Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Shiro Nakamura, onder de vlag van de Alliantie

Op 27 maart 1999 werd een samenwerkingsovereenkomst ondertekend tussen Louis Schweitzer, president van Renault, en Yoshikazu Hanawa, zijn tegenhanger in april. De vorming van de Alliantie Renault-Nissan werd de volgende 28 mei bekrachtigd. Carlos Ghosn, adjunct-directeur van Renault sinds 1996, trad in dienst bij Nissan als algemeen directeur. Onmiddellijk rijst de kwestie van het ontwerp bij Nissan.

Meteen zijn alle ogen gericht op Patrick Le Koeman…Louis Schweitzer en Carlos Ghosn Vraag hem om de Japanse fabrikant te beoordelen en te wachten op zijn aanbevelingen om Nissan terug in zijn oude glorie te brengen. Patrick Le Coyman is toegewijd aan het analyseren van de situatie in april.

Hoe raakte dit bedrijf, ooit een van de meest innovatieve op het gebied van design, in de banaliteit? Patrick Le Coyman bezoekt de verschillende designcentra die Nissan over de hele wereld ter beschikking staan. Door middel van interviews, getuigenissen en recensies begrijpt Patrick Le Coyman uiteindelijk hoe design werkt. Voor hem is het duidelijk dat we de stijl zijn onafhankelijkheid moeten geven, een echt geavanceerde ontwerpstudio moeten herscheppen en vooral de goddelijke man moeten vinden die het imago van Nissan kan herstellen.

Louis Vuitton lederwaren!

RitaSue Siegel, een wervingsbureau uit New York, brengt de drie kandidaten samen die zijn voorgesteld door Patrick le Quément: Toshi Saito, afkomstig van Ford, Tom Matano, een Mazda MX-5-ontwerper, en Shiro Nakamura, die bij Isuzu werkt. Interviews vinden plaats in gebouwen in bruikleen van Wolfe en Ollins, in een vervallen gebouw in Manhattan, een van die gebouwen van zwarte baksteen, met oude airconditioners onder ramen en noodtrappen die langs de gevels slingeren. Binnen is het niet beter. Aan het einde van een sombere gang is een kamer verlicht door een bleke neon. Met tussenpozen, om elkaar niet te kruisen, volgen de drie vrijers elkaar in deze setting van politieverhoor.

READ  Zes maanden extra vertraging en de nieuwe toeslag

Shiro Nakamura is een favoriet van Patrick Le Koeman. Deze energieke en ondeugende kleine man, geboren in 1950 in Osaka, studeerde beeldende kunst aan Musahino voordat hij naar het kunstcentrum van het College of Design in Pasadena verhuisde. Daarna bracht hij zijn hele carrière door in het Westen, voornamelijk bij Isuzu. Shiro Nakamura runde verplaatste studio’s in Europa, eerst in België en vervolgens in Groot-Brittannië, waardoor hij een internationale visie op design kon ontwikkelen. Terwijl hij de grote Berlijnse Tour “4200 R” bewonderde op de Tokyo Motor Show in 1989, ontmoette Patrick Le Coyman Shiro Nakamura voor het eerst.

Patrick le Quément presenteert zijn aanbevelingen aan Carlos Ghosn, die zonder aarzelen de keuze voor Shiro Nakamura steunt. Ondanks enige weerstand van de Japanse Oude Garde, dwong de Fransman zijn favoriet op door een zeer oosterse pose aan te nemen, met de zachte onbuigzaamheid gedragen door tact.

Nissan Cube heel vreemd ...
Nissan Cube heel vreemd …
Explosieve Isuzu 4200R
Explosieve Isuzu 4200R

Shiro Nakamura lanceerde onmiddellijk verschillende programma’s die de glans van het design van Nissan zullen herstellen. Hij zal officieel worden ingehuldigd op 1 januari 2000. Zo wordt in 2002 de tweede editie van de Cube geboren, de zeer innovatieve, ongebruikelijke en provocerende FX 45 van Infiniti. Daarna volgen in 2003 de Micra, Murano en 350 Z.

Juke het!
Juke het!

Op 31 maart 2017 verliet Shiro Nakamura op 67-jarige leeftijd de ontwerpafdeling in april. Hij staat zijn stoel af aan Alfonso Albesa. Alfonso Albesa, 52 jaar geleden in Miami geboren uit Cubaanse immigrantenouders, studeerde af aan het Pratt Institute en neemt de design teugels over van Nissan, waar hij de afgelopen 30 jaar heeft doorgebracht, eerst in de studio in San Diego en vervolgens bij Infiniti.

READ  Slotenmakers, loodgieters, elektriciens... tweederde van de spoedreparaties aan huis is een probleem