Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Vaticaan kondigt ongekend proces aan in Romeins Korea

Dit is het hoogtepunt van een twee jaar durend onderzoek naar een financieel schandaal waarbij Romeinse leiders van de katholieke kerk betrokken waren. Op zaterdag 3 juli kondigde het Vaticaan de opening aan van een ongekend proces op 27 juli tegen tien mensen, waaronder een invloedrijke kardinaal van de Romeinse Curie. Ze zullen worden berecht voor het Hof van de Heilige Stoel op beschuldiging van verduistering, machtsmisbruik, afpersing, corruptie, geknoei met getuigen, witwassen van geld en fraude.

Naast kardinaal Angelo Pique, beschuldigd van verduistering, machtsmisbruik en omkoping van getuigen, zullen twee voormalige leiders van de financiële autoriteit van de stadstaat, drie zakenlieden en financiële tussenpersonen, twee ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken en een advocaat verschijnen. Een naaste adviseur van kardinaal Becciu. De Heilige Stoel nam een ​​civiele zaak aan in deze zaak, die naar verluidt miljoenen euro’s zou hebben gekost, maar werd op de voet gevolgd door hoge ambtenaren.

gebouw in Londen

Het verhaal beslaat bijna een decennium. Het begint al voor het begin van het bewind van paus Franciscus, in 2012, wanneer het ministerie van Buitenlandse Zaken van plan is een groot bedrag te investeren (in totaal zal ongeveer 350 miljoen euro deelnemen aan de transactie) in de aankoop van een gebouw in Londen , bedoeld om te worden verbouwd tot luxe appartementen. Door de jaren heen en de tussenkomst van makelaars, werd deze investering een financiële put voor de Heilige Stoel, die ook zijn hand in zijn zak moest steken om eruit te komen. De aanklacht bevat ongeveer 500 pagina’s met feiten die corruptie, verduistering, fraude en wanbeheer combineren.

READ  Hoe klimaatverandering onze slaap beïnvloedt (en waarom het niet beter zal worden)
Lees ook Het Vaticaan arresteert een van zijn tussenpersonen die het op mysterieuze wijze mogelijk maakte om een ​​gebouw in Londen te verwerven

Het onderzoek hield het Vaticaan in spanning. Het werd gekenmerkt door wederzijdse beschuldigingen tussen het Instituut voor Religieuze Werken (IOR, de Vaticaanse Bank) en de Onafhankelijke Financiële Autoriteit (AIF, verantwoordelijk voor financieel toezicht), verbazingwekkende inspecties van het Staatssecretariaat en de AIF. Zelfs vóór de sluiting ervan had het al institutionele gevolgen.

De paus strafte kardinaal Angelo Pessio, die ten tijde van de gebeurtenissen een plaatsvervanger was geweest van de staatssecretaris (dwz nr. 2 in het machtigste departement van de katholieke kerkregering). In september 2020 zette Franciscus hem om onduidelijke redenen uit zijn functie als gouverneur van de Congregatie voor de Heiligverklaring en ontnam hem de rechten in verband met zijn titel van kardinaal. Op zondag zei kardinaal Picchio tegen zichzelf: “Slachtoffer van een samenzwering” en kondigde hem aan absolute onschuld In het geval van investeringen in Londen.

Je hebt 47,67% van dit artikel te lezen. De rest is alleen voor abonnees.