Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

SpaceX vloog voor het eerst in drie jaar met zijn Falcon Heavy

Geplaatst op dinsdag 1 november 2022 om 16:49 uur

Het Amerikaanse bedrijf SpaceX lanceerde dinsdag het Falcon Heavy-draagraket vanuit Florida, de krachtigste operationele raket ter wereld vandaag, voor het eerst sinds 2019.

Het vertrok rond 9.40 uur lokale tijd vanaf lanceerplatform 39A in het Kennedy Space Center, tijdens een missie genaamd USSF-44, die vracht vervoerde namens de US Space Force, waaronder een satelliet genaamd TETRA 1.

Een paar minuten na het opstijgen keerden de twee boosters van de raket terug naar de grond. De centrale verdieping wordt niet hersteld.

Een Falcon Heavy vloog voor het eerst in 2018 in een test, met de Tesla van SpaceX-CEO Elon Musk aan boord.

Dinsdag was de derde operationele en commerciƫle vlucht van Falcon Heavy, voor het laatst in juni 2019.

SpaceX heeft momenteel twee operationele raketten.

De eerste is Falcon 9, die met name wordt gebruikt om NASA-astronauten naar het International Space Station (ISS) te vervoeren, of om de satellieten van de internet-leverende SpaceX-constellatie vanuit de ruimte, Starlink, te lanceren.

De tweede is de Falcon Heavy, die wordt gebruikt om veel zwaardere ladingen of in verre banen te lanceren. De raket kan tot 64 ton vervoeren in een baan om de aarde.

NASA heeft de Falcon Heavy-raket geselecteerd om bepaalde onderdelen van zijn toekomstige ruimtestation in een baan rond de maan te lanceren.

Op zijn basis in Texas ontwikkelt SpaceX afzonderlijk een andere raket, het Starship, bestaande uit een ruimtevaartuig dat in een eerste fase is geĆÆnstalleerd, de Super Heavy. Maar deze raket vloog niet in zijn volledige configuratie. Het schip maakte alleen suborbitale testvluchten, waarvan er vele eindigden in indrukwekkende explosies.

READ  5 vragen over wachtwoorden, het systeem dat uw wachtwoorden wil vervangen

Het ruimteschip werd door NASA gekozen om astronauten op de maan te laten landen tijdens de Artemis 3-missie, op zijn vroegst in het jaar 2025.

NASA zal eerst zijn astronauten in een baan om de maan brengen, dankzij zijn zware draagraket, de SLS, die al meer dan een decennium in ontwikkeling is.

De eerste start van de SLS, die de Falcon Heavy zal inhalen en de krachtigste raket ter wereld zal worden, is deze zomer twee keer op het laatste moment afgeblazen. Een nieuwe poging tot deze onbemande testvlucht staat gepland voor 14 november.