Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Volgens een neuroloog is dit de ideale lengte van een dutje

Een dutje doen heeft veel voordelen. Deze slaap overdag verbetert de cognitieve functies, waaronder geheugen, respons en focus. Het helpt ook het cardiovasculaire systeem te reguleren en stress te bestrijden. Maar hoe lang moeten dutjes duren?

Midden op de dag een dutje doen is “erg belangrijk”, bevestigt neuroloog Mark Ray, voorzitter van de verenigingNationaal Instituut voor Slaap en Waakzaamheid (INSV), die twee soorten dutjes identificeert: het lange dutje en het korte dutje.

Dit laatste wordt gebruikt om “zijn systemen van alertheid en alertheid te herstellen”. Het is vooral handig “wanneer we lange tijd gefocust zijn gebleven. We kunnen niet meerdere uren achter elkaar dezelfde reactie aanhouden, dus het lichaam zal rust nodig hebben”, benadrukt hij.

“Tussen 10 en 20 minuten.”

Zoals de naam al doet vermoeden, moet het van korte duur zijn, “tussen de 10 en 20 minuten”. “Het gaat niet om het opwekken van slaap. Dit type dutje wordt gebruikt om daar vanaf te komen. Als je wakker wordt, zou je je beter moeten voelen, meer uitgerust. En zo niet, “moet het worden ingekort.” dutjes En verleng het niet, in tegenstelling tot wat veel mensen denken.

Je kunt maar 5 minuten inslapen, voegt de specialist eraan toe, verwijzend naar het voorbeeld van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalídie in slaap viel in zijn stoel met een lepel of vork in zijn hand, en stond op zodra hij de pot liet vallen, die op een bord viel dat eerder op de grond was gelegd.

Maar anderen hebben langere dutjes nodig, zegt de neuroloog, “waarmee wordt bevestigd dat je slaapgebrek hebt.”

In dit geval gaat de proefpersoon, die bijvoorbeeld heel vroeg in de ochtend wakker werd, “slapen om te herstellen en doorloopt een slaapcyclus die rond 1:30 kan duren”. Dit is wat mensen vooral in het weekend doen, omdat ze lijdt doordeweeks aan chronisch slaapgebrek. En dit is niet abnormaal, “verzekert Mark Ree.

READ  Wandelen of rennen? Gewichtsverlies, hartgezondheid, welke manier van lopen is beter?