Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

The Netherlands-Friends of the Earth mikt op 30 bedrijven voor hun uitstoot

Reuters |

Door Anthony Deutsch en Simon Joseph

AMSTERDAM / LONDEN, 13 jan (Reuters) – De Nederlandse tak van de Friends of the Earth, een milieubehartigingsgroep die vorig jaar een juridische overwinning op de Royal Dutch Shell behaalde, lanceerde donderdag een campagne gericht op 30 grote bedrijven die broeikasgassen uitstoten .

Milieudefensie koos ervoor om zich te richten op in Nederland gevestigde bedrijven en in mei oordeelde de rechtbank dat Shell haar ecologische voetafdruk moest verkleinen.

In een brief aan de hoofden van deze bedrijven riep de ngo op tot de publicatie van alomvattende plannen waarmee de Overeenkomst van Parijs hun uitstoot tegen 2030 met 45% zou kunnen verminderen, vergeleken met de doelstelling voor 2019. 2015. Het niet publiceren van een dergelijk plan kan leiden tot juridische stappen, zegt Peir de Rijk, een van de leiders van Milli Defense.

“Uiteindelijk zijn we heel duidelijk dat we klaar zijn om indien nodig naar de rechter te stappen. Maar we hopen natuurlijk dat deze bedrijven op eigen initiatief zullen handelen”, zei hij tegen Reuters.

Hij voegde eraan toe dat we klaar zijn om besprekingen aan te gaan, maar we hebben ook haast, dus we zullen niet instemmen met besprekingen voor besprekingen.

Shell is in beroep gegaan tegen een uitspraak van de rechtbank in Den Haag die de uitstoot onder het Akkoord van Parijs heeft verminderd.

Bedrijven die het doelwit zijn van de nieuwe Militofenciy-campagne zijn onder meer financiële instellingen zoals ABN Amro, distributeurs zoals Aholt Delhaise, energieproducenten, bouw- en openbare werkengroepen, ondernemers en KLM, de Nederlandse tak van Air France-KLM.

“Je runt een bedrijf dat een aanzienlijke hoeveelheid CO2-uitstoot controleert en beïnvloedt. Een bedrijf dat kan en zal bijdragen aan de evolutie van de organisatie die nodig is om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen”, aldus de NGO-brief van Reuters in een verklaring. Kon overleggen. ‘Ben je een pionier of een laatkomer?’

Milieudefensie, die naar eigen zeggen door meerdere bedrijven is benaderd na de uitspraak van de rechtbank tegen Shell, heeft de beoogde bedrijven tot 15 april de tijd gegeven om hun seizoensplannen te presenteren.

KLM zei dat het geen commentaar kon geven totdat de brief formeel was ontvangen, maar herinnerde eraan dat het op een “netto-nul”-pad was en van plan was het gebruik van “duurzame” brandstof te vergroten.

ABN Amro zei dat het inspanningen ondersteunt om de opwarming van de aarde te beheersen en werkt aan het verminderen van de uitstoot door middel van haar kredietbeleid.

Aholt Delhaise zei dat de brief nog niet was aangekomen.

MilliDefenci heeft de Nederlandse regering opgeroepen om het Akkoord van Parijs op te nemen in de Nederlandse wetgeving om naleving tussen de bedrijven te waarborgen.

(Franse versie onder redactie van Marc Angrand, Blandine Hénault)

READ  Coronavirus: gevangenisstraf duurt tot 2 maart in Nederland