Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Telefoons, tablets, computers… Vijf vragen over de binnenkort verplichte universele oplader in de EU

Telefoons, tablets, computers… Vijf vragen over de binnenkort verplichte universele oplader in de EU

“Heeft u een iPhone-oplader? Nee, sorry, alleen voor Samsung…” Deze uitwisseling zou niet snel in Europa moeten zijn. En terecht, vanaf het najaar van 2024 zal de Europese Unie een universele bedrade oplader voor smartphones, tablets, consoles en digitale camera’s opleggen. Apple-producten worden ook getroffen. Franceinfo beantwoordt vijf vragen over de komst van deze kleine revolutie in je kasten.

1Wanneer is deze oplader verplicht?

Tegen het najaar van 2024 moeten alle mobiele telefoons, tablets, e-readers, koptelefoons, digitale camera’s, draagbare videogameconsoles en draagbare luidsprekers worden geleverd met een enkele oplader.

Laptops zullen in het voorjaar van 2026 onderworpen zijn aan dezelfde vereisten voor een enkele oplader, volgens het politieke akkoord dat dinsdag (7 juni) is bereikt. Deze tekst zal na de zomer formeel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Europese Raad, de vertegenwoordigende landen.

2Hoe zal het eruit zien?

Dat weet je vast al. Het enige apparaat dat door de EU is gekozen, is niemand minder dan de USB-C-oplader die al veel apparaten van stroom voorziet. Nee, het is niet de grote rechthoekige stekker die je altijd verkeerd aansluit (USB Type A), noch de dunne nog niet-omkeerbare versie (micro-USB), maar de moderne versie (Type C), die kleiner en omkeerbaar is dankzij zijn rechthoekige vorm.

READ  "Twee waterwerelden" ontdekken

USB-C-, Lightning- en micro-USB-opladers.  (DPA/AFP)

Dit is niet alles. De tekst biedt ook coördinatie van de laadsnelheid voor apparaten die snel opladen mogelijk maken, om te voorkomen dat deze wordt beperkt bij gebruik van een oplader van een ander merk. Ten slotte zal de etikettering worden verbeterd om consumenten beter te informeren, die een apparaat met of zonder oplader kunnen kopen.

3Hoe zit het met draadloze opladers?

Hoewel deze universele bedrade oplader in het najaar van 2024 populair zou moeten worden, zetten sommige fabrikanten al een stap voorwaarts. Steeds meer elektronische apparaten maken draadloos opladen mogelijk, via een inductielader. De Europese Unie is zich terdege bewust van deze kwestie enDe tekst maakt ook de weg vrij voor toekomstige standaardisatie van draadloze oplaadtechnologieën.

Dus, met de verspreiding van draadloze technologie, zal de commissie het mandaat krijgen om het te ontwikkelen “Gedelegeerde procedures voor interoperabiliteit van verzendoplossingen”d.w.z. verordeningen die rechtstreeks kunnen worden toegepast zonder te worden gestemd in de Europese Raad of het Europees Parlement.

4Dus Apple zal moeten voldoen?

Ja, deze keer kan Apple niet alleen spelen. De Amerikaanse fabrikant zal de populaire Lightning-oplader, die in 2012 werd geïntroduceerd, moeten verlaten. Tot die tijd had Apple altijd geweigerd een open en uniforme oplossing zoals micro-USB of USB-C te gebruiken, maar gaf de voorkeur aan hun “gepatenteerde” formaten, incompatibel met merken Andere elektronische apparaten.

Desondanks zal een iPhone met een USB-C-poort er misschien nooit zijn. Hoe ? Simpelweg door de bedrade oplader uit de smartphone te halen. Sinds enkele jaren vertrouwt Apple steeds meer op draadloze (of inductieve) opladers, zoals het Magsafe-apparaat dat (tegen meerprijs) wordt verkocht bij zijn nieuwe iPhones. Deze draadloze technologie zou volgens een expert de enige manier kunnen worden om Apple-producten op te laden Nomirama.

5Wat is het doel van deze obligatie?

Het doel van de Europese Unie is tweeledig: het leven van gebruikers vereenvoudigen en de milieu-impact van deze apparaten verminderen. “Consumenten hebben niet langer elke keer dat ze een nieuw apparaat kopen een andere oplader en kabel nodig, en ze kunnen één oplader gebruiken voor al hun kleine en middelgrote elektronische apparaten.”Het huis legt uit, overbodige accessoires eliminerend.

Deze verordening zou Europese consumenten, die 2,4 miljard euro per jaar besteden aan de aanschaf van opladers, volgens de Europese Commissie minstens 250 miljoen euro per jaar kunnen besparen. Ongebruikt tijdschriftenafval, geschat op 11.000 ton per jaar, kan met ongeveer 1.000 ton worden verminderd.

Politiek lijkt deze maatregel unaniem. “Oplaadsystemen hebben consumenten gevangen in een merk en ons gedwongen kabels te bundelen ten koste van onze portemonnee en natuurlijke hulpbronnen.”Groen Europarlementariër David Cormand heet u welkom. Geoffroy Didier, zijn tegenhanger van Europese Volkspartij (gerangschikt in rechts), groet “Vrijwilliger” De Europese Unie wordt geconfronteerd met “Ongepast afval gedicteerd door de commerciële belangen van sommige industriële groepen”.

Wie is er tegen?

Deze nieuwe regels stellen niet iedereen tevreden. En in de eerste plaats Apple. De Amerikaanse fabrikant beweert dat zijn Lightning-oplader wereldwijd meer dan een miljard apparaten van stroom voorziet en Europese tekst schat dat ‘Het remt innovatie’ De Europese Unie zal vanwege normen geïsoleerd zijn van de rest van de wereld “Verouderd”. USB-C-technologie kan al snel verouderd raken, zoals de micro-USB-poort die in de eerste versie van het Europese project werd geïntroduceerd. Waar sommige fabrikanten zich zorgen over maken. Door enkele opladers en smartphones in omloop uit te sluiten, Brussel “Het zal fabrikanten enorme verliezen met zich meebrengen, de keuze van de consument beperken en e-waste genereren.” Bovendien drong Apple dinsdag aan.