Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat is de herfstnachtevening, dit astronomische fenomeen dat plaatsvindt op zaterdag 23 september?

Wat is de herfstnachtevening, dit astronomische fenomeen dat plaatsvindt op zaterdag 23 september?

Het is alweer het einde van de zomer. Zaterdag 23 september markeert het officiële begin van de herfst en luidt een nieuw kalenderseizoen in, geleid door de herfst-equinox. Dit fenomeen, dat twee keer per jaar voorkomt, komt overeen met de dag waarop de duur van de zonneschijn overal ter wereld gelijk is aan de duur van de nacht, dat wil zeggen twaalf uur. In astronomische termen is dit het tijdstip waarop de zon precies in het oosten opkomt en precies in het westen ondergaat.

De rotatie-as van de aarde is ongeveer 23,5 graden gekanteld ten opzichte van het vlak van haar baan, wat verklaart waarom het noordelijk halfrond de helft van het jaar naar de zon gericht is, en het zuidelijk halfrond gedurende de andere helft. Tijdens de equinox ontvangen beide hersenhelften evenveel zonlicht, omdat de ster precies verticaal boven de evenaar staat. Etymologisch bestaat het woord equinox ook uit twee Latijnse termen: “aequus” wat “gelijk” betekent, en “nox” wat “nacht” betekent, wat dus “gelijke nacht” betekent.

Waarom valt het niet elk jaar op dezelfde datum?

Dit astronomische fenomeen komt overeen met het moment dat onze ster het zenit passeert, het snijpunt tussen de evenaar en de hemelbol, wat gebeurt aan het begin van elke lente en herfst, dat wil zeggen rond 21 maart en september. 21.

Als de dag van de herfstnachtevening van jaar tot jaar kan variëren, is dit geen toeval. Dit komt simpelweg doordat de baan rond de zon 365 dagen en minder dan 6 uur duurt, langer dan het kalenderjaar van 365 dagen. Om ervoor te zorgen dat de lente altijd op dezelfde datum valt, moet ons jaar in de Gregoriaanse kalender precies 365 dagen, 5 uur en 46 minuten duren, en niet drie keer 365 dagen en 366 dagen eens in de vier jaar.

READ  Vleesetende bacteriën verspreiden zich in de Verenigde Staten en verontrusten artsen

In 2023 zal de herfstnachtevening specifiek plaatsvinden op 23 september om 8.50 uur en een seconde Franse tijd, volgens het Instituut voor Celestial Mechanics and Ephemeris Calculation (IMCCEHet seizoen duurt vervolgens drie maanden, tot de winterzonnewende op 22 december.