Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Sterren die exploderen in een supernova sturen een waarschuwingssignaal

Sterren die exploderen in een supernova sturen een waarschuwingssignaal

Het is moeilijk om een ​​ster te verrassen die explodeert in een supernova. Astronomen hebben nog nooit zoveel geluk gehad. Maar dit zou kunnen veranderen. Een internationaal team heeft al een teken geïdentificeerd dat onderzoekers in de toekomst zou kunnen waarschuwen.

Tot nu toe blijft SN 2013 fs de kleinste supernova die ooit door astronomen is waargenomen. Slechts drie uur nadat het licht van zijn explosie de aarde bereikte vanaf een spiraalstelsel Het bevindt zich op ongeveer 160 miljoen lichtjaar van onze planeet. Het is nooit mogelijk geweest om dit fenomeen live te volgen, omdat onderzoekers nog steeds niet weten hoe ze dit soort uitbarstingen moeten voorspellen.

Ze weten dat wanneer de kern van een massieve ster zwaardere en zwaardere elementen begint samen te smelten, de Het einde van het leven van deze ster Dichtbij. voor hem Supernova-explosie Bovendien. Maar hoe dichtbij is het? Voor astronomen kan dichtbij een paar honderdduizend jaar betekenen.

Aanzienlijke afname van licht

maar vandaag, onderzoekers Van de Universiteit van Liverpool (VK) en de Universiteit van Montpellier laten zien dat sommige sterren – die met een massa tussen 8 en 20 keer de massa van onze zon – in de rode reuzenfase – die waarvan we weten hoe ze voorafgaan aan een supernova-explosie – ondergingen verbazingwekkende veranderingen tijdens de laatste maanden van hun leven. Ze omringen zich vooral met een dikke cocon van stof.

Wat gebeurde er met Betelgeuze? Een weersatelliet heeft het allemaal bekeken

Astronomen weten niet hoe dit komt. Het is waarschijnlijk het resultaat van zwaartekracht-/drukgolven die zich vervolgens door het oppervlak van de ster voortplanten. Hoe dan ook, het proces verlaagt de helderheid van deze sterren met ongeveer 100. Het enige dat overblijft is het vinden van het hulpmiddel dat onderzoekers kan waarschuwen dat dit fenomeen zojuist heeft plaatsgevonden. Het Vera Rubin Observatorium, dat momenteel in Chili wordt voltooid, zou een betere kandidaat kunnen zijn. Het zal al informatie over helderheid overbrengen gigantische sterren binnen 10 miljoen lichtjaar van onze aarde om de paar dagen.

READ  De HPV-campagne in Loire-Atlantique is opgeschort