Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Starry Nights: Hier leest u hoe u de regen van vallende sterren van de Perseïden op donderdagavond kunt observeren

Starry Nights: Hier leest u hoe u de regen van vallende sterren van de Perseïden op donderdagavond kunt observeren

eenvoudig
Maximum Perseid vindt dit jaar plaats van 11 tot 13 augustus. Met gunstige kijkomstandigheden kunnen kijkers tot 110 vallende sterren per uur zien.

Zoals elk jaar kunnen enthousiastelingen de Perseïden en hun regen van vallende sterren bewonderen tijdens Sterrennachten, die plaatsvinden van 11 tot 13 augustus. Zichtbaar met het blote oog, het ziet er veelbelovend uit omdat de maan een groot deel van de nacht buiten is.

stofdeeltjes

Lees ook:
Astronomie: Perseïden zijn geen UFO’s! Het draait allemaal om de terugkeer van een natuurlijk en verbazingwekkend fenomeen

Wat wij een “vallende ster” noemen… heeft eigenlijk niets met de ster te maken. Dit zijn meteorieten: puin van stof en kiezels variërend in grootte van enkele tienden van een millimeter tot 1 of 2 centimeter doorsnee, ongeveer zo groot als een rijstkorrel.

Kometen laten dit puin achter als ze dicht bij de baan van de aarde komen. Op bepaalde tijden van het jaar passeert onze planeet ze. Opwarming van dit stof bij contact met de atmosfeer (85 tot 120 kilometer hoog) veroorzaakt deze heldere sporen die aan de nachtelijke hemel te zien zijn.

Dit is met name het geval in augustus, wanneer u de beroemdste regen van vallende sterren, de Perseïden, kunt zien. Maar er zijn het hele jaar door andere meteorenregens.

Hoe te profiteren

Lees ook:
Tot ziens op Starry Night op zaterdag 12 augustus in Lombez

De naam “Perseïden” is niet willekeurig gekozen: het komt voort uit het feit dat de meteoren visueel uit de richting van het sterrenbeeld Perseus lijken te komen. Dit maakt het mogelijk om te weten in welke richting je moet kijken: het sterrenbeeld komt rond 22.30 uur op in het noordoosten, onder Cassiopeia (een W-vormig sterrenbeeld).

READ  Overstromingen, droogtes, epidemieën... Wat kunnen we verwachten met de terugkeer van El Niño?

De periode waarin deze “regen” wordt waargenomen is van half juli tot de derde week van augustus. De tijd dat je de meeste vallende sterren kunt zien, is elk jaar tussen 10 en 15 augustus. Je moet echter wel een oogje hebben. De flits duurt een fractie van een seconde en is, afhankelijk van de grootte van het stof, niet erg zichtbaar. Maar tussen 11 en 13 augustus komen er tussen de 70 en 110 vallende sterren per uur voor, of meer dan één ster per minuut.

Vallende sterren

Dit jaar zijn de kijkomstandigheden zeer gunstig. De maan komt tussen 01.00 uur en 03.00 uur op en verstoort de waarneming slechts in geringe mate, omdat ze verschijnt als een halve maan in de buurt van de nieuwe maan. Het landschap is nog indrukwekkender als je weggaat van de steden en hun lichtvervuiling.

Veel verenigingen organiseren dit weekend publiekswaarnemingen ter gelegenheid van Sterrennacht. Ga naar om te zien welke het dichtst bij u in de buurt isAf (Franse Associatie voor Astronomie).