Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat moet je weten na de verrassende overwinning van de populistische partij van Geert Wilders?

Wat moet je weten na de verrassende overwinning van de populistische partij van Geert Wilders?

Decryptie – Tot ieders verbazing zou de populist Geert Wilders de volgende premier kunnen worden. De overwinning van zijn partij betekende een echte doorbraak in de Nederlandse politiek.

Het flamboyante kapsel van Geert Wilders is niet de enige eigenschap die hij gemeen heeft met Donald Trump. Net als de voormalige Amerikaanse president verwachtte niemand de verrassende overwinning van donderdagavond voor de leider van de Vrijheidspartij (PVV) bij de Nederlandse parlementsverkiezingen. De PVV presteerde beter dan haar rivalen door 37 van de 150 zetels in de Tweede Kamer te winnen.

De liberaal-conservatief Mark Rutte leidde het land dertien jaar. Geert Wilders voerde campagne met de belofte om deze traditie te doorbreken. Hoewel hij nog een coalitieregering moet vormen om premier te worden, is zijn overwinning nu al een echte schok in het Nederlandse politieke leven.

Wie is Geert Wilders?

soms de bijnaam “Trump komt uit Nederland» Vanwege zijn populistische opvattingen is de 60-jarige Geert Wilders, in tegenstelling tot het voormalige Amerikaanse staatshoofd, altijd in de politiek geweest. “Hij leerde zijn lessen binnen de liberaal-conservatieve partij VVD Brutaal , Nick Bass, docent hedendaagse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, legt uit. Hij verliet de VVD in 2006 vanwege meningsverschillen over immigratie.» De strijd tegen de islamisering van Nederland en het indammen van de migrantenstroom staat centraal in zijn politieke agenda.

Hij komt uit de provinciestad Venlo. Neek Bass gaat verderAls zodanig miste hij de klassieke gezelligheid van Nederlandse politieke agenten, meestal uit grote centrumsteden.En het is in de landelijke en perifere gebieden dat zijn partij haar electorale basis vindt. Sinds de oprichting varieerden de scores tussen de tien en 25 plaatsen. “Ik zou hem een ​​rechts-populist willen noemenProfessor zegt, In de traditie van Orban of Marine Le Pen.»

Hij heeft veel politiek inzicht. Nick Bas zegt: Achter zijn provocerende overtuigingen schuilt een slimme, sluwe en zeer ervaren man die al 25 jaar in het Parlement zit.» De man deed feitelijk controversiële uitspraken over immigratie. Hij werd door de rechtbank veroordeeld omdat hij Marokko omschreef als “”.vies“Ook hebben zijn anti-islamcampagnes hem verschillende fatwa's opgeleverd, waardoor hij sinds 2004 onder permanente politiebescherming moet leven.”Deze observatie isoleert hem volledig», onderstreept Neek Pass.

READ  Nederland, het koninkrijk van de riviervaart

Wat zijn de hoofdlijnen van zijn plan?

Een strijd tegen wat hij noemt “Islamitische invasie» Politiek DNA van het Westen Zoals het PVV-project getuigt: “Wij willen minder islam in Nederland en dat zullen we bereiken door minder westerse immigratie en algemeen asiel.“. “Geen moslimscholen, geen korans en geen moskeeënSpecificeert het uitgiftedocument Islamitische hoofddoeken verboden in overheidsgebouwen.»

PVV presenteert “Toevlucht bevriezen“En”Een over het algemeen restrictiever immigratiebeleid”, evenals vrijstelling van de Europese regels op het gebied van asiel en migratie. De partij wil de Nederlandse grenscontroles herstellen en asielzoekers die Nederland proberen binnen te komen, afwijzen.Veiligere buren“. Illegale immigranten zullen worden gearresteerd en gedeporteerd, van Syriërs met een tijdelijke asielvergunning zal hun vergunning worden ingetrokken omdat “Delen van Syrië zijn nu veilig“.Vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben, zullen deze verliezen.Als ze op vakantie gaan naar hun thuislandHet rapport belooft dat EU-burgers werkvergunningen nodig zullen hebben en dat het aantal buitenlandse studenten zal afnemen.

Als het om het buitenlands beleid gaat, is P.V.V.Ons land komt op de eerste plaats“Voor de rest benadrukt het document zijn vriendschap voor Israël,”De enige echte democratie in het Midden-Oosten“In dit verband stelt de kant van Geert Wilders voor om de Nederlandse ambassade te verplaatsen”In Jeruzalem» en om het hoofdkantoor in Ramallah te sluiten.Corrupte Palestijnse Autoriteit“. Ook zullen de diplomatieke betrekkingen worden verbroken.Onmiddellijk» Met landen die de sharia invoeren en met doodsbedreigingen aan het adres van Nederlandse Kamerleden.

Wat betreft klimaat- en energievraagstukken bevestigt de PVV dat we niet bang moeten zijn voor de opwarming van de aarde en een energiemix moeten opbouwen die gebaseerd is op zowel fossiele brandstoffen als kernenergie. “We zijn al tientallen jaren bang voor klimaatverandering (…) We moeten ophouden bang te zijn“, zo stelt de partijverklaring. Het document omzeilt de kwestie van de zeespiegelstijging en roept op tot grotere winning van olie en gas uit de Noordzee en het openhouden van kolen- en gascentrales.”Ook steunt de PVV de snelle bouw van nieuwe kerncentrales.»

READ  Koningin Maxima der Nederlanden, de mooiste persoonlijke foto van haar 50e verjaardagszegels

Hoe valt het onverwachte succes van zijn partij te verklaren?

Niemand had het verwacht, zelfs de winnaar niet', bevestigt dagblad Trouw. De NOS PVV omschreef de overwinning op haar beurt als 'Wreed“. “Het was een echte verrassingNick Bass bevestigt,Nederland verwachtte een overwinning voor de NSC onder leiding van Peter Omdjicht van de Christen-Democratische Partij.» Hoe verklaar je deze onverwachte score? “Geert Wilders had een goede campagne en kon tijdens zijn campagne deze kwestie luchtig opvatten.Neek Pass onderstreept, Er moet meer belang worden gehecht aan de koopkracht.» Een strategie die hem een ​​ironische bijnaam opleverdeGeert Milders» (Gert de Zachte) van enkele commentatoren.

Een docent aan de Universiteit van Amsterdam stelt verder: “De VVD, de klassieke rechtse regeringspartij, heeft sterk bijgedragen aan de opkomst van het gezondheidsfront door de PVV herhaaldelijk als potentiële partner naar voren te brengen.“. Ten slotte beweert hij”Slechtste campagne ooit» Coalitie van linkse Arbeiders en Milieuactivisten (PvdA-GL) onder leiding van voormalig Europees Commissaris Franz Timmermans. “Timmermans merkte op dat vrouwelijke politieagenten voorstander zijn van het dragen van de sluier. Hij zegt, Het was een krachtig moment: een deel van het electoraat van mondiaal links dat zich aansloot bij het secularisme keerde zich van hem af.»

Kan Geert Wilders een coalitieregering vormen?

Nederland is een parlementair systeem: de benoeming van een regering is het resultaat van een coalitie tussen partijen om een ​​meerderheid te vormen. Geert Wilders moet dus de andere partijen achter zich krijgen. Maar de leiders van de andere drie grote partijen – de centrumrechtse VVD, de NSC van Pieter Omtzigt en links – beloofden vóór de verkiezingen dat ze niet zouden deelnemen aan een door de PVV geleide regering.

Tenslotte zei Pieter Omtzigt van de NSC dat hij open stond voor onderhandelingen, terwijl hij toegaf dat dit proces niet zou bestaan.Niet makkelijkLaconiek verklaarde VVD-kandidaat Dilan Yesilkos, die buiten de peilingen werd gelaten, uiteindelijk: “Wij zijn hier om te regeren.» Logischerwijs heeft Timmermans de aanbiedingen van Wilders afgewezen: “Het is tijd om de democratie te beschermen', maakte hij bekend. Caroline van der Plas, voorzitter van de Boeren-Burgerbeweging (BBB), die veel van de plannen van de PVV deelt, heeft aangekondigd bereid te zijn er zaken mee te doen. De partij, die de agrarische en plattelandsbeweging vertegenwoordigt, wereld, kwam als beste uit de bus bij de provinciale verkiezingen in maart.

READ  Nederlandse onderzoekers testen manieren om te feesten tijdens epidemieën | Nieuws en actualiteiten uit Duitsland en de rest van de wereld | D.W.

Voor Omtzigt en Yesilgöz moet de rode lijn binnen de kaders van de Nederlandse grondwet liggen.“, legt Neek Bass uit. Het is een veilige gok dat als Geert Wilders tot premier wordt benoemd, dit hem aanzienlijke concessies in zijn programma zal kosten.

Moeten we een referendum over het verlaten van de Europese Unie verwachten?

De PVV beloofde specifiek een referendum over de vraag of Nederland wel of niet in de EU moet blijven, een ‘Nexit’. Veel punten in het plan, vooral immigratie, zijn inderdaad onverenigbaar met de Europese wetgeving. Ook Geert Wilders”Als soeverein Nederland is Nederland verantwoordelijk voor het vaststellen van zijn eigen munt, zijn eigen grenzen en zijn eigen regels.“Het programma van de partij is over het algemeen zeer kritisch over de EU.Een bedrijf dat te veel macht uitoefent, monopoliseert het geld van de belastingbetaler en legt ons een mandaat op.“.

Ik geloof niet in een referendum om de Europese Unie te verlaten», bevestigt Neek Bas, die meent dat dit niet getolereerd zal worden, zeker niet door andere partijen die waarschijnlijk een bondgenootschap met de PVV zullen vormen. De partij van Wilders wil bovendien dat Nederland een netto-begunstigde wordt van Europese fondsen, en niet een netto-betaler. En hij wijst de uitbreiding van de EU af en wil zijn vetorecht in Brussel herstellen. Genoeg om echte angst te zaaien in Brussel, minder dan een jaar voor de verkiezingen voor het Europees Parlement.


” data-script=”https://static.lefigaro.fr/widget-video/short-ttl/video/index.js” >