Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Mario Draghi, de Italiaanse voorzitter van de raad van bestuur, is afgetreden, maar zal de dagelijkse gang van zaken voortzetten

De dag van woensdag in de Senaat was oneindig, verward en dramatisch, zelfs met de onverwachte resultaten: het verlies van een meerderheid voor Mario Draghi, hoofd van de Italiaanse regering voor een jaar, vijf maanden en zes dagen. De volgende ochtend, na een korte nachtrust, ontmoetten de acteurs elkaar in het Palazzo Montestorio (de zetel van de Kamer van Afgevaardigden) in een minder opwindende, maar niet zonder aantrekkingskracht. Tijdens een zeer korte toespraak kondigde de voorzitter van de raad van bestuur, Mario Draghi, aan dat hij dat zou doen “naar het Quirinaal gaan om zijn beslissing bekend te maken”. Toen vertrok hij glimlachend en duidelijk ontroerd, niet zonder degenen die hem aanmoedigden te bedanken met een ietwat sentimenteel grapje: Soms gebruiken centrale bankiers ook hun hart. » Hij ging toen naar de Quirinale om het ontslag van zijn regering te leveren. In een verklaring voorgelezen door zijn woordvoerder, president Mattarella “Maak een notitie”Hij voegde eraan toe dat in de nabije toekomst de regering-Draghi aanblijft om de lopende zaken te bespoedigen.

De uitkomst is niet langer twijfelachtig sinds de stemming van de vorige dag in de Senaat. Zeker, met 95 ja en 38 nee werd het steunvoorstel van Mario Draghi, gemaakt door senator Pier Ferdinando Cassini, aangenomen. De regering die hij leidt, is dus niet geschaad door de vernedering om erover te stemmen, en kan in theorie haar werk voortzetten.

De regering-Draghi houdt op te bestaan

Maar tegelijkertijd is het totale aantal stemmen dat hij kreeg veel lager dan de theoretische absolute meerderheid (161 zetels). Erger nog, met het besluit van drie van de belangrijkste meerderheidscomponenten – de Vijfsterrenbeweging (tegen het regime), de Liga (uiterst rechts) en Forza Italia (gematigd rechts) – om niet deel te nemen aan de stemming, heeft de president van de Italiaanse Raad kan er niet omheen dat zijn regering niet meer bestaat.

READ  Covid: eerst geruststellende gegevens over Omicron, Afrikaanse functionaris roept op tot voorzichtigheid
Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees De politieke crisis suddert in Italië, nadat president Mattarella het ontslag van Mario Draghi afwijst.

Voor het voormalige hoofd van de Europese Centrale Bank (ECB), die op 14 juli al zijn ontslag had ingediend (dat werd verworpen door het voorzitterschap van de republiek), tegen de achtergrond van een openlijk conflict met de vijfsterrenbeweging, is de crisis eindigde. Hij besloot echter niet onmiddellijk af te treden. Woensdagavond, rond 20.30 uur, toen zijn auto het Chigi-paleis (voorzitterschap van de raad) verliet, kondigden veel Italiaanse media onmiddellijk aan dat Mario Draghi de president, Sergio Mattarella, zou ontmoeten om zijn ontslag formeel in te dienen. Niets van dien aard: de auto bereikte nooit de Quirinale-heuvel en verdween in de Romeinse nacht … In plaats van onmiddellijk ontslag te nemen, koos het regeringshoofd ervoor om de volgende ochtend met de Kamer van Afgevaardigden te spreken, voordat hij naar de Quirinale ging, ongetwijfeld zullen de ogen een paar uur op de auteurs van de staatsgreep gericht blijven.

Je hebt nog 66,36% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.