Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Specialistenrapport zegt dat hartfalen betere detectie en behandeling nodig heeft

Geplaatst op dinsdag 22 juni 2021 om 14:14 uur

Hartfalen, dat 1,5 miljoen mensen in Frankrijk treft, moet beter worden geïdentificeerd en aangepakt, met name door middel van vroege opsporing en informatiecampagnes, smeekte een grote groep artsen en patiënten dinsdag.

Cardioloog Thiboud Dami, hoofd van het Optim’IC-programma, stelt dat “hartfalen een chronische ziekte is waarvan de prevalentie en mortaliteit vaak onbekend zijn, hoewel het direct of indirect betrekking heeft op meer dan 3 miljoen Fransen, zowel patiënten als zorgverleners” Introductierapport gepubliceerd op dinsdag.

Dit document verwijst naar “vaak vertraagde diagnose van hartfalen”, “fundamentele ziekenhuiszorg met grote middelen”, of zelfs “verduidelijking van de zorg tussen ziekenhuis en stedelijke geneeskunde die moet worden verbeterd”.

Het Optim’IC-programma werd opgericht om te proberen deze punten te verbeteren en brengt de wetenschappelijke en patiëntenverenigingen die betrokken zijn bij hartfalen samen (Federatie van Ziekenhuizen in Frankrijk, het Nationale College van Franse Cardiologen, Alliance du coeur …).

Het rapport presenteert een reeks voorstellen, geformuleerd door een landelijk panel van deskundigen en regionale commissies.

Het beveelt met name aan om “vroege opsporing van hartfalen en comorbiditeiten te reguleren” en “preventieve maatregelen aan te moedigen”.

Tot deze preventieve maatregelen behoren “toegang tot gegevens van CPAM om patiënten met het grootste risico beter te identificeren en te controleren, het opstellen van een geïndividualiseerd handboek over hartfalen en nationale en lokale bewustmakingscampagnes.”

Hartfalen komt overeen met een defect in de hartpomp die niet langer voldoende zuurstof en voedingsstoffen toelaat, bevestigt het Franse volksgezondheidsagentschap op zijn website. Het treft vooral mensen ouder dan 70 jaar.

READ  Covid: Hoe lang kunnen mensen die hun derde dosis van het vaccin hebben gekregen, worden beschermd tegen het virus?

Volgens Optim’IC: “Elk jaar veroorzaakt hartfalen ongeveer 70.000 sterfgevallen en 165.000 ziekenhuisopnames, gevolgd door talloze heropnames die de kwaliteit van leven van patiënten beïnvloeden en leiden tot aanzienlijke gezondheidskosten.”