Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Uber heeft in Nederland een boete van 10 miljoen opgelegd

Uber heeft in Nederland een boete van 10 miljoen opgelegd

Den Haag (AFP) – De Nederlandse privacytoezichthouder heeft boekingsplatform Uber woensdag een boete opgelegd van tientallen miljoenen euro's vanwege een gebrek aan transparantie bij de verwerking van de gegevens van zijn Europese chauffeurs.

Gepost door: Gewijzigd:

2 minuten

De Nederlandse Gegevensbeschermingsautoriteit (AP) zei dat meer dan 170 Franse chauffeurs een boete hebben gekregen nadat ze alarm hadden geslagen bij de Liga voor Mensen- en Burgerrechten. Een klacht van een Franse belangenorganisatie werd naar Nederland gestuurd, waar het Europese hoofdkantoor van Uber is gevestigd.

De Nederlandse gegevensbeschermingsautoriteit (AP) constateerde dat het bedrijf onduidelijk was over “hoe lang de gegevens van Europese chauffeurs werden bewaard en naar welke landen buiten Europa deze werden verzonden”, legde hij uit.

“Uber heeft het moeilijk gemaakt voor chauffeurs om hun privacyrechten uit te oefenen”, voegde hij eraan toe in een verklaring.

Gebruikers hebben bijvoorbeeld het recht om een ​​beroep te doen op de Nederlandse toezichthouder om gegevens in te zien, te corrigeren of te verwijderen.

Maar Uber maakte het specifiek ‘onnodig ingewikkeld’ voor chauffeurs om een ​​verzoek in te dienen om hun gegevens in te zien. Er was een digitaal formulier, maar dat was te moeilijk te vinden in de app en de later gedeelde informatie was “moeilijk te interpreteren”.

Bovendien specificeert het bedrijf in zijn privacybeleid niet hoe lang chauffeursgegevens worden bewaard en welke specifieke beveiligingsmaatregelen worden genomen wanneer deze worden doorgegeven naar landen buiten de Europese Economische Ruimte (EER).

“Chauffeurs hebben het recht om te weten hoe Uber hun persoonlijke gegevens verwerkt”, zei AP-president Aleide Wolfsen in het persbericht.

READ  Nederland versoepelt reisbeperkingen

“Het was echter ondoorzichtig”, vervolgde hij.

“Als je niet weet wat er met je gegevens gebeurt, weet je ook niet of je achterblijft of oneerlijk wordt behandeld en kun je je rechten niet uitoefenen”, voegde hij eraan toe.

Volgens de AP heeft Uber nu stappen ondernomen om de situatie te verbeteren en in beroep gegaan tegen de beslissing.

“De Nederlandse gegevensbeschermingsautoriteit heeft erkend dat we een aantal punten met een kleine impact hebben opgelost die door chauffeurs zijn aangedragen, en dat hun andere klachten ongegrond zijn”, zei een Uber-woordvoerder in een verklaring aan AFP.

“We streven ernaar om onze processen voor gegevensverzoeken voortdurend te verbeteren en zullen altijd constructief samenwerken met de autoriteiten om hun zorgen weg te nemen”, voegde hij eraan toe.