Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Sport | Formule 1: Verstappen verdringt Hamilton, Mercedes gaat niet van start

ABU DHABI – Het is de kers op de taart: Max Verstappen werd zondag in Abu Dhabi wereldkampioen Formule 1 met een greintje bijna bewusteloosheid en een vleugje controverse door Lewis Hamilton in te halen, wiens Mercedes-team werkt aan het vergroten van zijn verhaal tegen zo’n verbluffende resultaat.

Gekke ‘gekke’ seizoensfinale: ‘Hij is totaal gestoord’, lacht Verstappen maandagochtend naar de voorpagina van de Nederlandse pers, na het winnen van de Grand Prix van Abu Dhabi en het tekenen van zijn 10e overwinning van het seizoen, synoniem met zijn eerste wereldkampioenschapstitel. Slechts 24 jaar oud, zes jaar na zijn debuut in de eerste klasse.

Voorafgaand aan deze laatste ronde van het seizoen was de vergelijking relatief eenvoudig: een gelijkspel op punten – wat slechts één keer is gebeurd in de F1-geschiedenis, in 1974 – wie Verstappen of Hamilton de ene race voor de andere finisht, wordt kampioen.

Als veel waarnemers een botsing hadden gevreesd tussen rivaliserende ego’s die elkaar nauwelijks waarderen, een bloedvergieten van de een of een grensmanoeuvre van de ander, zou niemand het onwaarschijnlijke scenario van de laatste tweeëntwintigste perioden hebben kunnen ondersteunen. seizoen toer.

In minder dan tien minuten werd de geschiedenis van de Formule 1 herschreven: Hamilton zag zijn droom om een ​​achtste wereldtitel te winnen, wat hem de meest succesvolle coureur in de geschiedenis zou hebben gemaakt, voor legende Michael Schumacher.

– ‘De helpende hand van de goden’ –

“Ik zei dat we de laatste tien ronden een helpende hand van de racegoden nodig hadden en godzijdank was de safety car er”, vatte Red Bull-baas Christian Horner samen, nog steeds argwaan wekkend.

READ  Elie Esserbet, winnaar van de Wereldbeker, keert terug om te winnen in Flamanville

Zelfs deze beroemde “safety car”, de wereldkroon leek beloofd aan Lewis Hamilton, aan de leiding vanaf de eerste ronde en de auteur van de uitstekende start tegen Verstappen, die op poleposition startte. Maar de Canadees Nicholas Latifi (Williams) ging zes ronden geleden van de baan.

Tegen de tijd dat zijn auto was vrijgemaakt, was de huisarts geneutraliseerd. Verstappen stopte om banden te verwisselen, niet Hamilton, er werden meerdere auto’s tussen geplaatst.

Aanvankelijk stond de koersklerk de vertrokken coureurs niet toe om terug te keren naar hun oorspronkelijke posities, waardoor er vijf auto’s tussen de kanshebbers bleven.

Hij liet ze vervolgens eindelijk passeren, waardoor Verstappen vlak achter Hamilton kwam te staan ​​en hem dankzij zijn koelere banden de kans kreeg om in te halen wanneer de race wordt hervat.

En de vurige “Mad Max” liet zijn kans om in de laatste ronde van het seizoen tot wereldkampioen te worden gekroond niet voorbij gaan: onder het enthousiaste gejuich van het publiek benutte hij ambitie en greep hij het beste van Hamilton naar binnen voordat hij terugvecht. Brit als tweede op rij van het Yas Marina Circuit.

– 96 uur om in beroep te gaan –

“Ik had me geen laatste, gekkere race kunnen voorstellen. Het was alsof ik in een achtbaan zat. Ik had een tijdje geen hoop om te winnen en won in de laatste ronde”, zei Verstappen.

“Ik bleef tegen mezelf zeggen: + Geef alles tot het einde + en dat hebben we gedaan”, proefde de zoon van een voormalig F1-coureur en moeder die naam maakte in het karten.

READ  Typisch team in de groepsfase

Hamilton verraste hem, maar was een goede speler en feliciteerde hem: “Max heeft dit jaar geweldig werk geleverd”, voordat hij snel in de ring verdween.

Zijn team maakte meteen twee klachten, met name over de manier waarop de safety car-periode eindigde waardoor Verstappen Hamilton in de laatste ronde versloeg.

Deze klachten werden afgewezen door de race-keepers, maar Mercedes kondigde onmiddellijk aan, zoals de regels toestonden, zijn “voornemen om in beroep te gaan”.

Het Duits-Britse team, dat voor de achtste keer op rij de constructeurstitel heeft gewonnen, heeft helaas 96 uur de tijd om in beroep te gaan of zich over te geven.

Als critici de richting van de race in Nederland, die het hele seizoen omstreden was, niet hebben gespaard, hebben de supporters van Verstappen hun geluk niet gespaard: “Dit resultaat is ongelooflijk”, zei Tom Alsem in een bar in Den Haag.