Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat is dit fenomeen?

Twee grote sterrenstelsels fungeren als zwaartekrachtlens voor de quasar.

Medio augustus 2021 publiceerde de European Space Agency (ESA) een dossier afbeelding Mooi als ze charmant is. In het midden van een groep sterrenstelsels in de verre ruimte zien we, in het midden, het heldere licht dat wordt uitgestraald door twee punten, omgeven door een zeer kenmerkende ring van waaruit vier lichtpunten worden uitgestraald.

Maar waar kijk je precies naar op deze foto? Zes sterrenstelsels? helemaal niet.

Einsteins lichtring van de quasar 2M1310-1714 die de paden van twee massieve sterrenstelsels kruist. // Bron: ESA

« Maar schijn bedriegt, aangezien deze formatie niet uit zes afzonderlijke sterrenstelsels bestaat. “, waarschuwt ESA. Dat merk je echt” Een paar sterrenstelsels en een verre quasar Er zijn dus drie astronomische “objecten” in deze afbeelding.

Deze specifieke formatie genereert een zeldzaam fenomeen: de Einstein-ring, een uitdrukking die eigenlijk verwijst naar een luchtspiegeling van het zwaartekracht-type.

zwaartekracht lens

Diep van binnen, ver voorbij de twee sterrenstelsels en ver van ons, bevindt zich een quasar die zijn zeer energetische licht uitstraalt. Maar gezien door Hubble, kruist het pad van dit licht het pad van twee nabijgelegen massieve sterrenstelsels. Dan werkt de laatste als een lens – meer bepaald als een zwaartekrachtlens. Het oorspronkelijke rechte pad van het door de quasar uitgestraalde licht is vervormd en gekromd. Door deze vervorming krijgt de lichtbron de vorm van een ring.

« Het zwaartekrachtlenseffect treedt op wanneer een hemellichaam met een enorme massa – zoals een paar sterrenstelsels – het weefsel van de ruimte vervormt, zodat licht van een ver object dat door die ruimte gaat, voldoende wordt gebogen en vergroot zodat mensen hier op aarde meerdere versterkingen kunnen waarnemen . Foto’s uit een verre bron », ESA-details.

READ  Miljoenen iPhones, smartphones en Android-apparaten dreigen op 30 september offline te gaan

Dus de boog van de cirkel die je rond de twee sterrenstelsels ziet, is de quasar, en een deel van zijn licht is ook ingeschreven in het midden van het geheel, waardoor de heldere vlekken van de twee sterrenstelsels voor onze ogen nog helderder worden.

Dit zeldzame fenomeen is genoemd ter ere van Einstein omdat zwaartekrachtlenzen kunnen worden begrepen vanuit de relativiteitstheorie. Dit is niet de eerste keer dat zo’n ring wordt gefotografeerd, maar deze is vooral prachtig. Enkele andere voorbeelden die ook door Hubble zijn gefotografeerd:

Einstein belt. // Bron: ESA / Hubble.

Bekijk de wereld vanuitruimte

Fotocredit voor de persoon:
wie welke

Deel op sociale media

Vervolg van de video