Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

“Waarom zijn de zee en de oceanen zout?”, Vraagt ​​de 9-jarige Eli.

Oceaanbodem illustratie – © Natali Snailcat / Shutterstock (via gesprek)

  • Zeezout is afkomstig van een mengsel van minerale zouten die door rotsen worden verscheurd en gassen die vrijkomen uit onderwatervulkanen en bergketens, aldus onze partner The Conversation.
  • Daarom is er in de oceaan natrium (Na) en chloor (Cl) en een mengsel van de twee vormen van zoutchloride “NaCl”, wat het zout betekent dat we consumeren.
  • Dit fenomeen werd geanalyseerd door Guillaume Paris, een geochemicus en CNRS-onderzoeker aan het Nancy Centre for Petrographic and Geochemical Research.

De Oceanen Het is zout om een ​​heel simpele reden: het bestaat
gevangeniscel binnen! In een liter zeewater zit ongeveer 35 gram zout. Een echt kookrecept … Maar hoeveel ik ook naar de zee of de oceaan keek, ik kon niets zien … Misschien zeewier, zand, maar ik zag geen zout. Maar waarom zien we het niet? Waar bestaat dit zout uit? Maar vooral: waar kwam het vandaan?

Zeezout komt uit een combinatie van twee bronnen: minerale zouten, afgebroken door rotsen, en gassen uit vulkanen en heuvels (onderwaterbergketens). De Minerale zouten Het zijn chemische elementen die in rotsen worden aangetroffen en in water worden aangetroffen. Wat is een chemisch element? Het is een bijzondere mais.
Atomen Het zijn de bouwstenen van alle dingen om ons heen: rotsen, planten, lucht, dieren, je ouders en ook jij, de computer of telefoon waarop je deze tekst leest.

Video: Inzicht in de uitdijende oceaanbodem (Larousse / Youtube 2020)

Kalksteenrotsen bevatten bijvoorbeeld drie verschillende soorten chemische elementen: calcium, dat chemici “Ca” noemen, koolstof “C” en zuurstof “O”. Sommige rotsen zijn gevormd door afkoeling van magma (bijv Graniet) Of lava die uit vulkanen stroomt (bijv
Basalt), Het bevat onder andere een element genaamd natrium, dat door chemici “Na” wordt opgemerkt.

Gassen die door vulkanen worden uitgestoten, maken water Zure regen. Dit is vooral het geval met kooldioxide, dat is kooldioxide dat een zuur in het water vormt dat koolzuur wordt genoemd. Dus wanneer dit water in contact komt met de rotsen, vallen ze het aan en smelten een deel ervan.

Het is aan jou om je experimenten uit te voeren

U kunt het proberen, bijvoorbeeld in uw badkamer. Als u witte vlekken op de kranen of op de douchewand ziet verschijnen, is dat waarschijnlijk het geval kalksteenZoals in de rotsen met dezelfde naam! Giet er wat azijn op en je ziet het verdwijnen. Koolzuur werkt dus op dezelfde manier als azijn op rotsen, kalksteen, graniet of basalt. Dan wordt gezegd dat de rotsen zijn blootgesteld aan de elementen. Je wordt kwetsbaarder en verliest een aantal elementen. Deze elementen, waaronder natrium, calcium en magnesium, stromen via regenwater de rivieren in en vervolgens de oceaan in.

Bovendien geven vulkanen andere gassen vrij, zoals chloor, bekend als “Cl”, dat zich ook ophoopt in de oceaan. Dus in de oceaan is er natrium, Na, chloor, Cl en een mengsel van de twee vormen van NaCl, het zout, dat we eten! In zeezout vind je ook andere elementen: zoals calcium of magnesium.

Kwelders in Nuermautier met hopen wit zout © Patrick Despoix / Wikimedia, CC BY-SA

Maar waarom zien we dit zout niet? Omdat in water deze elementen worden afgebroken! U kunt twee experimenten doen. Ten eerste kun je thuis zeewater maken. Neem 100 ml leidingwater. Proef het: het is niet zout. Neem 3,5 gram zout en doe dit in het water en meng het goed. Na een tijdje zie je niets meer. Zoutkristallen lossen op en het water wordt zout.

Omgekeerd, als je zeewater neemt en het laat verdampen, bijvoorbeeld door het in de zon te leggen, zul je zien Kristallen. Je proeft het: het wordt zout. Dit zijn de zoutkristallen, het beroemde natriumchloride, dat is hervormd. Dit verdampingsproces om zout terug te winnen is wat mensen doen
Zoutmoerassen.

Soms verdampen grote hoeveelheden zeewater van nature en vormen ze enorme hoeveelheden zout, die zo groot zijn dat zoutafzettingen rotsen vormen die verdamping worden genoemd. Bijvoorbeeld in LaurenDe grote zoutformaties komen uit een oceaan die meer dan 200 miljoen jaar geleden aanwezig was. De
ZoutmijnenDoor gebruik te maken van deze verdampers, leveren ze zout dat kan worden gebruikt om te eten of in de winter op de weg kan worden gezet.

Daar ga je, Elia, je weet nu waarom de oceaan zo zout is!

Deze analyse is geschreven door Guillaume Paris, een geochemicus en onderzoeker bij het National Center for Scientific Research van het Nancy Centre for Petrographic and Geochemical Research, University of Lorraine.
Het originele artikel is op de website van
Gesprek.

Verklaring van belangen

Guillaume Paris ontving financiering van ANR, CNRS en de Universiteit van Lorraine.

READ  bedrijf | Weer in de Provence: radioactief tweede deel van de week met maxima tot 26 ° C