Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ten slotte zijn mensen niet de enige zoogdieren die hun eigen voedsel verbouwen

De zakgopher is een klein landbouwknaagdier dat zijn voorraad wortels laat groeien voor levensonderhoud.

De verbazingwekkende diversiteit van het leven verbergt enorm veel fascinerende soorten die verbazingwekkend complex gedrag vertonen. Dit geldt vooral als het om eten gaat. De wetenschappelijke literatuur heeft al veel dieren beschreven die strategieën hebben ontwikkeld die verrassend dicht bij volledige landbouw komen.

We kunnen bijvoorbeeld b . aanhalen juffervis, deze kleine tropische soorten die hun favoriete soorten algen in koraalriffen laten groeien door andere planten uit elkaar te scheuren zodat ze zich kunnen voortplanten. Er zijn ook verbazingwekkende voorbeelden van sociale insecten.

De meest bekende zeker Mierenparaplu; Ze hebben een symbiose ontwikkeld met paddenstoelen die ze in een mierenhoop kweken. De zwarte tuinmier, zo algemeen in ons gebied, dat het zelfs bladluizen kweekt om van honingbijen te genieten! Er zijn ook veel soorten termieten of kevers die allemaal een of andere vorm van landbouw beoefenen.

Aan de andere kant, in termen van zoogdieren, is het beeld compleet anders. Met uitzondering van de mens trekken soorten die dit soort gedrag vertonen niet naar de poort. In de wetenschappelijke literatuur zijn hier trouwens geen voorbeelden van te vinden. Zelfs bij de meest ontwikkelde primaten, die niettemin opmerkelijke cognitieve vermogens hebben, is deze activiteit nooit waargenomen.

Harige minigraver heeft calorieën nodig

Of dat was het in ieder geval tot voor kort; Dit is zojuist veranderd met de publicatie van onderzoek van de Universiteit van Florida in Gainesville, VS. Onderzoekers hebben zojuist vastgesteld wat volgens hen het eerste voorbeeld is van kweek in een ander zoogdier dan mensen.

READ  Monkeypox: Drie gevallen van monkeypox-virus binnen dezelfde familie werden ontdekt op een camping in Var

De ster van deze act is een gopher, bekend als een gopher’s bag vanwege zijn grote wangzakken. Natuuronderzoekers weten al dat deze kleine, solitaire knaagdieren zich voornamelijk voeden met kleine wortels die ze bereiken door lange tunnels te graven. Aan de andere kant, wat hen overleefde, was dat deze verre neef van de mol en de groundhog Eet ze niet zomaar.

De waarheid is dat graven niet gemakkelijk is. Het is een energie-intensieve activiteit. Om een ​​tunnel te graven, moet een gopher ongeveer besteden 3000 keer meer energie dan wandelen ! Dus het moet gegarandeerd zijn Neem altijd een snack om zijn batterijen op te laden. Het probleem is dat zijn favoriete wortels met een vrij beperkte snelheid groeien.

Een situatie die veel weg heeft van een evolutionaire doodlopende weg. Maar moeder natuur heeft meer dan één truc in petto, en natuurlijke selectie heeft ervoor gezorgd dat de wafel goed voor zijn voorraadkast zorgt.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat deze knaagdieren zich hadden gevestigd Verrassend complexe logistiek Met als enig doel: Bevorder de groei van sommige wortels dik; Het zijn niet alleen boeren, maar ook echte kleine agronomen!

Kunnen we echt over landbouw praten als pannenkoeken zelf geen planten kweken? Voor onderzoekers sluit één elkaar niet uit. © Sandy Clark – Unsplash

Is het echt boeren?

Deze oefening begint met:strategische verkenning In sommige gebieden verdwijnen de meest interessante wortels. Dan zorgen de pannenkoeken voor hen bevruchting Door ijverig hun uitwerpselen te verdelen. Dus ze gaan verder gedroogde pruimen Om een ​​optimale groei te stimuleren, net zoals liefhebbers van bonsai dat doen met hun favoriete heesters.

Zeer indrukwekkende en coole aanpassing, maar kunnen we het echt over landbouw hebben? De term moet nauwkeurig zijn; Gophers lopen duidelijk niet rond in hun met schoppen en tractor uitgeruste tunnels. Als je dacht dat dit noodzakelijkerwijs gepaard ging met het kweken en verzorgen van de betreffende planten gedurende hun hele levenscyclus, dan zijn deze gophers eigenlijk geen kwekers.

READ  Het molecuul dat door lama's wordt geproduceerd, kan beschermen tegen alle soorten Covid

Maar voor onderzoekers is deze definitie: onterecht reducerend. Dit is geen slecht bedoeld argument om de legitimiteit van hun ontdekking te verdedigen; Ze kwamen zelfs met zeer sterke argumenten.

Specialisten geloven dat menselijke landbouw ongeveer 10.000 jaar geleden in Mesopotamië is ontstaan. Hier vonden we de eerste sporen van geselecteerde planten, gekweekt in grote hoeveelheden en speciaal geconserveerd voor voedsel. Maar volgens de auteurs van het onderzoek verhulde dit het feit dat dit model verre van exclusief was.

Veel culturen over de hele wereld hebben de landbouw ontwikkeld op basis van permanente percelen die ze niet zelf verbouwden, maar actief verzorgden. Jack Putz, een van de auteurs van het onderzoek, legt uit.

Historisch gezien zijn deze voorbeelden echter altijd geclassificeerd als vormen van landbouw. Volgens de auteurs zou het inconsistent zijn als het gedrag van de gopher niet als zodanig zou worden beschouwd. Maar het debat is nog open. ” Ik denk dat het een intellectueel interessant probleem is, omdat er echt geen consensus is legt Botz uit.

Er komt nog meer werk aan

Uiteindelijk blijft achter dit semantische probleem het onderliggende wetenschappelijke feit toch intrigerend; Het zal de specialisten waard zijn om het tijdens het nieuwe werk te verlaten.

Van nu af aan zullen ze proberen meer te leren over dit gedrag. Ze zullen zich vooral richten op hoe het zich door de seizoenen heen heeft ontwikkeld. Ze zullen ook controleren of gophers vergelijkbaar gedrag vertonen met andere voedselbronnen, zoals paddenstoelen.

Tot slot hopen de onderzoekers ook dat dit verhaal de liefde voor deze schattige kleine knaagdieren zal helpen verhogen, maar die door de bevolking vaak als schadelijk worden beschouwd. “ Pannenkoeken zijn interessanter dan mensen denken ‘, leggen de onderzoekers uit. Ze verdienen meer aandacht ! »

READ  Isabelle's strijd tegen "zelfmoordziekte" clusterhoofdpijn

Studietekst beschikbaar hier.