Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

SpaceX-missie naar internationaal ruimtestation vertraagd – 27-02-2023 om 15:17

De Falcon 9-raket van SpaceX wordt gesloopt voorafgaand aan de lancering op 27 februari 2023 in het Kennedy Space Center, Florida (AFP/Jim WATSON)

NASA kondigde aan dat de geplande lancering voor begin maandag van een SpaceX-raket vanuit Florida om het internationale ruimtestation te bereiken op het laatste moment werd geannuleerd vanwege een probleem met het grondsysteem en werd uitgesteld tot 2 maart.

De start vanaf het Kennedy Space Center op maandag is gepland om 1:45 uur (0645 GMT) met de Crew-6-bemanning van twee Amerikaanse astronauten, een Russische astronaut en een Emirati-astronaut die zes maanden op het internationale ruimtestation moet doorbrengen.

Hun Dragon-capsule zou na ongeveer een dag vliegen aanmeren bij het ruimtestation voor de zesde roterende missie van SpaceX, het bedrijf van Elon Musk.

Maar twee minuten voor het opstijgen werd het afgelast. “De lancering van #Crew6 van vandaag is geannuleerd vanwege een probleem met het grondsysteem”, schreef NASA op Twitter.

SpaceX tapte de brandstof af van zijn Falcon 9-raket en de bemanning ging van boord, zei NASA in een persbericht waarin werd gespecificeerd dat een nieuwe lanceringspoging was gepland voor donderdag 2 maart om 00:34 (05:34 GMT), “volgens de resolutie van het technisch mankement waardoor Absoluut nee op maandag verhinderd was.”

Afmetingen en specificaties van SpaceX’s Crew Dragon-capsule (AFP/)

“Ik ben trots op de interesse en toewijding van de NASA- en SpaceX-teams voor de veiligheid van Crew-6”, zei NASA-beheerder Bill Nelson in het persbericht. “Bemande ruimtevluchten zijn inherent riskant en zoals altijd vliegen we wanneer we er klaar voor zijn.”

Oorspronkelijk gepland voor zondag, werd de vlucht dinsdag door NASA zelfs met 24 uur vertraagd.

READ  Gefluister van de doden - Diablo IV

De Amerikanen Stephen Bowen en Warren Hoburgh, de Rus Andrei Fedyaev en Sultan Al Neyadi van de Emiraten zouden zes maanden in het internationale ruimtestation ISS moeten doorbrengen.

Sultan Al Neyadi, 41, wordt de vierde astronaut uit een Arabisch land in de geschiedenis, de tweede Emirati, en de eerste uit zijn land die zes maanden in de ruimte doorbrengt. Zijn landgenoot Hazzaa Al-Mansoori ondernam de achtdaagse missie in 2019.

“We zijn er fysiek, mentaal en technisch klaar voor”, zei sultan Al Neyadi dinsdag tegen verslaggevers bij zijn aankomst in het ruimtecentrum. “Het is een grote eer om hier te zijn, een voorrecht zelfs.”

Warren Hoburgh en Andrei Fedyaev maakten ook hun eerste ruimtevlucht.

De heer Vidav is ook de tweede Russische kosmonaut die met een Space X-raket naar het internationale ruimtestation ISS vliegt als onderdeel van een uitwisselingsprogramma dat ondanks de spanningen tussen Washington en Moskou, een jaar na de Russische invasie in Oekraïne, is voortgezet.

Voor de aanval in Moskou was al gepland dat de Russen zouden vliegen met SpaceX en de Amerikanen op Russische Sojoez-schepen. Het ruimtestation is een van de weinige samenwerkingsgebieden tussen de twee landen die nog gaande zijn.

Gevraagd naar de impact van deze politieke spanningen op de bemanning, zei de Amerikaanse missiecommandant Stephen Bowen dinsdag dat “het zelden voorkomt dat deze kwesties ter sprake komen in dagelijkse gesprekken”, en dat hij en zijn collega’s “gefocust bleven op een missie”.

De bemanningscapsule, genaamd Endeavour, is al drie keer de ruimte in gevlogen.

NASA huurt de diensten van het Amerikaanse bedrijf SpaceX in om zijn astronauten ongeveer om de zes maanden naar het vluchtlaboratorium te sturen.

Ze voeren er wetenschappelijke experimenten uit en zorgen voor het onderhoud van het station, dat al meer dan 22 jaar permanent bewoond is.

Crew-6 vervangt de vier Crew-5-leden (twee Amerikanen, een Rus en een Japanner), die in oktober 2022 arriveerden en een paar dagen na levering naar de aarde zullen terugkeren op hun SpaceX-schip.

Aan boord van het internationale ruimtestation ISS bevinden zich nog drie andere passagiers (twee Russen en een Amerikaan) die met een Russisch Sojoez-ruimtevaartuig zijn aangekomen.

Deze laatste lekte afgelopen december, waardoor het voor hen gevaarlijk werd om aan boord terug te keren naar de aarde. Dus stuurde het Russische ruimteagentschap Roscomos een reddingsschip, dat zaterdag veilig aanmeerde bij het internationale ruimtestation ISS.