Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Vijfde oceaan voor het eerst geïdentificeerd en in kaart gebracht • POSITIVR

Vijfde oceaan voor het eerst geïdentificeerd en in kaart gebracht • POSITIVR

Aanstaande dinsdag 8 juni, ter gelegenheid van Wereld Oceanen Dag, National Geographic Society (NGS) Deel goed nieuws: de aarde heeft nu een vijfde oceaan. Hoe heet het, waar bevindt het zich en waarom verschijnt het zo laat? uitleg.

Na de Atlantische, Stille, Arctische en Indische Oceaan is het de beurt aan de Zuidelijke Oceaan (Zuidelijke Oceaan, in het Engels) om voor de eerste keer te worden herkend en toegewezen. Het omringt Antarctica, zoals weergegeven op de volgende kaart:

Wat zijn de eigenschappen? Naast het feit “De enige oceaan die drie andere raakt en het continent volledig omarmt in plaats van het te omarmen”, als Sylvia Earle, zeebioloog en ontdekkingsreiziger National GeographicDe Zuidelijke Oceaan bevat ook de koudste lucht en de blauwste gletsjer op aarde.

Maar in feite beschouwen onderzoekers het water rond Antarctica al lang als een oceaan. Dus waarom besloten ze te wachten tot dinsdag 8 juni om het publiekelijk aan te kondigen? Heel eenvoudig, want dooi en opwarming van de aarde zijn prima.

Er was geen overeenkomst op internationaal niveau, dus we hebben het niet officieel erkend. “

Alex Tate, geograaf bij de National Geographic Society, geciteerd geo-

Tegenwoordig wordt het Antarctische zee-ijs echter ernstig bedreigd. Als de temperaturen blijven stijgen, zoals ze waren van januari tot augustus 2020 (met twee graden boven normaal), zou deze gletsjer kunnen instorten. Door dit de “nieuwe” oceanische ambtenaar te maken, hoopt de wetenschappelijke gemeenschap dus het publiek bewust te maken van de klimaatnoodsituatie.

Wat, hopelijk, zorgt ervoor dat we communiceren …