Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Verleden van het gat waar doorzettingsvermogen belandde intrigeert wetenschappers

Verleden van het gat waar doorzettingsvermogen belandde intrigeert wetenschappers

U zult ook geïnteresseerd zijn


[EN VIDÉO] Doorzettingsvermogen in de zoektocht naar leven op Mars
Doorzettingsvermogen, zo besloot NASA de rover te noemen die ze in de zomer van 2020 naar Mars zal sturen. De rover waar onderzoekers veel van verwachten. Hij zal de eerste zijn die gesteentemonsters verzamelt om ze terug te brengen naar de aarde. Doelstelling: Zoeken naar sporen van microbieel leven.

Aankomst van de riksja doorzettingsvermogen op Mars, wat een aanvulling was op de instrumenten die al ter plaatse waren, zoals Rover Nieuwsgierigheid of de Inzicht seismisch stationmaakte het mogelijk om een ​​nieuwe omgeving op Mars te verkennen: Jezero Crater.

De eerste waarnemingen maakten het mogelijk om snel vast te stellen dat deze krater werd ingenomen door een enorm meer, Het wordt gevoed door een rivier die een delta vormt. De site is dan ook bijzonder geschikt om de waterige geschiedenis van de Rode Planeet te bestuderen en te zoeken naar mogelijke sporen van leven. Deze onderwerpen vereisen echter een gedetailleerde studie van: geologie Plaats: rotsnatuur, mineralogie en sedimentaire architectuur die getuigen van afleveringen en omstandigheden MeerEn de vulkanen

Wachten tot de monsters terugkeren naar de aarde, Operatie alleen gepland in 2033de analyses vorderen echter goed op basis van de gegevens die zijn gemigreerd door rover. Vier nieuwe studies zijn samen gepubliceerd en beschrijven de aard van de bodem en de ondergrond bij de Jezero-krater.

De bodem van de Jezero-krater bestaat uit vulkanische rotsen van diepe oorsprong

Tijdens zijn reis in het hart van het oude meer had de strijdwagen van doorzettingsvermogen al veel analyses uitgevoerd van de rotsen die de bodem van de krater vormen. Wanneer iedereen verwacht te vinden sedimentair gesteente afzetting op de bodem van het meer of vulkanische rotsenzoals de oude streams wassenonthulden de gegevens dat de krater in feite Meestal gevormd door de ophoping van gesmolten gesteente. Zoek naar dit type steenbuil Het is verbazingwekkend, want deze rotsen heten ondergrondswat betekent dat het zich meestal in de diepte vormt, meestal in de kern magma kamers Of op de bodem van lavameren. Het komt eigenlijk voort uit de langzame afkoeling van het silhouet. De kristallen die zich vormen naarmate de temperatuur daalt, zullen geleidelijk naar de bodem van het magmareservoir zakken en zich ophopen om gelaagd gesteente te vormen.

READ  Groter dan een giraf: een nieuwe soort gigantische neushoorn ontdekt in China

Hoe dan ook, de aanwezigheid van dit soort gesteente op de bodem van de krater kan maar één ding betekenen: al het materiaal dat het bedekte, is verwijderd door het langzame proces van erosie door de jaren heen. miljarden jaren. We hebben het nog steeds over een rots van enkele honderden meters dik! Deze resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Wetenschap onder de titel Een uitsteeksel van olivijn verzameld op de bodem van de Jezero-kraterMars En ook in het artikel Samenstelling: Stratiform en dichtheid vulkanische topografie van Jezero Crater, Mars te zien in wetenschappelijke vooruitgang.

dit is gelaagdheid Vanuit de kelder van de Jezero-krater werd dit bevestigd door radarbeelden uitgevoerd door Perseverance. Het instrument dat door de rover wordt gedragen, heeft het al mogelijk gemaakt om het binnenste van de aarde op een diepte van ongeveer 15 m in beeld te brengen, waardoor een sterk gelaagde structuur wordt onthuld, die kan worden verklaard door de lithische oorsprong van de rotsen, maar ook door de aanwezigheid van sedimentaire afzettingen in meren. Deze resultaten worden gepresenteerd in het artikel Gronddoordringende radarwaarnemingen van ondergrondse constructies in de bodem van de Jezero-krater, MarsGepubliceerd in het tijdschrift wetenschappelijke vooruitgang.

Eén ding is zeker, de rotsen die door de rover zijn geanalyseerd, getuigen van een rotsachtige ring vóór de Jezero Delta-formatie. Zo kunnen ze het mogelijk maken om een ​​ondergrens te geven aan de ouderdom van deze sedimentaire formatie.

Verschillende effecten van weersfactoren in water

Hun ontdekking is dubbel interessant omdat deze rotsen ook verwering door water verdragen. De stollingsgesteenten Door het gemak waarmee de datum kan worden bepaald, kunnen door middel van doorzettingsvermogen genomen monsters het mogelijk maken een nauwkeurige chronologie vast te stellen van de verschillende watergebeurtenissen van de site en in het bijzonder van de geschiedenis van de vorming van het meer. Deze gegevens zijn een van de belangrijkste elementen die een beter begrip van de evolutie van klimaat Mars. Dus door deze rotsen te bestuderen, zouden we precies kunnen weten wanneer het klimaat van de planeet het mogelijk maakte om een ​​watersysteem aan de oppervlakte te creëren en wanneer de situatie drastisch veranderde in de richting van de koude, droge omstandigheden die we vandaag waarnemen.

READ  4 weken durende richting: weer tot 30 mei

Volharding is echter niet in staat om dergelijke data uit te voeren. We zullen dus geduldig moeten wachten tot de monsters naar de aarde terugkeren. Dankzij de instrumenten aan boord van de rover is een gedetailleerde studie van de ophopingen op de bodem van de krater mogelijk. Hun mineraalanalyse laat zien dat het is samengesteld uit complexe kleine kristallen vanolivijn en pyroxeen, hetgeen een langzame kristallisatie aangeeft. Maar wat specialisten interesseert, zijn de effecten van waterverwering. Het lijkt erop dat de verschillende monsters die door volharding op verschillende punten van de krater zijn genomen, op verschillende manieren zijn veranderd.

De rotsen van de Moaz-site bevatten in hun poriën metaal die kan hebben bestaan ​​uit een Zout waterTe zout. Integendeel, rotsen van de Sitah-site vertonen sporen van interactie met carbonaatrijk water. De twee monsters getuigen dus van een verandering in de omstandigheden van het meer in de loop van de tijd, wat ermee verband kan houden Klimaatverandering. Nogmaals, we zullen moeten wachten tot de monsters terugkeren naar de aarde, zodat we deze verschillende fasen nauwkeurig kunnen dateren en hun chronologie kunnen vaststellen. Analysedetails zijn beschikbaar in het artikel Hydrolytisch gemodificeerde stollingsgesteentemonsters op de bodem van de Jezero-krater, Marsgepubliceerd in Wetenschap.

Het gebrek aan mineralen door de verwering van stollingsgesteenten geeft echter aan dat de bestaansperiode van het meer relatief kort was.

waardevolle monsters

Afgezien van het zeer lokale geval van Jezero, zou een meer gedetailleerde studie van olivijnrijke afzettingen kunnen helpen om de magmatische activiteit van Mars beter te begrijpen. In combinatie met satellietbeelden kunnen gegevens van Perseverance helpen om een ​​breder beeld te schetsen van de vulkanische geschiedenis van de planeet.

READ  Linzen, bonen en kikkererwten .. Hoe peulvruchten koken voor gezonde maaltijden?

We begrijpen de waarde van monsters die worden genomen beter door het doorzettingsvermogen en de voorzorgsmaatregelen die wetenschappers die verantwoordelijk zijn voor de missie nemen om ervoor te zorgen dat: ondersteunen En hun aankomst op aarde 11 jaar later. Op elk van de vier onderzochte locaties werden de genomen monsters herhaald. Deze duplicaten worden opgeslagen op een back-uplocatie in de buurt van de delta voor het geval de monsters die door persistentie worden vastgehouden niet kunnen worden hersteld, bijvoorbeeld vanwege een mechanisch defect. Op deze locatie zullen ook monsters worden opgeslagen van sedimentair gesteente dat recentelijk is verzameld door de rover op deltaniveau. Nieuwe monsters zouden ons ook waardevolle informatie over het verleden van Mars moeten opleveren.

Geïnteresseerd in wat je net hebt gelezen?