Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Sterke benen verminderen het risico op hartfalen

De studie wijst op een verbetering van het herstel na een hartaanval.

Studie gepresenteerd op de conferentie Hartfalen 2023 Volgens de European Society of Cardiology hebben mensen met sterke benen minder kans op hartaandoeningen Hartfalen na een hartaanval.

In Frankrijk lijden naar schatting 1,5 miljoen mensen aan hartfalen, vaak zonder het te weten.

Na een hartaanval, lang werken

Na een hartaanval zijn de spieren van dit vitale orgaan beschadigd en moet het lichaam aan een lang herstelproces beginnen. Dus, volgens deze studie, lijkt kracht in de benen een voordeel te zijn bij deze oefening.

Om tot hun resultaten te komen, maten de onderzoekers bij 932 patiënten die tussen 2007 en 2020 een hartaanval kregen, de kracht van de quadriceps-spieren en vonden een mediaan.

Betere kracht en herstel

Wat concludeerden ze? Voor vrouwen was de gemiddelde waarde 33% van het lichaamsgewicht en voor mannen 52% van het lichaamsgewicht. Concreet hadden 451 patiënten een lage spierkracht van de quadriceps en 481 patiënten een hoge spierkracht.

De auteurs vermelden:

Tijdens een gemiddelde follow-up van 4,5 jaar ontwikkelden 67 patiënten (7,2%) hartfalen. De incidentie van hartfalen was 10,2 per 1.000 persoonsjaren bij patiënten met een hoge quadricepskracht en 22,9 per 1.000 persoonsjaren bij patiënten met een zwakke kracht.

Training aan te bevelen?

Kortom, een hoger niveau van kracht was geassocieerd met een 41% lager risico op hartfalen.

Kensuke Ueno, een fysiotherapeut aan de Graduate School of Medical Sciences aan de Kitasato University, Japan, en hoofdauteur van de studie, vat de betekenis van deze bevinding samen:

Onze studie geeft aan dat de spierkracht van de quadriceps kan helpen bij het identificeren van patiënten met een groter risico (…) die dan baat zouden kunnen hebben bij intensievere monitoring. De bevindingen zouden in andere onderzoeken moeten worden gerepliceerd, maar ze suggereren dat krachtoefeningen waarbij de quadriceps-spieren van de dij betrokken zijn, moeten worden aanbevolen aan patiënten die een hartaanval hebben gehad om hartfalen te voorkomen.