Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Vissentanden herschrijven de geschiedenis van de grote oceaanstroming rond Antarctica

Vissentanden herschrijven de geschiedenis van de grote oceaanstroming rond Antarctica

Dankzij de analyse van de tanden van kleine vissen is een team van wetenschappers erin geslaagd de oorsprong van de sterke Antarctische stroming op te helderen. Als de opening van twee vaarroutes inderdaad een rol zou hebben gespeeld, zoals eerder werd gesuggereerd, laten de onderzoekers zien dat het feitelijk het klimaat was dat deze stroming in staat zou hebben gesteld zijn huidige kracht te verwerven.

De aarde is een complex systeem waarin alle ‘sferen’ op elkaar inwerken: atmosfeer, hydrosfeer en geosfeer. Het begrijpen van de evolutie van de planeet en de grote veranderingen die hebben plaatsgevonden of plaatsvinden, kan alleen worden gedaan door alle componenten van dit systeem in overweging te nemen. Vooral de klimaatevolutie kan niet los worden gezien van oceaanstromingen en belangrijke geologische processen zoals platentektoniek. De stromingen die de oceanen in de wereld in beweging brengen, helpen bij het reguleren van de temperatuur en de luchtvochtigheid. Ze nemen deel aan de koolstofcyclus en zorgen voor verspreiding VoedingsstoffenVoedingsstoffen. de huidige perifeerperifeer Antarctica (CCA), dat het Grote Witte Continent omringt, speelt dus een belangrijke rol in de uitwisselingen met andere oceaanbekkens, wat gevolgen heeft voor de Atmosferische circulatieAtmosferische circulatie En de klimaatklimaat Totaal.

De vorming van platentektoniek ontwikkelde zich als een voorloper van de Antarctische Stroom

De oorsprong van deze stroom, momenteel de grootste op aarde, is echter nog steeds niet goed begrepen. Het begin ervan wordt al lang in verband gebracht met een ontwikkeling in de organisatie Tektonische platenTektonische platen Het openen van twee vaarroutes MannetjeseendMannetjeseend Tussen Zuid-Amerika, Antarctica en Tasmanië.

READ  Je ziet de rode kleur en maakt opmerkingen over de functie ervan

De tektonische isolatie van Antarctica zou dus het ontstaan ​​van deze grote stroom mogelijk hebben gemaakt, die vervolgens als een barrière zou hebben gefunctioneerd die elke energievoorziening verhinderde. warmtewarmte van warme tropische wateren, waardoor de permanente ijstijd werd gewaarborgd die 34 miljoen jaar geleden begon.

De versterking van de stroming gaat gepaard met een afkoeling van het klimaat

Scenario gewijzigd door nieuw gepubliceerd onderzoek In het tijdschrift Natuurlijke aardwetenschappen. Analyse van kleine tanden VissenVissen OpgravingenOpgravingen gevonden in sedimentensedimenten Zeelieden uit de Zuidelijke Oceaan toonden, naast het meten van de korrelgrootte van deze sedimenten, aan dat als de openingen van de Drake en Tasmanian Passages inderdaad het ontstaan ​​van de Antarctische Stroom hadden mogelijk gemaakt, deze aanvankelijk niet zijn huidige eigenschappen had. Uit het onderzoek blijkt zelfs dat de stroming pas 14 miljoen jaar geleden de kracht en het bereik kreeg die haar vandaag de dag kenmerken. Deze versterking, die daarom ongeveer 20 miljoen jaar later zou hebben plaatsgevonden dan eerder werd gedacht, zou verband houden met mondiale hydrologische en meteorologische veranderingen als gevolg van de afkoeling van het klimaat op aarde.

Deze resultaten benadrukken het feit dat als oceaanstromingen het klimaat beïnvloeden, het tegenovergestelde ook waar is. Het zou het ook mogelijk kunnen maken om modellen van de evolutie van deze stroming beter te beperken in het licht van de huidige opwarming van de aarde.