Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Top 6 genezen kankers op 5-jarige leeftijd

Top 6 genezen kankers op 5-jarige leeftijd

Hoewel kanker nog niet kan worden genezen, kan het in een vroeg stadium opsporen en behandelen van de ziekte het toekomstperspectief van een persoon aanzienlijk verbeteren. Kankers met de hoogste overlevingspercentages na 5 jaar zijn melanoom, Hodgkin-lymfoom, borstkanker, prostaatkanker, zaadbal-, baarmoederhals- en schildklierkanker.

Kanker is een ziekte die ervoor zorgt dat cellen in bepaalde delen van het lichaam ongecontroleerd groeien en vermenigvuldigen. Het kan in een deel van het lichaam beginnen en zich vervolgens naar andere delen verspreiden. Daarom kan kanker ernstige gevolgen hebben voor omliggende weefsels en organen.

Een succesvolle behandeling kan alle tekenen van kanker uit iemands lichaam verwijderen. Artsen noemen dit remissie. Kanker kan echter terugkeren na herstel, soms na enkele jaren. Kankerbehandeling betekent volledige eliminatie van de ziekte zonder dat deze terugkeert. Hoewel het bij sommige mensen kan voorkomen, is er momenteel geen specifieke behandeling voor de kanker.

Veel factoren zijn van invloed op de waarschijnlijkheid van een succesvolle behandeling van kanker, waaronder het type kanker. Om verschillen in vooruitzichten tussen soorten kanker te begrijpen, gebruiken onderzoekers vaak een statistiek die de 5-jaars overlevingskans wordt genoemd. Dit getal geeft het percentage mensen aan dat 5 jaar overleeft na een diagnose van kanker. Het overlevingspercentage na 5 jaar geeft niet aan of de behandeling alle tekenen van kanker heeft geëlimineerd, maar het is nuttig om de relatieve ernst van verschillende soorten kanker te vergelijken. Het is belangrijk om te onthouden dat veel andere factoren de overleving beïnvloeden, zoals hoe vroeg artsen ziekte ontdekken. Om een ​​nauwkeurigere schatting van de prognose van de kanker te geven, kunnen artsen ook verwijzen naar 5-jaarsoverlevingspercentages. Relatieve overlevingspercentages vergelijken mensen met een bepaalde ziekte met mensen in de algemene bevolking die die ziekte niet hebben. Ze houden er rekening mee dat andere factoren van invloed kunnen zijn op de overleving.

READ  Orale bacteriën kunnen leiden tot levensbedreigende hersenabcessen

In dit artikel kijken we naar de zes soorten kanker met de hoogste vijfjaarsoverleving. Deze overlevingskansen zijn voornamelijk voor kankers die artsen in een vroeg stadium diagnosticeren.

1. Borstkanker

Het overlevingspercentage na 5 jaar voor stadium 0 en 1 borstkanker is 88%. Stadia beschrijven de grootte en locatie van de tumor. Stadium 0 komt overeen met de groei van abnormale cellen in het borstweefsel of in de lobben van de borst. In dit stadium beschouwen artsen het niet als kanker, maar het kan wijzen op zeer vroege tekenen van kanker.

Borstkanker in het eerste stadium wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van kleine tumoren:

Het is meestal minder dan 2 cm (cm) groot.
Het is niet uitgezaaid naar een ander deel van het lichaam.
Artsen kunnen deze soorten borstkanker isoleren en behandelen voordat het zich ontwikkelt tot ernstigere vormen van kanker.

2. Prostaatkanker

Prostaatkanker heeft een overlevingspercentage van 5 jaar van 94%. In stadia I en II groeien prostaatkankers heel langzaam of helemaal niet, en ze zijn heel gemakkelijk te behandelen. Prostaatkankers die in de loop van de tijd niet in omvang toenemen, zullen worden gecontroleerd om te zien of ze in omvang toenemen of zich verspreiden.

3. Zaadbalkanker

Het overlevingspercentage na 5 jaar voor zaadbalkanker is 80-90% voor tumoren in situ, dat wil zeggen die in de testikels. In de vroege stadia van zaadbalkanker kunnen artsen een of beide testikels verwijderen om de ziekte te behandelen. Excisie van de testikels is een effectieve vorm van behandeling. Het is echter aanzienlijk minder gunstig wanneer de kanker zich heeft verspreid.

READ  De boostervaccinatiecampagne tegen COVID-19 is begonnen

4. Schildklierkanker

Het overlevingspercentage na 5 jaar voor schildklierkanker is 100% voor stadium 1 en 2. De schildklier is een klier in de hals die hormonen produceert om gezonde lichaamsfuncties te ondersteunen.
De meeste schildklierkankers groeien langzaam, waardoor er meer tijd is voor behandeling. Zelfs wanneer kanker zich heeft verspreid naar de weefsels rond de keel, kan thyreoïdectomie een effectieve manier zijn om het te verwijderen.

5. Huidkanker

Melanoom heeft een 5-jaars relatieve overlevingskans van ongeveer 93% in stadium I. Melanoom is huidkanker en het overlevingspercentage is hoog omdat het gemakkelijk te detecteren is in dit deel van het lichaam. Het is vaak mogelijk om huidkanker in de vroege stadia van de progressie te identificeren en te behandelen, wat de overlevingskansen van een persoon vergroot. Zonder vroege detectie kan melanoom zich echter onder het huidoppervlak verspreiden en moeilijk te verwijderen zijn.

6. Hodgkin-lymfoom

Hodgkin-lymfoom heeft een 5-jaars relatief overlevingspercentage van ongeveer 92-95% voor stadia 1 en 2. Hodgkin-lymfoom heeft een hoog relatief overlevingspercentage omdat het goed reageert op radiotherapie. Dit betekent dat het overlevingspercentage hoog blijft voor mensen met meer gevorderde vormen van deze kanker. Daarentegen reageren andere soorten lymfoom ook niet op de behandeling.

Onthouden:

Er is momenteel geen remedie voor kanker. Een succesvolle behandeling kan er echter toe leiden dat de kanker terugkeert naar remissie, wat betekent dat alle tekenen ervan verdwijnen. Het vroegtijdig opsporen en behandelen van kanker kan iemands kansen op herstel en toekomstperspectieven aanzienlijk verbeteren.

* Presse Santé streeft ernaar gezondheidskennis over te brengen in een taal die voor iedereen toegankelijk is. In ieder geval kan de verstrekte informatie de mening van een gezondheidsprofessional niet vervangen.