Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Waarom de naam van de cijfers een puzzel is

eenGenoeg letters: laten we het over cijfers hebben! Of liever cijfers. Kijk hier eens naar: 80. Het is op zoveel manieren geweldig. Ten eerste, waarom zeggen we? Tachtig ergens hutante ofoctant, zoals ze zeggen in Zwitserland, België en sommige regio’s van Frankrijk, in de stijl van veertigEn vijftigEn zestig ?

Niemand weet het zeker. Historici veronderstellen dat dit een spoor is van een zeer oude methode van tellen, geërfd van de Kelten. Tegenwoordig vertrouwen we op een systeem dat wordt beschreven als “decimaal”, een woord dat is afgeleid van het Latijn Decimus, de “tiende” (we zeggen ook “basis 10”), die ongetwijfeld werd gekozen omdat het zo handig was om op onze tien vingers te tellen. Maar het leek erop dat de Kelten op twintig rekenden… en dat was niet onmogelijk omdat ze ook op hun tenen vertrouwden.

twee met elkaar verweven systemen

In ieder geval zou deze manier van tellen de Grieken hebben beïnvloed, en in de middeleeuwen werd het nog vaak met twintig geteld. We zeiden bijvoorbeeld: kwam en tien ergens dertig En twee wijnen ergens veertig – Je zult het merken Tachtig En negentig Ze is volkomen logisch in dit vervolg. Pas aan het einde van de middeleeuwen kwam dertigEn veertig vijftig, enz., en het lijdt geen twijfel dat de twee systemen gelukkig met elkaar verweven zijn, tot het punt dat ze bevriezen in hun huidige eigenaardige “geitenkool”-toestand, wat, moet worden toegegeven, niet veel logica is.

meer Tachtig Hij stelt ook vragen als het gaat om zijn schrijven. Ik corrigeer vaak de fout van het vergeten van de letter S in twintig. Tachtig, vier keer twintig, En daarom twintig S takes. Dus waarom vergeten we het zo vaak ? Nou, omdat er een aantal gevallen zijn waarin dit niet nodig is. vooral wanneer Tachtig gevolgd door een ander nummer: twee negenennegentig en negenennegentig, enz. Kortom, wanneer dit niet het geval is Tachtig In alle opzichten geen S. So tachtig duizend, er is geen S voor twintig niet meer.

READ  Onderzoekers hebben een masker gemaakt dat het Covid-19-virus volledig kan neutraliseren
Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Waarom zeggen we “tweeëntwintig” en niet “tien twee”?

Maar let op: tachtig miljoen waar tachtig miljard, S naar twintig. waarom ? omdat Miljoen En Een miljard, in tegenstelling tot in Tendens, zijn namen, geen getallen (bewijs: we zeggen “miljoen, miljard”, niet “duizend”, tenzij het nautisch is, maar dat is een ander verhaal).

Mijn ding als je aarzelt? Leconjugueur.lefigaro.fr doet wonderen op dit gebied. In het kleine vakje linksboven waar je normaal gesproken het werkwoord zou invoeren dat moet worden vervoegd (het kan ook worden gebruikt!), voer je de cijfers in die je kwellen, en je krijgt de exacte spelling, S en koppeltekens zijn begrijpelijk, met en zonder de aanbevelingen voor spellinghervorming van 1990.

Je hebt nog 7,2% van dit artikel om te lezen. De rest is alleen voor abonnees.