Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Uit een onderzoek blijkt dat het aantal kankergevallen onder mensen onder de 50 jaar in drie decennia met bijna 80% is gestegen.

Uit een onderzoek blijkt dat het aantal kankergevallen onder mensen onder de 50 jaar in drie decennia met bijna 80% is gestegen.

Het internationale team achter de nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Concologie Hij noemde een ongezond voedingspatroon, roken en alcohol als belangrijke onderliggende risicofactoren in deze leeftijdsgroep.

Het aantal mensen onder de 50 jaar bij wie wereldwijd kanker wordt vastgesteld, is de afgelopen dertig jaar gestegen, blijkt uit een grote studie die woensdag is gepubliceerd, en de redenen voor deze toename zijn niet volledig bekend.

Het aantal gevallen van kanker onder mensen van 14 tot 49 jaar is tussen 1990 en 2019 met bijna 80% gestegen, van 1,82 miljoen naar 3,26 miljoen, volgens de studie gepubliceerd in de British Journal. BMJ Oncologie.

En hoewel deskundigen waarschuwen dat een deel van deze stijging te wijten is aan de bevolkingsgroei, heeft eerder onderzoek aangetoond dat kankerdiagnoses steeds vaker voorkomen onder mensen onder de 50 jaar.

Als de belangrijkste onderliggende risicofactoren in deze leeftijdsgroep noemde het internationale team achter de nieuwe studie slechte voeding, roken en alcohol.

Ze voegden eraan toe dat de oorzaak van de vroege groei van de kanker “onduidelijk blijft”.

Borstkanker, de meest gediagnosticeerde van de afgelopen decennia

Volgens het onderzoek stierven in 2019 iets meer dan een miljoen mensen onder de 50 jaar aan kanker (+28% vergeleken met 1990). De gevaarlijkste soorten kanker waren de kankers die de borst, de luchtpijp, de longen, de darmen en de maag aantasten.

Borstkanker is de afgelopen dertig jaar de meest voorkomende diagnose geweest. Maar de snelst groeiende vormen van kanker zijn die van de nasopharynx – waar de achterkant van de neus de bovenkant van de keel raakt – en de prostaat. Omgekeerd daalde de incidentie van leverkanker jaarlijks met 2,9%.

READ  Zullen de magnetische polen van de aarde echt omslaan?

De onderzoekers gebruikten gegevens uit de Global Burden of Disease Study uit 2019 en analyseerden de cijfers van 29 verschillende soorten kanker in 204 landen. Hoe meer ontwikkeld een land is, hoe hoger de incidentie van kanker onder mensen onder de 50 jaar, aldus het onderzoek.

Dit zou erop kunnen wijzen dat rijkere landen met betere gezondheidszorgsystemen kanker eerder ontdekken. Maar de onderzoekers merken op dat slechts een handvol landen mensen onder de 50 screent op bepaalde soorten kanker.

De stijging van het aantal gevallen zal zich voortzetten

Naast een slecht voedingspatroon, roken en alcoholgebruik kunnen genetische factoren, lichamelijke inactiviteit en obesitas volgens het onderzoek ook bijdragen aan deze trend.

Volgens een model van de onderzoekers zal het mondiale aantal gevallen van kanker onder mensen onder de 50 jaar naar verwachting in 2030 met nog eens 31% toenemen, vooral onder mensen tussen de 40 en 49 jaar.

Ze merken echter op dat kankergegevens uit verschillende landen sterk variëren, waarbij ontwikkelingslanden waarschijnlijk te weinig gevallen en sterfgevallen zullen rapporteren.

De belangrijkste artikelen