Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat is het interval in het licht van inflatie?

Waarom stijgen de prijzen?

Het is een combinatie van meerdere factoren: energie en brandstof zijn duurder, net als de productie van veel bewerkte voedingsmiddelen. Het verwerken van bijvoorbeeld suikerbieten of het drogen van melkpoeder heeft door hogere energieprijzen geleid tot hogere productiekosten.

Agrarische grondstoffen, met name granen, sojabonen die bepaalde dieren voederen, durumtarwe bestaande uit pasta en ook maïs, zijn gestegen uit angst voor tekorten als gevolg van de invasie van Oekraïne door Rusland, maar ook omdat sommige producerende landen terughoudend zijn om dit te doen . Export en sommige gewassen zijn niet goed.

Andere uitgavenposten stegen: grote invoer doordat de containerprijzen stegen; Maar ook verpakkingen, dozen, aluminium, glas… Soms moet je van week tot week van leverancier wisselen, niet altijd volgens dezelfde contractuele voorwaarden. Het hoofd van melkgigant Lactalis, Emmanuel Besnier, sprak van een “crisis in alle productiekosten”, die in 2022 naar verwachting met 15% zullen stijgen.

tot wanneer ?

Het ziet ernaar uit dat deze explosieve cocktail zeker enkele maanden houdbaar is. Emily Meyer, een expert in consumentenproducten bij het IRI Institute, voorspelt een inflatie van 5% “aan het begin van de zomer”, een fenomeen dat zich zal “stabiliseren”. in april, Het heeft al een stijging van 2,9% geregistreerd. Vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder, na 1,5% in maart.

Bij “Parijse”Dominic Schilcher, hoofd van warenhuizen Système U, noemde het voorbeeld van Spanje of Duitsland om te schatten dat de inflatie zou kunnen oplopen tot 10%, “vooral vanwege de energiekosten”.

Die laatste lijkt niet tegen te houden. De regering heeft grote fabrikanten en detailhandelaren sterk aangemoedigd om rond de onderhandelingstafel te gaan zitten, waarbij de eerstgenoemden beweerden dat de jaarlijkse onderhandelingen, die op 1 maart werden afgesloten, onvoldoende rekening hielden met stijgingen van de productiekosten.

READ  pensioenen hervormen? Dit nieuwe rapport zaait verwarring in de belangstelling

Als distributeurs aan het einde van de onderhandelingen duurdere agro-industriële producten kopen, zullen de prijzen in de schappen niet voor de zomer dalen.

Wat is de reactie van supermarkten?

In de context van angst voor koopkracht – de grootste zorg van de Fransen volgens opiniepeilingen – verminderen merken prijsstijgingen zoveel mogelijk met één doel: nieuwe klanten behouden, of zelfs winnen, en steeds meer aandacht besteden aan hun ontvangst. .

Grotendeels ondersteund door connectiviteitsplannen, werken ze ook aan wat sectorspecialist Olivier Duvers het “prijsbeeld” noemt, dat wil zeggen de perceptie van klanten van hun prijzen. Zo kondigde Michel-Edouard Leclerc een “schild tegen inflatie” aan om in vouchers in E.Leclerc-winkels te compenseren voor prijsstijgingen vanaf 4 mei op een selectie van 120 high-consumer producten.

De merken met het beste prijsprofiel, met name E.Leclerc, Lidl of Aldi, zijn ook de merken met de beste economische prestaties. Maar de concurrentie probeert ook de prijzen te verpletteren en openbaar te maken.

Wat kan de overheid doen?

Als de minister van Landbouw, Julian Dinormandy, erop aandringt om medio maart de besprekingen over de voedselprijzen in de landbouw te heropenen, is de regering zich terdege bewust van de problemen die de hoge voedselprijzen met zich meebrengen.

Het heeft al besloten om dure maatregelen te nemen om gezinnen en bedrijven te helpen, met name de bevriezing van de gasprijs (kosten van 6,4 miljard euro volgens de laatste schatting medio maart), inflatiecompensatie voor het laagste bedrag (3,8 miljard euro) ), en een korting van 15 cent op brandstof (3 miljard).

Maar tijdens de campagne beloofde Emmanuel Macron vooruit te gaan, met name via voedselcontrolemensen helpen die hun auto veel gebruiken op het werk, of sociale minima en pensioenen verhogen.

READ  Wall Street-winsten verdampen na Fed-aankondigingen - 26/01/2022 om 22:58'