Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Verkoudheid en griep: Humex, Fervex… Waarom u op uw hoede moet zijn voor deze vrij verkrijgbare medicijnen

eenvoudig
In een maandag gepubliceerd artikel schetste de UFC-Que Choisir Association een lijst met vrij verkrijgbare medicijnen die bedoeld zijn om verschillende soorten verkoudheid te bestrijden. Deze medicijnen hebben weinig gunstige effecten en significante bijwerkingen.

Het is de ongrijpbare winter: terwijl de temperaturen ogenschijnlijk dalen in Frankrijk, hebben de Fransen nu te maken met verkoudheid. Geconfronteerd met deze infecties van de bovenste luchtwegen – die keelpijn, loopneus of zelfs niezen kunnen veroorzaken – aarzelen de Fransen niet om zich te wenden tot zelfzorggeneesmiddelen in de apotheek.

Fervex, HumexLib, Rhinofebral … Deze “medicinale cocktails” – die paracetamol combineren met actieve ingredi├źnten of vitamines – worden nu bekritiseerd door veel gezondheidswerkers en consumentenverenigingen. Dit is onder meer het geval in UFC-Que Choisir: “Het verbod op reclame voor disciplines die nep-efedrine bevatten in 2018 heeft ertoe geleid dat laboratoria de aandacht hebben gevestigd op verkoudheidsremedies die antihistaminica bevatten, een categorie die vaak wordt gegeven in gevallen van allergie.” , roept op tot een verband tussen verbruikers In een artikel gepubliceerd op maandag 23 januari.

Lees ook:
Ineffectief en gevaarlijk voor de gezondheid… Hier is de lijst met medicijnen die u in 2023 moet vermijden

UFC-Que Choisir benadrukt het punt, gezien het feit dat deze medicijnen “niet is aangetoond dat ze effectief zijn tegen verkoudheid”: “Proeven alleen gewaardeerd in deze indicatie laten een klein effect zien in de eerste twee dagen op de ernst van de symptomen, maar geen verschil op de volgende dagen, en er was geen verschil met placebo voor loopneus, verstopte neus en niezen’, doordringt deze associatie.

READ  Ook bij vaccinatie is het risico om de deltavariant op te lopen en over te dragen groot!

Aanzienlijke bijwerkingen

Erger nog, deze medicijnen kunnen gezondheidsrisico’s opleveren. Afgelopen december verscheen het onafhankelijke tijdschrift recept Verspreiding Zwarte lijst van 107 medicijnen Verwijder medicijnkastjes. “Deze geneesmiddelen die pseudo-efedrine bevatten, een stof die ervoor zorgt dat de neus opengaat wanneer deze verstopt is, kunnen leiden tot ernstige hart-, spijsverterings- of neurologische aandoeningen, soms met dodelijke afloop”, legt Martin Ducret, arts en journalist voor “Quotidien du M├ędecin”, uit met Onze collega’s van frankrijkinfo. Een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg geeft aan dat deze bijwerkingen zelden voorkomen.

Lees ook:
Tekort: Doliprane, Dafalgan… De overheid verbiedt de verkoop van medicijnen die paracetamol bevatten op internet

Als u verkouden bent, kunt u het beste naast zeewater ook paracetamol gebruiken, rekening houdend met de dosering die in de bijsluiter van deze geneesmiddelen staat.