Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Thunberg roept op tot een verandering in productie- en consumptiegewoonten

Thunberg roept op tot een verandering in productie- en consumptiegewoonten

Geplaatst op zaterdag 22 mei 2021 om 21:55 uur

De Zweedse milieuactiviste Greta Thunberg riep zaterdag op om voedselproductie en consumptiegewoonten te veranderen in het licht van de crises en bedreigingen waarmee de wereld wordt geconfronteerd.

“De klimaatcrisis, de milieucrisis en de gezondheidscrisis zijn allemaal met elkaar verbonden”, zei de jonge vrouw in een video die werd uitgezonden op sociale netwerken, ter gelegenheid van de Internationale Dag voor Biologische Diversiteit.

Greta Thunberg heeft met name betrekking op de overdracht van ziekten zoals “Covid 19, Zika, Ebola” van dieren op mensen, met name als gevolg van landbouwpraktijken.

“De manier waarop we de natuur verbouwen en behandelen – door bossen te kappen en habitats te vernietigen – creëert ideale omstandigheden voor ziektes om zich van het ene dier naar het andere en naar ons te verspreiden”, stelt ze.

Eerder dit jaar oordeelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het “waarschijnlijk” was dat een dier zou kunnen dienen als medium voor de overdracht van SARS-Cov-2, wat bevestigt dat veel dieren een reservoir zijn voor virussen die mensen besmetten.

“Zoönotische ziekten”, zoals ze worden genoemd, zijn ziekten of infecties die van dier op mens worden overgedragen en zijn niet nieuw.

Volgens de Wereldorganisatie voor diergezondheid is 60% van de infectieziekten bij de mens zoönotisch. Dit percentage loopt zelfs op tot 75% voor opkomende infectieziekten (ebola, hiv, vogelgriep, enz.), Aldus een Britse studie die in 2001 werd gepubliceerd, en dat is de norm.

Het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) merkte in zijn rapport van 2016 echter op dat “de opkomst van zoönotische ziekten vaak wordt geassocieerd met veranderingen in het milieu” die meestal het gevolg zijn van menselijke activiteiten, van modificatie van landgebruik tot klimaatverandering (UNEP).

READ  Tijdens het proces tegen Trump was de sfeer hectisch en gespannen naarmate het einde van de debatten naderde

Uitsterven van soorten

“Als we doorgaan met het produceren van voedsel zoals we dat doen, zullen we ook de leefgebieden van de meeste planten en wilde dieren vernietigen, wat zal leiden tot het uitsterven van talloze soorten”, zei de activist, die vervolgt: “Ze zijn ons overlevingssysteem. , als we ze ook verliezen, zullen we verloren zijn. “

Wat betreft de puur klimaatkwestie, die vanaf het begin de aanleiding was voor de strijd om Greta Thunberg, herinnert ze zich: “We moeten onze uitstoot nu drastisch verminderen.”

“Als we denken aan de slechteriken in de klimaatcrisis, dan denken we natuurlijk aan fossiele brandstofbedrijven, maar landbouw en landgebruik zijn samen goed voor ongeveer een kwart van onze uitstoot, wat enorm is.”

“Als we een vegetarisch dieet volgen, kunnen we elk jaar tot acht miljard ton kooldioxide besparen”, zegt ze, terwijl ze het lijden van dieren benadrukt.