Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Spanje: De “politieke” kersttoespraak van koning Felipe VI kreeg veel kritiek in Catalonië

Elk jaar op 24 december spreekt de koning van Spanje zijn onderdanen toe. Zoals vaak het geval is, werden de uitspraken van Felipe VI slecht ontvangen in Catalonië en vooral in separatistische kringen.

Ze kwamen massaal ter ere van Francesc Macia, de voormalige president van Catalonië die 89 jaar geleden stierf, en de kersttoespraak van koning Felipe VI kreeg veel kritiek van de onafhankelijkheidsbeweging.

In zijn traditionele kersttoespraak eiste Felipe VI “verantwoordelijkheid” en “loyaliteit” om “de verslechtering van de instellingen” te voorkomen na de politieke crisis veroorzaakt door de vernieuwing van de rechters van het Grondwettelijk Hof. Een door links en rechts verscheurd onderwerp terwijl achter de schermen een grote verandering wordt gespeeld in het hart van de Spaanse justitie, zeker onafhankelijk maar vreselijk gepolitiseerd. Nadat de afgevaardigden hadden gestemd, werd de hervorming met betrekking tot de vernieuwing van rechters opgeschort door … hetzelfde Grondwettelijk Hof dat er bezwaar tegen had.

Op de achtergrond is er voor de socialistische regering een strijd om diepgaande hervormingen door te voeren, vooral met betrekking tot de afschaffing van zware straffen die hebben geleid tot de veroordeling van de Catalaanse separatistische leiders.

In de korte zin van Felipe VI was er opnieuw het wantrouwen van de kringen van de onafhankelijkheid die zondagochtend op hem reageerden bij het graf van Francisque Macia.

“eigendom is niet typisch”

En dus ging de oppergeneraal, Pere van Aragon, naar de heuvel van Montjuïc, vergezeld van een groot deel van zijn regering. De Catalaanse president bekritiseerde de kersttoespraak van koning Felipe VI en riep op tot het overwinnen van de huidige structuur van de Spaanse staat. Hij beweerde dat “republikeinse waarden” tegen de monarchie “geen voorbeeld zijn van institutionele rechtschapenheid of integriteit, zoals het geval is voor de institutionele structuur van het regime van 1978.” Een nauwelijks bedekte aanval op de avonturen van Juan Carlos, de titulaire koning is verwikkeld in schandalen maar zal nooit worden vervolgd, vooral niet voor meervoudige verduistering.

READ  Economische sancties: Rusland bijna 'dreigend struikelen', zegt Fitch

De afgevaardigden van Yonte, voormalige bondgenoten van de onafhankelijkheid van Aragon, gingen zondagochtend ook naar het graf van Macia, maar op een ander tijdstip. Een dubbele tackle voor de Catalaanse koning en president. “Macià daagt ons uit omdat hij een president was die vocht om de rechten van de Catalanen te verdedigen ondanks de Spaanse impuls om hen te kleineren.”

Een andere centrumrechtse onafhankelijkheidspartij, PDeCat, sloeg terug naar de koning en zei: “Blijf trouw aan het Catalaanse volk.”