Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat gebeurt er met Betelgeuse, die binnen een paar dagen een van de helderste sterren aan de hemel is geworden?

Wat gebeurt er met Betelgeuse, die binnen een paar dagen een van de helderste sterren aan de hemel is geworden?

Ongeveer drie jaar geleden verloor Betelgeuze, die prachtige ster in het sterrenbeeld Orion, op mysterieuze wijze zijn helderheid. Doet alsof een aanstaande supernova-explosie als nooit tevoren. En hier begint vandaag de rode reus integendeel te schijnen met duizend lichtjes. Maar astronomen hebben al een verklaring.

Tussen eind 2019 en begin 2020 is de ster sterrenbeeld Tweelingensterrenbeeld Tweelingen De gedoopte Betelgeuse heeft veel over haar gesproken. daar helderheidhelderheid filiaal rode reusrode reus is op mysterieuze wijze afgenomen. ongeveer 25%. de Astronomie wetenschappersAstronomie wetenschappers Praat erover “groot mysterie”. Sommigen geloofden toen echt in een op handen zijnde supernova-explosie. Maar uiteindelijk gebeurde er niets. Maar hier vandaag staat de ster weer vooraan op het podium? Deze keer omdat het ongewoon helder werd.

Afgelopen april bereikte Betelgeuse zijn piekhelderheid en overtrof zijn typische helderheid met meer dan 55%! En kijk, hij ging van 10H om 7 uurH De plaats van de helderste ster aan de hemel. Dus moeten we ons deze keer voorbereiden op een scène met een supernova-explosie?

Onthoud dat het lot in feite op de rode reus wacht. Ergens tussen vandaag – of liever de nabije toekomst omwille van 10.000 jaar – en de komende 100.000 jaar. Maar gezien de helderheid, de kleurkleurin grootte – meer dan 750 keer de grootte van onze ster en ongeveer 20 keer meer MassaMassa – En de leeftijd van Betelgeuse – slechts ongeveer 8 miljoen jaar, vergeleken met 4,6 miljard jaar zonzon – , schatten astronomen dat hoewel hij bijna al zijn waterstofreserves heeft uitgeput, de ster nog aan het begin staat van het kernfusieproces inheliumhelium. Ze moet het doen koolstofkoolstof Dan de zuurstof. Dit wordt dan omgezet naar siliciumsilicium en in ijzerijzer. Voor de langverwachte supernova-explosie.

READ  Haar luxe eigendommen in Marrakech verdienen haar veel... dat astronomische bedrag dat ze in één nacht verzamelt!

Er is nog steeds geen supernova-explosie aan de horizon

Dus wat is er aan de kant van Betelgeuze, als deze toename in helderheid geen voorbode is van een explosie binnenkort? Voordat we speculeren, moeten we onthouden dat de rode reus al heel lang helderheidsverschillen ervaart. Volgens vrij regelmatige cycli. Maar het klopt dat deze koersen sinds zijn ongeval eind 2019 turbulent lijken te zijn. Dus de recente waarnemingen kunnen deel uitmaken van de continuïteit van de Great Dimming.

filiaal onderzoekers van Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica (Verenigde Staten) Zo leg je het uit DuurDuur De 400-daagse cyclus van Betelgeuze lijkt tot nu toe gewoon met meer dan de helft te zijn afgenomen sinds de afname van de helderheid tot begin 2020. Omdat deze cyclus het resultaat is van de uitzetting en samentrekking van materie in de ster. Simulaties door astronomen laten echter zien dat de pluim die eind 2019 losbrak van de rode superreus mogelijk van binnenuit de ster kwam. Hij was degene die het uiteindelijk blokkeerde. Dit brengt het verstrijken van de cyclus van 400 dagen op ongeveer 140 dagen.

Betelgeuze: hernieuwde helderheid van de rode superreus Orion

De waanzinnige toename in helderheid die Betelgeuse momenteel ervaart, zal uiteindelijk slechts een manifestatie zijn van de instabiliteit van de bovenste lagen van de rode reus. En ik weet niet zeker of iemand van ons nog in deze wereld is om getuige te zijn van het spektakel van deze ondeugende ster die explodeert in een supernova!