Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Verkeerd begrepen gebruik van eucalyptus

Verkeerd begrepen gebruik van eucalyptus

De meeste mensen herkennen de geur van eucalyptus gemakkelijk, maar velen realiseren zich niet dat deze groenblijvende boom ook een verscheidenheid aan toepassingen heeft. Koala’s komen meestal voor de geest als ze aan eucalyptus denken, maar mensen gebruiken het ook.

Het meest voorkomende type eucalyptus, bekend als blue gum, groeit voornamelijk in Australië en Tasmanië, maar er zijn meer dan 300 bekende soorten van deze plant. Eucalyptusblad en bladolie worden vaak gebruikt voor medicinale doeleinden, en het is niet ongebruikelijk om eucalyptus te vinden in een aantal medicijnen, wasmiddelen en zelfs vrij verkrijgbare luchtverfrissers.

vormen van eucalyptus

Eucalyptus is er in vele vormen

Bladeren: Eucalyptusbladeren worden in hun verse of gedroogde vorm gebruikt als luchtverfrisser en in medicinale thee.

Olie: In deze vorm wordt eucalyptus toegevoegd aan medicijnen tegen hoest en verkoudheid, tandheelkundige producten en antiseptica, en wordt het direct gebruikt om koorts te behandelen.
De oliën worden ook gebruikt in industriële mijnbouw en aromatherapie.

Zalf: rechtstreeks op de huid aangebracht, de plant wordt gebruikt om lichte pijn te behandelen. Het wordt ook gebruikt in de samenstelling van veel vrij verkrijgbare zalven om verkoudheid te behandelen.

Sprays: Sommige bedrijven verkopen het kruid in sprayvorm, waardoor het plaatselijk op mensen en huisdieren kan worden gebruikt.

Gezondheidsvoordelen

Enkele van de gedocumenteerde medicinale en gezondheidstoepassingen van eucalyptus zijn:

Behandeling van aandoeningen van de luchtwegen: Hoesten, verkoudheid, keelpijn, astma en congestie lijken te reageren op medicijnen die eucalyptus bevatten. Verlicht congestie en hoest door eucalyptusolie of zalf op de borst te wrijven. Een andere manier om congestie en andere ademhalingsproblemen te verlichten, is door eucalyptusbladeren in een luchtdichte bak gevuld met water te koken en vervolgens de pan van het vuur te halen om de dampen in te ademen. Plantaardige olie kan worden gemengd met heet water om een ​​mondspoeling te maken die een zere keel helpt verlichten. Als een natuurlijk antibacterieel en decongestivum vermindert eucalyptus vaak de ernst en duur van aandoeningen van de luchtwegen.

READ  Covid : non-vacciné, un jeune Américain se retrouve privé de greffe de cœur

Brandwonden, wonden en insectenbeten: bij plaatselijk gebruik kan eucalyptus worden gebruikt als een antisepticum om het risico op infectie te verminderen en genezing te bevorderen.

Spier- en gewrichtspijn: Het is bekend dat het wrijven van de spieren en gewrichten met bladolie de pijn tijdelijk helpt verlichten.

Koorts verminderen: Inwendig een kleine hoeveelheid olie innemen kan koorts tijdelijk verminderen.

Stimulans en anti-stress: Eucalyptusbladeren en olie verspreiden een geur die kan helpen bij het bestrijden van stress en vermoeidheid.

Thuisgebruik voor eucalyptus

Insectenwerend middel: In Honduras en Venezuela wordt de plant gebruikt om insecten af ​​te weren.

Zepen en wasmiddelen: eucalyptus, dat vaak wordt aangetroffen in huishoudelijke schoonmaakmiddelen, biedt een gezonde geur en krachtige reinigende eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt in spa’s en sauna’s voor koeling en desinfectie.

Vlek- en vlekverwijderaar: Sommige bedrijven verkopen de olie voor deze doeleinden en beweren dat het geen vlek achterlaat en hardnekkige vlekken zoals gom en inkt verwijdert.

Tapijtreiniging: In een minder geconcentreerde vorm van vlekkenverwijderaar kan eucalyptusspray worden gebruikt als een natuurlijke tapijtreiniger zonder te weken. Kleding wassen: door een theelepel olie toe te voegen aan sterk vervuilde kleding, kunt u deze reinigen en opfrissen. Tuinspray: U kunt deze spray direct op de plantenbasis gebruiken om huisdieren weg te houden.

voor het gebouw

In Australië worden eucalyptusbomen vaak als timmerhout gebruikt. Het is ideaal als bouwmateriaal omdat het zeer snel groeit en het gebruik ervan niet leidt tot ontbossing. In landen waar de boom geen deel uitmaakt van de natuurlijke habitat, is de eucalyptusteelt niet succesvol geweest. Ze kunnen een negatief effect hebben op inheemse bloemen en planten en ze lijken niet goed te groeien buiten hun natuurlijke habitat.

READ  In Occitanie is de incidentie van niet-gevaccineerden 7 keer hoger dan die van gevaccineerden

voor dieren

Eucalyptustakjes kunnen worden gebruikt als zitstokken voor vogels en voorzien ze van antioxidanten en andere waardevolle mineralen zoals calcium en magnesium. Sommige fokkers gebruiken eucalyptus om vogelnesten te bekleden, omdat mijten en teken niet in de buurt van deze plant leven. Koala’s en andere dieren voeden zich in het wild met eucalyptus.

Actieve ingrediënten: Eucalyptus

Eucalyptusbladeren bevatten tannines, die worden gebruikt om infecties te behandelen. De olie afkomstig van de bladeren en de toppen van de takken bevat cineole, een natuurlijk antisepticum.

Voorzorgsmaatregelen en zorgen

Hoewel topisch en aromatisch gebruik van eucalyptus over het algemeen veilig is voor iedereen ouder dan twee jaar, moet intern gebruik met voorzichtigheid worden overwogen en alleen in kleine doses, vooral bij jonge kinderen en ouderen. Zelfs bij plaatselijk gebruik kan kamfer huiduitslag of huidirritatie veroorzaken als het in geconcentreerde vorm wordt gebruikt.

Mensen met hoge bloeddruk, nier-, maag- of leverproblemen, diabetici, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, mogen het niet gebruiken zonder een arts te raadplegen. Aangezien bekend is dat het de bloedsuikerspiegel beïnvloedt, moeten insulineafhankelijke diabetici bijzonder voorzichtig zijn. Het is niet moeilijk voor volwassenen om een ​​overdosis eucalyptusolie te nemen, dus de voorschriften moeten zorgvuldig worden opgevolgd.

* Presse Santé streeft ernaar gezondheidskennis over te brengen in een voor iedereen toegankelijke taal. In ieder geval kan de verstrekte informatie het advies van een gezondheidswerker niet vervangen.

Vind je onze inhoud leuk?

Ontvang onze nieuwste releases gratis en elke dag rechtstreeks in je inbox