Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Smartphone en pc… Waarom miljoenen apparaten vanaf donderdag geen internet meer hebben

Miljoenen pc’s, smartphones of zelfs gameconsoles hebben geen toegang meer tot internet. (© Adobestock)

jouw eigen Smartphone-, computer- of videogameconsole ? Wees voorzichtig, u kunt binnenkort een soort van Gigantische internetstoring voor uw apparaten.

Dit is wat Scott Helmy, een cybersecurity-onderzoeker, zegt bij A Blogpost Geplaatst op 20 september. volgens hem, Vanaf 30 september 2021, van Miljoenen Apparaten kunnen met fouten worden weergegeven bij het bezoeken van websites. In de vraag is het digitale beveiligingscertificaat verlopen: “Identrust DST Root CA X3”.

Wat is een beveiligingscertificaat?

“Identrust DST Root CA X3” is een elektronisch document dat website-authenticatie mogelijk maakt. Meer specifiek, als internetgebruiker, wanneer u uw browser start, wordt dit certificaat gebruikt Controleer de betrouwbaarheid van de site waarnaar u wilt verwijzen.

De gegevens zijn versleuteld en de inhoud van uw e-mails wordt beschermd door een encryptie Met publieke en private sleutels. De eerste kan met iedereen worden gedeeld. “Iedereen met toegang tot uw openbare sleutel kan deze gebruiken om u versleutelde gegevens te sturen. Alleen u kunt deze ontsleutelen omdat u over de privésleutel beschikt”, legt hij uit. Actuaris Corinne Hénin, een cyberbeveiligingsexpert.

Van zijn kant is uw browser verantwoordelijk voor het ophalen van het beveiligingscertificaat van de site waarnaar u wilt verwijzen “en het gebruik van zijn certificaatarchief om te verifiëren dat deze laatste betrouwbaar is”, voegt de specialist eraan toe. Als de verbinding niet als betrouwbaar wordt beschouwdJe krijgt zeker dit soort berichten:

Houd er rekening mee dat u een website bezoekt waarvoor we het certificaat niet hebben kunnen verifiëren. wil je doorgaan?

Wat gebeurt er echt op donderdag 30 september?

Vanaf die datum zal “IdenTrust DST Root CA X3” verlopen. Deze certificering speelt echter de rol betrouwbare autoriteit Voor de meeste websites ondertekend door laten we versleutelen. De laatste is een certificeringsinstantie die in 2015 is gelanceerd en die webversleuteling op grote schaal beschikbaar heeft gemaakt, met name het vinden van HTTPS-verbindingen.

READ  Hoe je succesvol kunt omscholen in 6 maanden

“U wilt een site maken en u wilt een certificaat halen, u kunt langs deze organisatie gaan die zelf het certificaat voor uw site zal ondertekenen”, vervolgt Corinne Hénin. Een soort ‘buffer’ Officieel Toestaan, wanneer iemand verbinding maakt met uw site om geen foutmelding te ontvangen.

Behalve wanneer dat certificaat verloopt, veranderen de dingen. Andere certificaten hebben geen vertrouwde autoriteit meer Om de betrouwbaarheid van uw verbinding te controleren.

Uw browser begint te klagen om u te vertellen dat de verbinding niet veilig is, deze site wordt niet vertrouwd.

Corinne Henincyberbeveiligingsexpert

Welke apparaten worden getroffen?

Op zichzelf, vervaldatum Het is alleen van invloed op oudere modellen Smartphones, computers of zelfs gameconsoles waarvan de fabrikanten geen updates meer leveren. Let’s Encrypt heeft zelfs een nieuw “ISRG Root X1”-certificaat uitgegeven dat alleen op nieuwere apparaten werkt.

op zijn site, laten we versleutelen En dus een Lijst Apparaten die waarschijnlijk door dit probleem worden getroffen (evenals eerdere versies). dat het :

 • Windows XP Service Pack 3
 • OpenSSL 1.0.2
 • macOS 10.12.1
 • iOS 10
 • Android 7.1.1
 • Mozilla Firefox 50
 • Ubuntu OS 16.04.0
 • Debian 8
 • Amazon FireOS (Navigational Silk-browser)
 • Java 8 8u141
 • Java 7 7u151
 • NSS 3.26.1-update

Hoe krijg ik toegang tot internet met mijn oude apparaat?

Raak niet in paniek als u direct wordt getroffen door het verlopen van het Identrust-certificaat: na 30 september kunt u nog steeds op internet surfen door te installeren Firefox-browser.

Nog een goed nieuws, besluit Corinne Hanin, je krijgt wat rust Tot 2024 als je browst op Android. “Er was een overeenkomst tussen IdenTrust en Let’s Encrypt dat Identrust, wiens certificaat zal verlopen, tot 2024 nieuwe tussencertificaten zou maken.” Aangezien Android-mobiele telefoons de vervaldatum van de root niet controleren, zult u dat ook niet doen a priori Sinds 30 september is het niet meer verboden.

READ  Het hoofd van Roscosmos prijst de Amerikaanse solidariteit

Was dit artikel nuttig voor u? Weet dat je Actu in de ruimte kunt volgen nieuws . Met één klik, na registratie, vindt u al het nieuws van uw favoriete steden en merken.