Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Waarom is de recordproductie van duurzame energie in Europa in 2023 geen goed nieuws?

Waarom is de recordproductie van duurzame energie in Europa in 2023 geen goed nieuws?

Als Europa in 2023 meer duurzame energie produceert dan in 2022, zal dat volgens het Copernicus Observatorium vooral verklaard worden door periodes van overstromingen, stormen en ‘abnormaal’ zonlicht.

gepubliceerd


Leestijd: 2 minuten

Het aandeel hernieuwbare energie in de in Europa geproduceerde elektriciteit bereikte in 2023 43%. (Illustratie).  (Thibaud Moritz/AFP)

Volgens de Europese klimaatmonitoringdienst Copernicus, die zijn nieuwe rapport publiceert, was in 2023 43% van de in Europa geproduceerde elektriciteit afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen. Jaarlijkse aanbieding Maandag 22 april. Dit is een stijgend aandeel vergeleken met 36% in 2022. Volgens Copernicus brengt dit echter klimaatafwijkingen aan het licht.

Allereerst was de vraag naar energie sterker, zoals wetenschappers verklaren “verbazingwekkend”tijdens de “Uitzonderlijke zomertemperaturen” Op het continent, of voor “Verwarming” Tijdens temperaturen “Kouder dan normaal” Vooral in Scandinavië.

“Bovengemiddelde regen”

Meer specifiek heeft Copernicus in zijn rapport gedetailleerd beschreven dat bepaalde gebeurtenissen hebben geleid tot een toename van de productie van hernieuwbare energie. energie productie “Waterkrachtcentrales stromen langs de rivier.”Met andere woorden: het waren dammen “Bovengemiddeld in het grootste deel van Europa” In 2023 lezen we in het rapport. Dit wordt verklaard door “Bovengemiddelde regenval en rivierstromen.”

Wat de neerslag betreft, benadrukte de meetdienst dat Europa in 2023 “7% natter dan normaal”Vooral in Griekenland, Duitsland en zelfs Denemarken. In Frankrijk was de regio Pas-de-Calais afgelopen november getuige van een ernstige overstromingsgolf. Italië was in mei 2023 ook het slachtoffer van stortregens, waarbij in de regio Emilia-Romagna ongeveer vijftien mensen om het leven kwamen.

“Toegenomen activiteit” van stormen

De Europese Copernicusdienst neemt ook nota van de uitzonderlijke frequentie van stormen op het continent, die heeft geleid tot het verschijnen van… “Met een bovengemiddeld productiepotentieel voor windenergie.” A “Toegenomen activiteit van oktober tot december”Deskundigen identificeerden de ziekte, waarbij 65 mensen om het leven kwamen en 550.000 mensen werden getroffen.

READ  Populistisch rechts heeft grotendeels de leiding bij de parlementsverkiezingen

Zij noemen met name Turkije, dat afgelopen september het slachtoffer werd van de storm Daniel, waarbij zes doden vielen. In Frankrijk troffen de stormen Ciarne en Domingos in november respectievelijk Bretagne en de Atlantische kust, waarbij drie mensen omkwamen en ongeveer vijftig anderen gewond raakten.

“Abnormaal zonnig weer” in 2023

Ook de door fotovoltaïsche panelen geproduceerde zonne-elektriciteit is toegenomen, vooral in Zuid- en Zuidwest-Europa. Een fenomeen dat verklaard kan worden door een ongebruikelijke periode van zonneschijn, volgens Copernicus, vooral in september, toen deze het meest was “Abnormaal”.

Het ene fenomeen leidde tot het andere: september was in Frankrijk niet zo warm als vorig jaar, met een gemiddelde van 21,5°C, of ​​tussen 3,5°C en 3,6°C boven het gemiddelde. Over het algemeen was het jaar 2023 volgens Copernicus het jaar van alle klimaatrecords, wat aangeeft dat Europa een continent is. “Wat sneller opwarmt” Met stijgende temperaturen “Ongeveer twee keer het mondiale gemiddelde.”.