Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Vrouwen op het scherm, de verborgen kant van cinema

Kan AI de genderongelijkheid in de bioscoop verminderen? Absoluut niet, maar het kan op zijn minst helpen deze vraag te belichamen, zoals een team van het Mark Bloch Center in Berlijn uitlegde in artikel voor publicatie In het elektronische tijdschrift Communicatie in de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen.

Drie computerwetenschappers evalueerden het aandeel van het aantal vrouwelijke gezichten in het totale aantal gezichten in meer dan 3.770 films tussen 1985 en 2019, waarmee het de grootste studie in zijn soort is. Het zou onmogelijk zijn geweest om zo’n massa gegevens te verwerken zonder het gebruik van automatische algoritmen voor geslachtsbepaling, een van de specialiteiten van kunstmatige-intelligentietechnieken met behulp van machine learning, dat sinds 2010 zeer effectief is.

Het was geen verrassing dat het vonnis werd vernietigd. Gemiddeld is slechts 34% van de gezichten in deze groep vrouw. Maar meer fundamenteel toont de studie aan dat dit percentage in de loop van de tijd toeneemt: het is ongeveer 45% voor de periode 2014-2019, tegenover ongeveer 25% voor het segment 1995-1998. Sterker nog, de distributie is de afgelopen vijf jaar vrouwelijk geweest, met 10% van de films met meer dan 60% van de vrouwelijke gezichten, zoals: Slechte moeders, zussen, concurrenten of overlevingsinstinct, Terwijl er vóór 2014 geen was. De collectie wordt gedefinieerd door de meest gedownloade films te nemen van illegale peer-to-peer-sites in de Movie Database. Internetfilmdatabase (IMDB).

Horrorfilms in gedachten

Het resultaat bevestigt De conclusies van een team gekoppeld aan Google in 2017 die automatisch werd vertoond door 100 box office films voor de jaren 2014-2016. “We kregen ongeveer hetzelfde percentage, 36% van de vrouwen. Dit is vergelijkbaar met wat andere onderzoekers hebben gevonden bij het ‘handmatig’ tellen.” Herinnert zich Tanaya Guha van de Universiteit van Warwick (Engeland). Zijn team toonde ook aan dat vrouwelijke aanwezigheid afhangt van het genre van de film. Horrorproducties hebben meer vrouwen dan romantische komedies of regelrechte komedies, en detectivefilms scoren lager. Het Berlijnse team benadrukt dit punt ook en vindt daarom gemiddeld 38% vrouwelijke gezichten in horrorfilms versus 31% in actiefilms en politieagenten – een van de slechtste scores is Op zoek naar rode oktober (1990) met 15% van de vrouwen in deze roman, rechts, gecentreerd op een militaire onderzeeër.

READ  Romeo Elvis beschuldigd van aanranding: reactie van zijn partner Lina Simon

Je hebt 62,7% van dit artikel om te lezen. De rest is alleen voor abonnees.