Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Stress en angst: Hier zijn de 7 beste voedingsmiddelen voor je zenuwstelsel

Stress en angst: Hier zijn de 7 beste voedingsmiddelen voor je zenuwstelsel

In kleine hoeveelheden kan stress stimulerend zijn. Maar als het zich voor de lange termijn vestigt, is het niet zonder gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Door zijn reserves aan te spreken om het vast te houden, raakt het lichaam uitgeput en wordt het kwetsbaarder.

Naast medicamenteuze behandelingen en ademhalingsoefeningen is er nog een andere natuurlijke manier om dit te voorkomen: voeding. Dit is wat je op je bord moet doen om stress te bestrijden.

vettige vis

In de lijst met antistress-voedingsmiddelen vinden we vooral vette vis, zoals tonijn, zalm, makreel, forel, haring of zelfs sardines.

Ze zijn rijk aan omega-3, bronnen van essentiële vetzuren voor vitamines (A, D, B en B12), en verminderen de snelheid waarmee cortisol, het hormoon dat verantwoordelijk is voor stress, wordt geproduceerd door de bijnieren.

donkere chocolade

Dankzij de rijkdom aan magnesium (ongeveer 200 mg per 100 gram), een mineraal dat helpt om de goede werking van het zenuwstelsel te behouden, helpt donkere chocolade echt om stress te verlichten. Dit is echter geen reden om te stoppen met de tablet. Het eten van een of twee vierkantjes is meer dan genoeg om de effecten te voelen. Aan de andere kant bevat het theanine, een ontspannend aminozuur dat het niveau van serotonine verhoogt, een neurotransmitter die onze stemming en emotie reguleert.

banaan

Een ander voedsel dat de voorkeur heeft bij angst en vermoeidheid: bananen. Deze vruchten zijn niet alleen een uitstekende energiebron, ze zijn ook goed voorzien van vitamines, vooral groep B, die essentieel zijn voor de werking van het zenuwstelsel. Het is ook rijk aan veel mineralen, zoals magnesium en kalium, een vitaal mineraal dat met name helpt bij het voorkomen van hartritmestoornissen die bij verhoogde stress de neiging hebben te versnellen. Tot slot bevatten bananen tryptofaan, een aminozuur waaruit het lichaam serotonine aanmaakt.

READ  Nieuw molecuul ontdekt in protoplanetaire schijf

Oliezaden

Vette vruchten zijn rijk aan ijzer en vezels en ze zijn ook een belangrijke bondgenoot. Het dagelijks eten van een klein handje walnoten, amandelen, cashewnoten of zelfs hazelnoten helpt de schadelijke effecten van stress te verminderen. Ze bevatten niet alleen Omega 3, maar ook eiwitten, magnesium, kalium en zijn bronnen van vitamine A, B en E. De perfecte mix van voedingsstoffen om de dagelijkse angst aan te pakken en de stemming te stabiliseren.

eieren

Net als zuivelproducten zijn eieren rijk aan tryptofaan, een aminozuur dat bekend staat om zijn antidepressieve werking, dat een gevoel van kalmte geeft, maar niet door het lichaam wordt aangemaakt. Daarom moet het via voedsel worden aangevoerd.

Eieren bevatten ook vitamine B6. Dit laatste reguleert de stemming en helpt het lichaam depressie, stress en angst te bestrijden door de afgifte van neurotransmitters zoals serotonine te bevorderen.

Advocaat

Avocado’s hebben soms een slechte reputatie vanwege hun hoge vetgehalte, maar het zou een vergissing zijn om ze volledig uit je gerechten te bannen. Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, bevat deze vrucht met zijn zachte en romige vruchtvlees twee krachtige antistressstoffen: enkelvoudig onverzadigde vetzuren, of omega-9, evenals kalium.

Aan de andere kant is het rijk aan vitamine B5. Ook wel de “anti-stress vitamine” genoemd, het werkt op het zenuwstelsel en de bijnieren.