Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Saoedi-Arabië: een video van de Israëlische journalist die door Mekka dwaalt, roept controverse op

Hij zei dat hij het “belang” van de site in de islamitische religie wilde laten zien. Een Israëlische journalist veroorzaakte controverse nadat hij een videoclip had gepubliceerd waarin hij door de stad Saoedi-Arabië dwaalde Mekka, de eerste heilige plaats in de islamHet is verboden voor niet-moslims.

De videoclip, gefilmd door journalist Gil Tamari, die werkt voor het Israëlische Channel 13, leidde woensdag tot een golf van gewelddadige reacties op sociale media in Saoedi-Arabië, twee dagen nadat het op Twitter was geplaatst. Dinsdag bood de journalist zijn excuses aan voor het eventuele wangedrag dat hij mogelijk had veroorzaakt.

In zijn 10 minuten durende video werd de Israëlische journalist gezien op weg naar de berg Arafat, een essentiële en heilige stop voor de pelgrimstocht naar Mekka.

Hij geeft zelf toe dat wat hij doet verboden is, en merkt op dat de plaats waar hij zich bevindt “een plaats is die verboden is voor niet-moslims”, en voegt eraan toe: “Ik ben de eerste Israëlische journalist hier die een video in het Hebreeuws opneemt.

De schoonheid van de islam laten zien

In reactie op de protesten op sociale media legde Jill Tamari uit dat het zijn doel was om “het belang van Mekka De schoonheid van de islam. Deze video “heeft het voor veel mensen mogelijk gemaakt om voor het eerst een zeer belangrijke plaats te zien voor onze moslimbroeders en -zusters”, zei hij. Maar zijn uitleg kon de woede in de media en sociale netwerken niet bedwingen.

READ  EU slaat Loekasjenko "in de portemonnee"

Op Twitter werd een hashtag “Jood in de Grote Moskee” gecreëerd, waarbij een gebruiker de Saoedische autoriteiten opriep “de islamitische natie niet te beledigen (…) door Joden toe te staan ​​de stad van de Boodschapper van God te ontheiligen.”

Riyad sloot zich niet aan bij de Abraham-akkoorden die in 2020 door Washington werden onderhandeld, waardoor Israël zijn betrekkingen met Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten, twee Golfstaten die grenzen aan Saoedi-Arabië, kon normaliseren.

Schaamte “

Verschillende Israëlische journalisten met buitenlandse paspoorten konden tijdens en daarvoor naar Saoedi-Arabië reizen De Amerikaanse president Joe Biden heeft vorige week de regio bezocht.

De video van Jill Tamari werd ook aan de kaak gesteld als een “schande” door Twitter-accounts die diplomatieke normalisatie tussen Israël en Saoedi-Arabië aanmoedigden, net als enkele van zijn Israëlische collega’s.

Yoav Limor, een andere Israëlische journalist die onlangs het koninkrijk bezocht, schreef op Twitter: “Er valt iets te zeggen: wat Jill Tamari deed is een schande voor de pers.” Op verzoek van AFP hebben de Saoedische autoriteiten niet gereageerd.