiten hebben snel alarm geslagen.

Maar Naha Airport, de grootste op het Japanse eiland Okinawa, legde het luchtverkeer tijdelijk stil en lijnvluchten naar deze bestemming werden omgeleid. Het inchecken voor vertrekkende vluchten werd echter hervat nadat de waarschuwing was ingetrokken.

Het Pacific Tsunami Warning Center, een regionaal observatorium gevestigd in Hawaï (VS), maakte een paar uur na de aardbeving bekend dat “De dreiging van een tsunami is nu grotendeels geweken.”Terwijl hij bewoners van kustgebieden opriep voorzichtig te zijn.

Veel steunbetuigingen

op Sociaal netwerkDat zei de Japanse president “diep verdrietig”Voordat hij zich zijn bekentenis herinnerde “Van de warme steun die we kregen van onze dierbare vrienden in Taiwan tijdens de Grote Aardbeving in Oost-Japan en de recente Aardbeving op het Noto-schiereiland”. Woorden van troost die Cai aan Ing Wen deden denken “Vriendschap tussen Taiwan en Japan”.

Hoofden Guatemala En Paraguay Zij spraken ook hun solidariteit uit met Taiwan. China, dat het eiland als onderdeel van zijn territorium beschouwt, heeft zijn engagement voor het eiland aangekondigd “Heel voorzichtig” De aardbeving zei hij tegen zichzelf “Wij staan ​​klaar om hulp te bieden aan de slachtoffers.”, Dat meldt het Chinese Nationale Nieuwsagentschap.

READ  Saoedi-Arabië onderschept ballistische raketten en drones gelanceerd vanuit Jemen