Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Waarom komen België en Nederland Takuba binnen?

(P2) Hoewel ze niet direct betrokken waren bij de operatie, die op initiatief van de Fransen in Mali werd stopgezet, besloten de twee Benelux-landen een kleine staf te sturen. Begin

(Krediet: Mil.be)

Drie Belgische officieren

België heeft wijselijk besloten om drie stafofficieren naar de taskforce Takuba te sturen. Dat leerde onze collega uit Belga vlak voor Pasen. Geplande implementatie: vanaf 19 april. De vorige regering, onder leiding van Sophie Wilms, besloot in november 2019 in principe om de drie verbindingsofficieren een CJSODF (Integrated Joint Special Task Force) (1) te noemen. Maar deze sortering heeft nooit gewerkt. De regering heeft vrijdag (2 april) groen licht gegeven voor de inzet van deze drie stafofficieren. Twee daarvan zullen in Mali geparkeerd worden en de derde in Chaat.

Twee Nederlandse officieren

Aan Nederlandse zijde werd de beslissing iets eerder genomen. Op 16 maart registreerde minister Ank Bijleveld tijdens een ontmoeting met zijn Franse gezant Florence Barley in Parijs het vertrek van twee Nederlandse officieren uit de staf van de Nederlandse delegatie. Chad is een verbindingsofficier op het hoofdkwartier van Operation Bargain en een inlichtingenofficier op het hoofdkwartier van Takuba in Mena, Mali. Niet lang geleden tekende de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk, Peter de Koizer, met zijn Malinese vertegenwoordiger in Parijs (op 9 maart) een overeenkomst over de status van de Nederlandse soldaten (sofa) die deelnemen aan de taskforce.

Inzet in het veld: niet onmiddellijk

Politieke moeilijkheden in België

Grote inzet van special forces op de grond is nog niet gepland. Aan Belgische zijde is het niet uitgesloten. Maar het plan om een ​​bedrijf met Bargan te sturen kampt momenteel met politieke problemen (lees: Een Belgisch bedrijf in Operatie Bargon. Er is nog steeds een politiek akkoord nodig), Beschikbaar. Mogelijkheid tot deelname van België aan Operatie Bargon ” Wordt nog bestudeerd 10 februari De Belgische minister van Defensie Ludwig Tetonder bekritiseert de Veiligheidsraad bij de Veiligheidsraad. Als onderdeel van de terrorismebestrijdingsoperatie is de terugtrekking van soldaten uit mobiele patrouilles op straat en op openbare plaatsen, zoals de permanente bewakers van enkele belangrijke gebouwen, in het belang van de politie, met een beperkt aantal beschikbaarheid. De komst van de eerste A400M, en nog een in de maanden daarna, zou het mogelijk moeten maken om vandaag de verloren transportcapaciteit terug te winnen (C-130 niet beschikbaar).

READ  In Nederland worden stormvloedkeringen getest met het oog op klimaatverandering

Hetzelfde geldt voor Nederland

Na de vorming van een nieuwe (subtiele) regeringscoalitie zullen verkiezingen nog even moeten wachten om de politieke situatie op te lossen. Voor het sturen van troepen is een wetsvoorstel vereist, dat werd goedgekeurd door de tweede kamer (gekozen parlement). Er zijn hier ook functionele concepten. Vaardigheden die vereist zijn voor Special Operations Forces (SOF’s) ” Niet beschikbaar De we zeggen in hack. Ze zijn momenteel bezet. ” Tot begin 2022 in Irak en Afghanistan “Andere vereiste vaardigheden – transport of medische ontslagen – nee.” Niet altijd meer beschikbaar

Beperkt gebruik op functioneel niveau is erg belangrijk in termen van gewoonte

Deze inzet heeft daarentegen meerdere voordelen. Eerste, ” s’informer », Legt een Nederlandse ambtenaar uit. Hierdoor kunnen de twee landen hun kennis ter plaatse – in één gebied – Sahel – waar de Belgen en de Nederlanders gelijk geparkeerd staan, maar niet in close combat operaties, verrijken om te zien hoe de operatie werkt. Het helpt om het platform van de bestaande mogendheden te ontwikkelen en om in multinationale bedrijven samen te werken met de Fransen zoals de Malinezen. Kortom, het moedigt gewoonte aan.

Dit is een noodzakelijke voorwaarde voor verdere inzet, zeker voor landen met een grote neiging om in te grijpen in een ‘ontworpen’ multinationale structuur (type NAVO, VN of EU). Op politiek-militair niveau is dit een soort praktische oefening in wat ‘aan tafel’ is gedaan voor het European Intervention Initiative (EII). Ten slotte helpt het om bepaalde functies in een werknemer te vervullen (wat niet altijd gemakkelijk is).

READ  Voormalig Koningin der Nederlanden, Koning en toekomstige Koningin Prinses Beatrix poseren samen voor 85e verjaardag

(Nicola Cross-Verheight)

Stap: Force Taguba: Wie doet mee, observeert of ondersteunt gewoon?

(1) Het NAVO- of VS-vocabulaire is de CJSODF-hoorn van Afrika door Amerikanen die tussenbeide komen in Somalië.