Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Turkije verbiedt cryptocurrency-betalingen, Bitcoin daalt

Turkije verbiedt cryptocurrency-betalingen en bitcoin-drops

Turkije verbiedt cryptocurrency-betalingen en bitcoin-drops

par ijs tooxabay

ANKARA (Reuters) – Bitcoin verloor vrijdag meer dan 4 procent nadat de centrale bank van Turkije een verbod had aangekondigd op het gebruik van cryptocurrencies om aankopen te betalen, waarvan werd gezegd dat het gerechtvaardigd was door het risico van “onherstelbare” schade.

Het besluit, gepubliceerd in het staatsblad, dreigt de ontwikkeling van de binnenlandse crypto-activamarkt te boycotten, die de afgelopen maanden is versneld door de snelle stijging van de prijs van Bitcoin, die in Turkije wordt gezien als een instrument om inflatie te voorkomen. In cijfers en de devaluatie van de Turkse lira.

Bitcoin-transacties in het land bereikten tussen begin februari en 24 maart 218 miljard pond (22,6 miljard euro), volgens gegevens van het Amerikaanse gespecialiseerde onderzoeksbureau Chainalysis.

Bitcoin daalde 4,16% tot $ 60.608,52 rond 11:45 GMT op het Bitstamp-handelsplatform, terwijl Ethereum en XRP meer dan 10% daalden.

De centrale bank van Turkije zei in een verklaring dat activa die gebruikmaken van gedistribueerde grootboektechnieken “niet onderworpen zijn aan enig regelgevend of toezichthoudend mechanisme, noch aan een centrale autoriteit.”

“Betalingsdienstaanbieders zullen geen bedrijfsmodellen kunnen ontwikkelen die het mogelijk maken om direct of indirect crypto-activa te gebruiken om betalingsdiensten aan te bieden en elektronisch geld uit te geven”, voegt ze eraan toe.

“Het gebruik van de betalingen kan onomkeerbare verliezen veroorzaken voor de partijen die bij de transacties betrokken zijn”, vervolgde de verklaring.

De leider van de Republikeinse Volkspartij, de belangrijkste Turkse oppositiepartij, Kemal Kilicdaroglu, bekritiseerde het besluit en de aankondiging op vrijdag aan het einde van de dag, zoals vorige maand gebeurde bij het ontslaan van de centrale gouverneur. Bank van president Recep Tayyip Erdogan.

READ  Wie is Caroline Ellison, een van de nieuwe personages in het FTX-schandaal?

“Het voelt alsof ze niet anders kunnen dan van de ene op de andere dag rommelen”, zei hij op Twitter.

(Met Tom Wilson in Londen, Franse versie Mark Angrande)