Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wanneer de overheid in het geheim een ​​amendement invoert ten gunste van Airbnb – Libération

Wanneer de overheid in het geheim een ​​amendement invoert ten gunste van Airbnb – Libération

analyse

Het materiaal is gereserveerd voor abonnees

Het amendement van de regering is bedoeld om de BTW-vrijstelling te behouden die geldt voor verhuur van het Airbnb-type. Onder druk in het licht van de huizencrisis besloot de regering daarentegen ‘de belastingpositie van Airbnb’ aan te vallen.

Dankzij 49.3, waardoor het eerste deel van de Financiënwet van 2024 zonder stemming door de Algemene Vergadering kon worden aangenomen, werd het belastinggeschenk aan Airbnb helemaal niet opgemerkt. Het amendement dat de regering zondagavond, vlak voor de indieningstermijn, heeft ingevoerd, maakt een verlenging mogelijk van de btw-vrijstelling die geldt voor de verhuur van gemeubileerde toeristische accommodaties zoals Airbnb, Abritel of Booking. Het was de communistische senator Ian Brossat, een voormalig parlementslid voor huisvesting in Parijs, die het konijn grootbracht en de nieuwe gekozen functionaris beloofde dat hij zou vechten om het te verwijderen toen de tekst in december aan de Senaat werd gepresenteerd.

Toelichting: De belastingwet bepaalt dat de verhuur van gemeubileerde toeristische logies vrijgesteld is van BTW, tenzij deze een inkomen genereert van meer dan € 91.900. In tegenstelling tot de hotels die er onder vallen. Op 5 juli oordeelde de Raad van State echter dat deze vrijstelling in strijd was met de Europese Richtlijn uit 2006, volgens welke deze niet van BTW kon worden vrijgesteld. “Accommodatieactiviteiten […] Het wordt geïmplementeerd in het kader van de hotelsector of sectoren met een vergelijkbare functie.”. Dit is het geval bij gemeubileerde woonruimte via Airbnb “In geval van potentiële concurrentie met hotelbedrijven”.

“Regel alles met Airbnb”

‘In plaats van hiernaar terug te gaan

READ  Elektrische auto voor 100 euro per maand: dit zijn de modellen in kwestie