Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat te onthouden van donderdag 4 mei

Wat te onthouden van donderdag 4 mei

De spanningen tussen Russen en westerlingen liepen donderdag op, de dag na de vermeende aanval van Oekraïense drones op het Kremlin.

Heeft Oekraïne op Amerikaans bevel geprobeerd het Kremlin aan te vallen met een drone? Dit zei Rusland op donderdag 4 mei, met een hypothese verworpen door het Westen en Washington voorop. En terwijl de Oekraïense tegenaanval vorm krijgt, neemt de vernietiging van UAV’s door Kiev toe. Franceinfo inventariseert wat te onthouden van de dag van het Russisch-Oekraïense conflict.

Drone-explosie boven het Kremlin: Moskou beschuldigt, Washington reageert

Woensdag beweerde Moskou dat het twee Oekraïense drones had onderschept die gericht waren op het Kremlin en de poging om president Vladimir Poetin te vermoorden veroordeelde. Donderdag was er nog grote onzekerheid over deze vermeende aanvalspoging, de meest sensationele die aan Oekraïne wordt toegeschreven sinds het begin van het Russische offensief in februari 2022.

De Russische autoriteiten hebben geen bewijs openbaar gemaakt en het is onmogelijk om de authenticiteit te verifiëren van video’s die door sommige Russische media zijn uitgezonden, waarin we een kleine drone het Kremlin kunnen zien naderen en vervolgens in een vlammenstraal kunnen ontploffen. Hoe dan ook, Oekraïne heeft krachtig ontkend dat er iets met deze kwestie te maken heeft, en Rusland er zelfs van beschuldigd er eigenaar van te zijn “Beginnend” Om een ​​mogelijke escalatie van het conflict in de toekomst te rechtvaardigen, wederom zonder overtuigend bewijs te leveren.

“Pogingen van Kiev en Washington om de verantwoordelijkheid te ontkennen zijn volkomen absurd. Beslissingen over dergelijke aanslagen worden niet in Kiev genomen maar in Washington.”Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei donderdag, zonder zijn beschuldigingen te onderbouwen. Verenigde Staten van Amerika “Het heeft niets met deze zaak te maken.”John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, reageerde. Ondertussen drong de chef van het buitenlands beleid van de Europese Unie, Josep Borrell, er bij Moskou op aan de vermeende Oekraïense aanval niet te gebruiken. “Een excuus om de escalatie voort te zetten.” in conflict.

READ  Tegen het Russische imperialisme, voor een internationalistische sprong voorwaarts

Strenge beveiliging in Moskou voorafgaand aan de festiviteiten van 9 mei

Beveiligingsmaatregelen zullen zijn “aanjager”Hij stelde het Kremlin gerust, terwijl de viering van 9 mei, die de overwinning op nazi-Duitsland in 1945 markeerde, in het verschiet lag, zei zijn woordvoerder.

Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag gezegd “Terroristische en subversieve activiteiten van de strijdkrachten van Oekraïne” ze namen “ongekend formaat”. De aanvallen zijn de afgelopen dagen al vermenigvuldigd, met verschillende invallen met name door drones en spectaculaire sabotage van de spoorwegen. Donderdag raakten drones twee olieraffinaderijen in het zuidwesten van Rusland, nabij Oekraïne. ‘S Avonds werd een ander vliegtuig neergeschoten nabij de Russische luchtmachtbasis in Sevastopol op de geannexeerde Krim.

Kiev zegt dat het ongeveer 20 drones heeft neergeschoten voor de tegenaanval

Op de grond neemt de intensiteit van Russische aanvallen al enkele dagen toe en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat het er sinds 1 mei 145 heeft geregistreerd. Oekraïne, dat beweert de voorbereidingen voor een groot offensief af te ronden, zei dat het donderdag ongeveer 30 explosieve drones heeft neergeschoten die door Rusland waren gestuurd.

‘S Avonds hoorden AFP-journalisten in Kiev, het slachtoffer van een golf van aanslagen de avond ervoor, opnieuw explosies, meldde de burgemeester van de hoofdstad, Vitali Klitschko. “explosies en branden”. In een verduidelijking een paar uur later gaf de Oekraïense luchtmacht echter toe dat het een van zijn drones, de Bayraktar TB2 (van Turkse makelij) moest vernietigen. “Tijdens een reguliere reis in de regio Kiev”.

De escalatie van de aanvallen komt op het moment dat Oekraïne zegt dat het de voorbereidingen heeft afgerond voor het grote lenteoffensief dat weken geleden werd aangekondigd. Onder analisten doen geruchten de ronde over de datum en het doel van deze aanval, en in ieder geval is het verklaarde doel om de bezette gebieden in het oosten en zuiden terug te krijgen.

READ  Wat weten we over deze video van een Oekraïense soldaat met een gevangene in Kherson?

Volodymyr Zelensky eist de oprichting van een speciale rechtbank voor de misdaad van agressie

Tijdens zijn reis naar Den Haag (Nederland), waar het Internationaal Strafhof (ICC) is gevestigd, riep Volodymyr Zelensky op tot de oprichting van een speciale rechtbank om de verdachten te straffen. “misdaad van agressie” Russisch, “Het begin van het kwaad”. Hij zei ook dat Oekraïne, “WAAR”verwachtte niet lid te worden van de NAVO zolang het conflict voortduurde, terwijl het er bij zijn westerse bondgenoten op aandrong de wapenleveranties “zo snel mogelijk” voort te zetten.

In Duitsland is een onderzoek geopend naar aanleiding van uitlekken over een mogelijk bezoek van Volodymyr Zelensky

De Berlijnse politie kondigde aan een onderzoek te hebben geopend naar de onthulling door een van haar leden aan de pers van informatie over een mogelijk bezoek aan Duitsland door Volodymyr Zelensky. Het onderzoek betreft a “Verdenking van geheim verraad”naar aanleiding van informatie die woensdag in het Berlijnse dagblad is gepubliceerd BZ Over een mogelijk bezoek van de Oekraïense president op 13 mei aan Berlijn. In de woensdageditie BZOnder verwijzing naar een lid van de Berlijnse politie werd beweerd dat Zelensky op 13 mei in Berlijn zou landen en op 14 mei door de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en vervolgens president Frank-Walter Steinmeier met militaire eer zou worden ontvangen.