Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Waarom Renault niet langer de baas is

Waarom Renault niet langer de baas is

Na maandenlange discussies heeft de Alliantie Renault-Nissan eindelijk haar stilzwijgen verbroken om de aandacht te vestigen op een financiële herstructurering die cruciaal is voor haar voortbestaan. Een nieuwe deal waarbij diamanten uiteraard niet meer dezelfde rol spelen.

Sinds Renault begin 2020 het roer overnam, Luca Di Meo is niet alleen op een missie om zichzelf te organiseren met nieuwe elektrische modellen. Achter de schermen werkt de opvolger van Carlos Ghosn hard om de fundamenten van het bedrijf te herstructureren en een duurzame toekomst veilig te stellen. Zo is de financiële splitsing van Losange in twee aparte bedrijven Ampère (voor alle elektrische activiteiten) en Horse (voor warmte), met als doel nieuwe financiers voor elektriciteit aan te trekken, onlangs een symbolische stap voorwaarts geweest. Net als het herbalanceren van de macht binnen de alliantie die Renault sinds 1999 met Nissan – en in mindere mate Mitsubishi sinds 2016 – heeft gevormd..

In dit schijnhuwelijk, dat bijna 25 jaar duurde, stond Nissan niet op één lijn met Renault. Hij kon er geen aanspraak op maken, want de Japanner stond op de rand van het bankroet toen Losange hem eind jaren negentig te hulp schoot met een duidelijk overwicht binnen het duo. Concreet had Renault tot vandaag 43% van Nissan in handen terwijl laatstgenoemde niet meer dan 15% woog in de hoofdstad Losange.. Een uitvloeisel van deze verdeling, ongelijke stemrechten over welke richting te kiezen voor de groep. Zo heeft de Facade Alliance, die Nissan van een faillissement heeft gered, maar een gevoel van onrechtvaardigheid bij de Japanse gigant heeft aangewakkerd, meer dan echte industriële synergie gegenereerd. Op een paar uitzonderingen na, zoals de huidige Nissan Micra, die niets anders is dan een vernieuwde Clio 4, zijn de vingers van één hand voldoende om concrete joint ventures te tellen.

READ  Gratis toegang tot kanalen, verwende abonnees van Freebox Revolution, evoluerende popspelers

Renault doorverkoopprocedures maar niet meteen!

Nissan is weer op het goede spoor, Renault zit in de problemen, Carlos Ghosn is afgezet en een nieuwe balans was noodzakelijk om de alliantie te behouden. Maandenlang verliepen de besprekingen intern goed, maar pas vandaag heeft de groep de oversteek geformaliseerd van “een belangrijke stap in het schetsen van de nieuwe fundamenten voor het partnerschap”. Als de respectievelijke raden van bestuur de wijzigingen goedkeuren, zal Losange binnenkort slechts 15% van het aandelenkapitaal van Nissan behouden, terwijl laatstgenoemde op dit niveau van participatie in Renault blijft.. Gelijk gezamenlijk eigendom en passende stemrechten zouden uiteindelijk zorgen voor meer onafhankelijkheid voor de twee fabrikanten, die in ieder geval geen andere keuze zullen hebben dan de komende jaren nauwer samen te werken om de elektrificatie in Europa te overleven.

De toekomstige Nissan Micra wordt immers gebouwd op basis van de elektrische Renault 5 in Douai (Noord) terwijl de nieuwe Mitsubishi ASX en Colt Captur en Clio zijn met een kleine verandering van logo maar in dezelfde betrokken fabrieken in Spanje worden gebouwd en Turkije. Daarnaast zou Nissan ook moeten investeren in Ampère, de elektrische en software-entiteit die Luca De Meo een paar weken geleden aankondigde.. Ook al is hij niet de laatste, op het moment van de aankondiging wacht hij noodzakelijkerwijs op de mening van zijn Japanse partner.

Er is nog steeds 28% van Nissan dat Renault nog steeds bezit en niet kan doorverkopen, met een verlies van ongeveer $ 10 miljard, aangezien de Japanners momenteel voor iets meer dan 450 yen handelen, terwijl contracten ongeveer drie keer zo duur lijken. Zo zal de trustmaatschappij de aandelen beheren en doorverkopen wanneer de financiële operatie beter is.. In de tussentijd is er een datum vastgesteld op 6 februari om deze strategische keuzes te valideren die sommigen als een scheiding beschouwen, maar die vooral een nieuwe, positievere dynamiek kunnen genereren.

READ  Auchan sprak met loodgieter Neil en Pegas voor Carrefour
Geplaatst in 30-01-2023 bijgewerkt 30-01-2023