Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

10 symptomen van schildklierziekte

10 symptomen van schildklierziekte

De schildklier, gelegen nabij de basis van de nek, speelt een cruciale rol bij het reguleren van veel systemen in het menselijk lichaam. Schildklierproblemen kunnen een breed scala aan symptomen veroorzaken, variërend van vermoeidheid en onverklaarbare gewichtsveranderingen tot slaapproblemen en stemmingswisselingen. In dit artikel zullen we de top 10 symptomen van schildklieraandoeningen in detail onderzoeken.

gewicht verandert

Een van de meest voorkomende symptomen van een schildklieraandoening is: Onverklaarbare gewichtsveranderingen. Bij hypothyreoïdie functioneert de schildklier niet goed, wat kan leiden tot gewichtstoename, zelfs bij regelmatige lichaamsbeweging en een verminderde calorie-inname. Omgekeerd is bij hyperthyreoïdie de schildklier overactief, wat zelfs bij een normaal dieet kan leiden tot gewichtsverlies.

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen deze gewichtsveranderingen zal ervaren. Het is mogelijk dat u een traag werkende schildklier heeft en gewicht verliest of ondergewicht heeft. Evenzo is het mogelijk om een ​​overactieve schildklier te hebben en niet in staat te zijn om af te vallen, zelfs niet met een gezond dieet en lichaamsbeweging.

temperatuur problemen

Schildklierproblemen kunnen een persoon ook gevoelig maken voor temperatuurveranderingen. In geval dat Hypothyreoïdie, het is normaal om constant verkouden te zijn. Integendeel, in het geval vanHyperthyreoïdie, u kunt last krijgen van opvliegers en hevig zwetenzelfs onder normale temperatuuromstandigheden.

Vermoeidheid, slaap en geestelijke gezondheid

Vermoeidheid en slaapproblemen zijn veelvoorkomende symptomen van schildklierproblemen. Bij hypothyreoïdie kan iemand uitgeput wakker worden, zelfs na acht uur of langer slapen. Men kan de behoefte voelen om lange dutjes te doen of overmatig te slapen op rustdagen. In het geval van hyperthyreoïdie kan het moeilijk zijn om te slapen, u kunt ’s nachts meerdere keren wakker worden en een kloppend hart of angst voelen voor het slapengaan.

Stemmingsstoornissen zoals depressie, angst en paniekaanvallen Komt ook vaak voor bij mensen met schildklierproblemen. In het geval van hypothyreoïdie kunt u last hebben van een depressie die niet reageert op antidepressiva. In het geval van hyperthyreoïdie kan men angst, paniekstoornissen of paniekaanvallen ervaren.

READ  Artsen raadplegen voor testiculaire pijn en ontdekken 'wormen dansen in het scrotum'

Veranderingen in de nek of keel

Schildklierproblemen kunnen ook leiden tot nek- of keelproblemen. Er kan zwelling in de nek zijneen vol gevoel in de nek, een uitgesproken vergroting van de nek, pijn in de oren en kaak, ongemak met halsbanden of stropdassen, moeite met slikken of ademen, gevoelige nek en een schorre stem.

Nekzwelling is vaak een symptoom van een schildklieraandoening, maar het kan ook wijzen op ernstige aandoeningen zoals kanker, infectie of neurologische aandoening. Als een deel van uw nek opgezwollen raakt, is het belangrijk om snel een arts te raadplegen.

Haar-, huid- en nagelproblemen

Schildklierproblemen kunnen hormonen beïnvloeden, wat kan leiden tot veranderingen in haar, huid en nagels. Bij hypothyreoïdie kan het haar broos, dik en droog worden. Haaruitval kan ook worden opgemerkt, vooral aan de buitenrand van de wenkbrauwen. De huid kan dik, droog en schilferig worden, vooral op de hielen, knieën en ellebogen. Nagels kunnen broos, dun of dof worden.

In het geval van hyperthyreoïdie kan men dit opmerken ernstig haarverlies, fijn en dunner wordend haar, Verhoogde gevoeligheid van de huid en het verschijnen van een ongebruikelijke uitslag.

Problemen met de darmtransit

Schildklierproblemen kunnen ook leiden tot problemen met de spijsvertering. In het geval van hypothyreoïdie kunt u last hebben van ernstige of aanhoudende constipatie die niet op behandeling reageert. In het geval van een overactieve schildklier kan men diarree, dunne ontlasting of het prikkelbare darm syndroom ontwikkelen.

Menstruatie- en vruchtbaarheidsproblemen

Schildklierproblemen kunnen Verhoog het risico op onvruchtbaarheid, vooral in het geval van hypothyreoïdie. Dit kan vruchtbaarheidsbehandelingen minder effectief maken en het risico op een miskraam vergroten. Schildklieraandoeningen kunnen ook leiden tot onregelmatige menstruatie. Bij hypothyreoïdie kunnen uw menstruaties zwaarder, pijnlijker of minder frequent zijn. Bij hyperthyreoïdie kunnen de menstruaties korter zijn, met een lichtere stroom of zelfs afwezig zijn.

Oogproblemen en visusveranderingen

Schildklierproblemen kunnen ook de ogen aantasten. U kunt last krijgen van droge ogen, een strak gevoel in de ogen, wazig zien, roodheid, uitpuilende of tranende ogen, gevoeligheid voor licht en dubbel zien. Bij de ziekte van Graves kunnen uitpuilende ogen worden waargenomen, waarbij de oogleden de ogen niet volledig bedekken. Men kan ook ‘lagophtalmos’ opmerken, waarbij het bovenste ooglid de oogbewegingen niet helemaal volgt als men naar beneden kijkt.

READ  Hoe u uw risico op een beroerte kunt verkleinen?

Cognitieve problemen

Hersenmist is een vertraging in denkvaardigheden die vaak voorkomt bij hypothyreoïdie. Dit kan worden weergegeven als Concentratieproblemen, geheugenproblemen op korte en lange termijnvergeetachtigheid, gebrek aan concentratie, zich ‘vertroebeld’ en gedesoriënteerd voelen.

Musculoskeletale problemen

Als uw schildklier onderactief is, kunt u spier- en gewrichtspijn krijgen, vooral in uw armen en benen. U kunt bijvoorbeeld pijn of zwakte voelen in uw armen of kuiten.

Fibromyalgie-achtige pijn komt vaak voor bij mensen met hypothyreoïdie. Dit kan pijn door het hele lichaam uitstralen.

U kunt ook een hoger risico lopen op het ontwikkelen van carpaal tunnelsyndroom in uw handen. Deze aandoening kan zwakte en pijn in de onderarmen, polsen, handen en vingers veroorzaken.

Tarsaltunnelsyndroom is ook een risico. Het veroorzaakt zwakte en pijn in de benen, enkels, voeten en tenen.

Het is belangrijk pijn niet over het hoofd te zien als een symptoom van schildklierproblemen.

Zeldzame symptomen

Bovenstaande symptomen komen vaak voor, maar er zijn ook zeldzame symptomen die kunnen duiden op schildklierdisfunctie.

Bij hypothyreoïdie kunnen enkele specifieke symptomen optreden, zoals een hoog cholesterolgehalte dat niet daalt ondanks veranderingen in het dieet, lichaamsbeweging of medicatie zoals statines. Er kan ook een aandoening worden waargenomen die “myxoedeem” wordt genoemd, gekenmerkt door een opeenhoping van hyaluronzuur in de huid, wat leidt tot ruwheid van het haar en de huid, zwelling en een toename van de tong.

In het geval van hyperthyreoïdie worden sommige specifieke symptomen, zoals huiduitslag, vaker geassocieerd met hyperthyreoïdie. Lagere cholesterolwaarden kunnen worden gezien, zelfs bij een normaal dieet, gewicht en lichaamsbeweging. Het struma van Graves, gekenmerkt door uitpuilende ogen, is een opmerkelijk symptoom. Huiduitslag, zoals ‘pretibiaal myxoedeem’ of ‘milia’, kan ook voorkomen.

READ  Wat gebeurt er in onze hersenen als we tegen onszelf beginnen te praten?

complicaties

Sommige schildkliersymptomen lijken misschien vervelender dan ernstig. De schildklier produceert echter hormonen die het hart, de spijsvertering, de hersenen, botten en vele andere lichaamsfuncties beïnvloeden. Een snelle diagnose en vroege behandeling zijn essentieel om het risico op complicaties te verkleinen.

In geval dat Onbehandelde hypothyreoïdie, problemen kunnen optreden, zoals neuropathie (zenuwbeschadiging) en moeilijkheden om zwanger te wordenen complicaties tijdens de zwangerschap, zoals miskraam, placenta-abruptie, vroeggeboorte en neonatale sterfte.

Bij een overactieve schildklier kunnen ernstige complicaties optreden, zoals: Osteoporose (broze botten), boezemfibrilleren (een hartritmestoornis die kan leiden tot beroertes of hartfalen) en complicaties tijdens de zwangerschap, zoals vroeggeboorte, doodgeboorte en geboorteafwijkingen.

Wanneer gaat u naar een zorgprofessional?

Als u schildkliersymptomen ervaart, is het belangrijk om een ​​arts te raadplegen. Om erachter te komen wat er aan de hand is, kan uw zorgverlener u lichamelijk onderzoeken, vragen naar uw medische geschiedenis, vragen naar uw symptomen en een bloedtest laten uitvoeren om uw schildklierhormoonspiegels te controleren. Beeldvormingstests, zoals een schildklierscan of echografie, kunnen ook worden besteld.

In de meeste gevallen kunnen schildklierproblemen effectief worden behandeld. Daarom is het noodzakelijk om snel een arts te raadplegen als er symptomen optreden.

De schildklier speelt een vitale rol in veel systemen van het menselijk lichaam en problemen met de schildklier kunnen tot een verscheidenheid aan symptomen leiden. Als u symptomen van hypothyreoïdie ervaart, is het belangrijk om een ​​zorgverlener te raadplegen voor een juiste diagnose en passende behandeling. In het geval van ernstige symptomen zoals schildklierstorm of myxoedeem-coma, is het belangrijk om dringende medische hulp in te roepen. Zorg goed voor uw schildklier en ga regelmatig naar uw zorgverlener om uw algemene gezondheid op peil te houden.

Volg ons op Google Nieuws * PRESSE SANTÉ wil gezondheidskennis overbrengen in een taal die voor iedereen toegankelijk is. In ieder geval kan de verstrekte informatie de mening van een gezondheidsprofessional niet vervangen.