Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Verlies van het Y-chromosoom verzwakt het hart van mannen

De studie, gepubliceerd in Science, opent nieuwe wegen voor onderzoek naar ouderdomsziekten bij mensen. georgerudy – stock.adobe.com

Aberratie – deze genetische afwijking treft 40% van de mensen ouder dan 70 jaar en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Het Y-chromosoom, dat alleen bij mensen voorkomt, kan met de leeftijd verdwijnen. Komt het als een verrassing, dan is dit feit al lang bekend. Deze genetische afwijking, die niet alle mannen of alle lichaamscellen treft, werd lange tijd als een klein teken van veroudering beschouwd.

Verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren hebben echter aangetoond dat mannen die het Y-chromosoom verliezen een kortere levensverwachting hebben en een verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker, cirrose en ziekte van Alzheimer. Simpele correlatie of echte causaliteit? Tot nu toe blijft de vraag onopgelost.

erfelijke woestijn

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Wetenschap Hij geeft het begin van een antwoord door uit te leggen hoe dit chromosomale verlies leidt tot verslechtering van de hartfunctie. Een belangrijke ontdekking die nieuwe wegen zou kunnen openen voor onderzoek naar leeftijdsgebonden ziekten bij mannen.

Een van de auteurs van dit werk is Lars Forsberg, een onderzoeker in …

Dit artikel is alleen voor abonnees. Je hebt nog 81% om te ontdekken.

De grenzen van de wetenschap verleggen is ook vrijheid.

Lees je artikel verder voor € 0,99 voor de eerste maand

Al geabonneerd?
Log in

READ  [E3] Battlefield 2042 Eindelijk