Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Uit de studie bleek dat honden huilen als ze hun baasje vinden

Snel met de staart klapperen, luchthoppen en onstuitbaar likken: elke hondenbezitter beleeft regelmatig deze vreugdevolle ontmoeting met zijn dier, lang na de scheiding.

Maar in deze lijst met zeer verklarende gedragingen is er ook een meer discreet teken. In een studie die maandag (22 augustus) in het tijdschrift Current Biology is gepubliceerd, tonen onderzoekers aan dat honden ook tranen produceren wanneer ze herenigd worden met hun baasjes.

“We hebben nog nooit gehoord van dieren die tranen vergieten in vreugdevolle situaties, zoals herenigd worden met hun eigenaar”, zei Takefumi Kikusui van Azabu University in een verklaring, verwijzend naar de mogelijkheid van “wereldprimeur”.

De wetenschappers maten de hoeveelheid geproduceerde tranen met behulp van een veelgebruikte test, de Schirmer-test (bestaande uit een strook die onder het ooglid wordt geplaatst). Ze namen als vergelijkingspunt een basisniveau dat werd verhoogd tot hond Ze was in haar gebruikelijke omgeving in het bijzijn van haar baasje.

Geen tranen meer na 5 uur scheiding

Na vijf tot zeven uur afscheid nam het aantal tranen “aanzienlijk” toe binnen vijf minuten na de re√ľnie hond met zijn meester.

Het traanvolume was ook hoger bij hond Herenigde hem met zijn meester, in plaats van met iemand anders.

Volgens de onderzoekers is de aanmaak van tranen gekoppeld aan de aanwezigheid van oxytocine, bijgenaamd het ‘liefdeshormoon’.

Ze probeerden ook de praktische rol te begrijpen die deze effusie zou kunnen spelen. Hiervoor werden de eigenaren gevraagd om hun foto’s te beoordelen hond Het geeft aan hoe graag ze voor hem willen zorgen.

Volgens de studie scoorden foto’s waarin het dier kunstmatige tranen kreeg “aanzienlijk” hoger.

READ  COVID-19: overdraagbaarheid en resistentie tegen vaccins ... In BA.4 en BA.5, mutaties die vragen oproepen

“Het is mogelijk dat honden die wazige ogen vertonen tijdens interactie met hun eigenaar, deze laatste ertoe aanzetten om meer voor hen te zorgen”, zegt Takefumi Kikusui.

De studie geeft aan dat het huilen van kinderen ervoor zorgt dat ouders meer aandacht aan hen besteden bij mensen.

Gedomesticeerd als geen ander dier, hebben honden in de loop van de tijd specifieke communicatieve vaardigheden ontwikkeld. Het is aangetoond dat oogcontact een rol speelt bij het vormen van de relatie tussen A hond En zijn meester.

De onderzoekers willen dan onderzoeken of honden ook tranen produceren als ze andere soorten van hun soort vinden.