Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Spanningen ontstaan ​​in het noorden van Kosovo en de NAVO-missie zegt “klaar te zijn om in te grijpen” in geval van instabiliteit

De politie van Kosovo zei zondag dat ze onder vuur kwamen te liggen in het noorden van het land, waar wegversperringen werden opgezet op wegen naar Servië uit protest tegen het grensbeleid van de regering.

De NAVO-missie in Kosovo (KFOR) zei in een persbericht dat zondag werd gepubliceerd:Bereid om in te grijpen als de stabiliteit wordt bedreigdIn het noorden van Kosovo, waar de afgelopen uren spanningen zijn geweest. “Onze missie is volledig gericht op de dagelijkse uitvoering van het VN-mandaat om een ​​veilige omgeving en bewegingsvrijheid voor alle inwoners van Kosovo te waarborgen.“, hebben we in dit document toegevoegd, zijnde”De algemene gespannen veiligheidssituatiein de noordelijke gemeenten van het land.

De politie van Kosovo zei zondag dat ze onder vuur kwamen te liggen in het noorden van het land, waar wegversperringen werden opgezet op wegen naar Servië uit protest tegen het grensbeleid van de regering. De politie laat in een verklaring weten dat de schoten geen letsel hebben veroorzaakt. De twee oversteekplaatsen zijn afgesloten voor het verkeer. Een AFP-correspondent merkte op dat honderden Kosovaarse Serviërs zondagavond vrachtwagens, tankwagens en andere zware voertuigen hadden verzameld op de wegen die leidden naar de Yaringi en Prancak. Toen vestigde zich een menigte rond de barricades, met de beweerde bedoeling daar de nacht door te brengen. Meer dan drie uur klonken sirenes in het kleine noordelijke stadje Mitrovica, dat voornamelijk door Serviërs wordt bewoond.

READ  Crisis in Oekraïne: bange families verlaten Donbass

Gelijkaardige spanningen in 2021

Sinds maandag moet iedereen die Kosovo binnenkomt met een Servische identiteitsbewijs, dit vervangen door een tijdelijk document terwijl ze in het land zijn, volgens een besluit van de regering van Pristina. Bovendien zullen Kosovo-Serviërs wier voertuigen Servische kentekenplaten hebben, deze binnen twee maanden moeten vervangen door Kosovo-platen.

Premier Albin Kurti verduidelijkte zondag dat het een wederkerigheidsmaatregel was, voor zover Servië – dat de in 2008 uitgeroepen onafhankelijkheid van zijn voormalige provincie met een Albanese meerderheid niet erkent – de toetreding van Kosovo tot zijn grondgebied beantwoordt. Kosovo-Serviërs erkennen noch het gezag van Pristina, noch de onafhankelijkheid van Kosovo, en blijven trouw aan Belgrado, waarvan ze financieel afhankelijk zijn.

De Servische president Aleksandar Vucic zei zondag in een toespraak tot de natie dat de situatie in Kosovo “niet is gebeurdHet was niet zo ingewikkeldVoor Servië en Serviërs die daar wonen. “Het kookteDe heer Vucic zei, eraan toevoegend dat “Servië zal winnenAls de Serviërs werden aangevallen. Van zijn kant beschuldigde Albin Kurti de heer Vucic van provocerenProblemen“.”De komende uren, dagen en weken kunnen moeilijk en problematisch zijn‘, schreef de president van Kosovo op Facebook.

afgelopen september, Noord-Kosovo was het toneel van intense spanningen, na Pristina’s besluit om Servische kentekenplaten op zijn grondgebied te verbieden, dat werd onderbroken door dagelijkse demonstraties en verkeersbelemmering bij de twee grensposten. De spanningen tussen de twee landen zijn nu op het hoogste niveau in jaren en een NAVO-missie van 3.770 soldaten op de grond handhaaft de fragiele vrede in Kosovo. Ook Italiaanse blauwhelmen werden zondag gezien in Mitrovica en omstreken. De twee landen hebben in 2013 een door de EU gesponsorde dialoog gevoerd om te proberen de onopgeloste problemen op te lossen, maar er werd weinig vooruitgang geboekt.

READ  Lokale autoriteiten zeggen dat de lichamen van meer dan 1.500 Russische soldaten in het lijkenhuis van Dnipro liggen