Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Voor Bruno Le Maire, De verleiding van Washington

Voor Bruno Le Maire, De verleiding van Washington

Hij denkt erover na, en niet alleen tijdens het scheren. Hij werd in mei, de dag na de presidentsverkiezingen, opnieuw aangesteld als minister van Economische Zaken, maar Bruno Le Maire bereidt zich voor op de toekomst. landgoed Bulgaarse Kristalina Georgieva Aan het roer van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gepland voor 2024, als hij geen kandidaat is voor een tweede termijn, zal de Bercy-chef waarschijnlijk met de grootste belangstelling studeren.

De voormalige staatssecretaris van Europese Zaken (2008-2009), die adviseur was van Dominique de Villepin op het gebied van buitenlandse zaken, had zijn smaak nooit op het internationale toneel verborgen en zou zichzelf hebben gezien in Washington, de stad waarvoor hij werd vermaakt. Lange tijd, in het kielzog van de laatste twee Fransen die het roer overnamen, Dominique Strauss-Kahn (2007-2011) en Christine Lagarde (2011-2019).

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Inflatie, koopkracht: Bruno Le Maire wil vasthouden aan zijn “leveringsbeleid”

In dit geval zorgt Bruno Le Maire ervoor dat hij hem niet ondersteunt. Tijdens zijn recente reizen naar de Verenigde Staten als minister van Economische Zaken, bracht hij veel tijd door met de voormalige minister van Financiën van Donald Trump, Steven Mnuchin, vandaag aan het hoofd van een investeringsfonds, maar hij is nog steeds gevestigd in Washington, waarvan “blijf in de buurt”Volgens de mensen om hem heen.

Andere potentiële kandidaten

Bercy’s lange levensduur (vijf), net zoals zijn taken onder Nicolas Sarkozy’s termijn van vijf jaar – hij is al vier keer minister, of 548 kabinetten de klok rond, herinnert hij zijn vrienden graag – maken hem tot een veteraan. Op de Europese arena, waar hij wordt gerespecteerd. Toegegeven, hij is geen officiële econoom, een berisping die al was gericht aan Christine Lagarde, nu hoofd van de Europese Centrale Bank. Waarschijnlijk zullen tegen die tijd andere kandidaten zich aankondigen.

READ  Advocaat Sarah Weddington, die abortusrechten won in de Verenigde Staten, is overleden

Wetten die de leeftijd van de directeur van het IMF op 65 jaar stelden, werden in 2019 ingetrokken, wat de benoeming markeerde van Kristalina Georgieva, die toen 66 jaar oud was. Dat zou in theorie het spel kunnen openen, en de gewoonte is dat het voorzitterschap van de internationale organisatie is voorbehouden aan een Europeaan, en het voorzitterschap van de Wereldbank aan een Amerikaan. Het valt nog te bezien of de opkomende landen, die al jaren een betere vertegenwoordiging eisen, weer tevreden zullen zijn met deze impliciete bevoegdheidsverdeling.

Lees ook Het Internationaal Monetair Fonds behoudt een algemeen directeur

Als er een consensus ontstaat ten gunste van een West-Europese aanwezigheid ter vervanging van de Bulgaarse president, zou de kandidatuur van Bruno Le Maire kunnen zegevieren. En of president Emmanuel Macron hem steunde, die hem op de hoogte bracht van zijn ambities. Een stap opzij, weg van de Fransen, zou zijn ambities voor de presidentsverkiezingen van 2027 niet opgeven, waardoor de voormalige Eure-afgevaardigde een stap terug kon doen met Macron zonder erin te snijden.

Je hebt nog 46,27% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.